Jus de soleil

Jus de soleil

Er is mij al verteld dat ik een pastis-influencer ben!

Maar dat ontken ik ten stelligste! Ik verdien geen cent aan mijn beïnvloeden en dat is toch wat een influencer voor ogen heeft!

Ik ben gewoon een liefhebber en ik hou dus erg van de smaak van een lekkere pastis. Bovendien hou ik van geschiedenis en laat nou net deze Franse drank een mega grote en leuke geschiedenis hebben.

Ik was afgelopen zomer nog met goede vrienden Marc, Liliane en Maria in Epernay, middenin de Champagnestreek en ik moet toegeven dat ook de echte champagne mij aardig heeft bekoord! Ik was niet zo een “bubbels”drinker, maar de champagne daar … “lekker, éch lekker”! Vive la France!

En net als wijn heb ik dus ook champagne “leren” drinken! 

Wie zei er ook alweer dat je nooit mag stoppen met leren?

Maar hét Franse product voor mij – bij uitstek – is dus pastis! Die smaak van anijs kan me bekoren: in snoepjes, in soep, in sausen, bij de mosselen en noem maar op. Maar liefst vanal gewoon met water én ijs! Top aperitief, top digestief, top voor eender welk doeleinde.

Op het einde van de 18de eeuw distilleerde Henri Louis Pernod als eerste een groene drank op basis van steranijs en absintalsem: ABSINT

Erg geliefd in het Frankrijk van rond die eeuwwisseling, massale productie dus. De bekendste drinkers van dit goedje waren de impressionisten en de expressionisten! Gauguin, Picasso, Toulouse Lautrec … maar de beroemdste was Vincent Van Gogh. Hij zou door de hallucinerende werking zelfs zijn oor hebben afgesneden!

Nota van de redactie: het verdwijnen van mijn stukje rechteroor heeft verder niets te maken met hallucinaties, noch met absint, noch met pastis!!!

De beroemde dichter Baudelaire verklaarde dat hij “zijn mooiste poëzie schreef in de armen van die groene fee”!

Kan ik ook wel eens proberen, die armen van de fee bedoel ik!

In 1915 werd de absintdrank bij wet verboden – voor 85 jaar!!!

In 1918, vermoedelijk door het lobbywerk van de anijsliefhebbers, mocht weer wel een anijsdrank gemaakt worden, echter zonder de absintalsem en maar tot 30% alcohol. In 1920 werd daar 40% van gemaakt!

Henri Louis Pernod was weer in business! 

Maar 10 jaar later – in 1930 – was er een slimme zakenman, Paul Ricard, die met zijn versie van de anijslikeur heel Frankrijk aan het goedje krijgt.

Henri Louis Pernod maakt “Pastis 51”

Paul Ricard maakt “Le Vrai Pastis de Marseille”.

Oorlog! Tot 1975 heeft het geduurd en nu zijn beide firma’s gefuseerd! En mét succes, want jaarlijks worden een kleine 100 miljoen liters Pastis gefabriceerd en daarvan wordt ongeveer 90% in Frankrijk zelf gedronken. In die overige 10%  – die via de export verdwijnt – lever ik dus mijn bescheiden bijdrage!

Maar de Pastis-oorlog woedt nog steeds door, onderhuids, tot in de Ronde van Frankrijk toe!

Ricard, met zijn Vrai Pastis de Marseille, heeft een plaats veroverd in de reclamecaravaan van de Ronde. 

Pernod heeft dan weer een claim kunnen leggen op het rugnummer 51 voor de renner die als debutant een mogelijke tourwinnaar is! In 1969 was die eer voor Eddy Merckx!!!

Even verduidelijken waar “Pastis 51” voor staat?

Het is gewoon de formule om de godendrank te mengen: 5 delen water en 1 deel pastis! Simpel hé!

Je kan dus in Frankrijk gewoon een “Cinquante et un” bestellen!

Serge Gainsbourg was een fervente pastis liefhebber. Hij bestelde steeds een “Cent deux” met ander woorden: een dubbele pastis!!!

Vandaag is de markt overspoeld met merken van diverse producenten: Henri Bardouin, Marie Galante, Duval, Sardet, Pastouret, Bibor, Molinari, Jean Canon, …

Maar voor de échte “die-hards” blijft de traditie: de “Pernod” drinkers geen “Vrai de Marseille” en de “Ricard” drinkers geen “Cinquante et un”!

En als je deze godendrank, deze Jus de Soleil eens zou willen proberen: er is een Frans spreekwoord dat zegt:

Pastis un jour… pastis toujour!!!

Groetjes vanuit mijn – misschien toch wel – influencerzieltje;

vanuit mijn hartje dat verheugd is met de one-liner van de Franse komiek Fernandel: Pastis is als de borsten van een mooie vrouw: één is te weinig, drie is teveel!”;

en vanuit mijn buikje dat erg graag een pastisje verteert, liever dan menig apothekersmiddeltje want deze godendrank, deze “jus de soleil”, is een uitstekend middel tegen lage bloeddruk, problemen met de vertering en wie weet waarvoor nog …

Recente Reakties

 

Dit cursiefje werd al eens eerder geplaatst, maar was zo goed dat we besloten het nog eens naar voren te brengen. Kwestie van de mensen te geven wat goed is. [Tom, de webmaster]

Recente Reakties