Pasen

Vandaag is het dus Pasen. Een Christelijke hoogdag voor de herdenking van de verrijzenis van Christus. Drie dagen na zijn dood aan het kruis op Goede Vrijdag ontvlucht hij de dood en verrijst.

Houdini trukje? Een geloofspunt voor duizenden? 

Ik ben tolerant en laat ieder het belang van deze dag voor zichzelf invullen.

Maar ik weet wel dat vandaag de dag er erg wordt uitgekeken naar … het rapen van de eieren in de tuin!!! 

Chocolade eieren, geverfde eieren, paashazen, en ga zo maar door! Waar komt dat gebruik toch vandaan? Wat heeft een haas met eieren te maken? Waarom verstopt de haas de eieren? 

Geef toe: we maken onze kinderen heel wat wijs! En dat leerden we van de kerk! Misschien moet ik daar ook nog eens een stukje aan wijden.

Wie weet?

En als ik ergens mee zit, met een spreekwoordelijk ei zeg maar, dan wil ik er meer over weten. Op onderzoek dus.

Eerst het fenomeen “Pasen”. 

Deze dag is het einde van de Christelijke vastenperiode van 40 dagen die start op “Aswoensdag” en die loopt tot Pasen.

De laatste week van de vasten is de “Goede Week” met begin op de zondag voor Pasen: “Palmzondag”! Donderdag is “Witte Donderdag” omdat dan het laatste avondmaal werd gehouden (misschien met wit brood). Leonard’s Da Vinci, Michelangelo, … en vele andere kunstenaars hebben dit gegeven aangegrepen om topwerk af te leveren. 

Dan komt “Goede Vrijdag”, de dag waarop Jezus aan het kruis werd genageld en stierf.

De Nederlandse naam “Pasen” komt van het Joodse feest “Pesach” waarmee de joden de uittocht uit Egypte herdenken. In het Verenigd Koninkrijk is de benaming “Easter” en in Duitsland “Ostern”. En hier vinden we meer sporen naar het ontstaan van de gebruiken rond Pasen.

Lang geleden, waarschijnlijk konden toen zelfs de hazen nog praten, was er een godin, Ostara genaamd, godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Nog van een paar andere dingen hoor maar voor jeugdige lezers minder geschikt om te vermelden. Lente en vruchtbaarheid dus.

Haar aardse verschijningsvorm was… de haas!

Het verhaal loopt dat Ostara een stervend vogeltje wilde redden maar ze was te laat. Het vliegen ging niet meer, de rest nog wel en ze heeft er toen maar een haas van gemaakt en die haas komt elk jaar – maar ook maar éénmaal per jaar – terug om eieren te leggen. Vandaar dus de link tussen de eieren en de paashaas.

Maar waarom gaan we dan die eieren versieren, schilderen, mooi maken?

Dat gebruik zou er gekomen zijn om de dag van Pasen meer luister bij te zetten, meer feestelijk te maken. Na veertig dagen hongeren mag het iets meer hebben toch?

In de dagen van de vasten bleven de kippen echter wel eieren leggen, meer en meer zelfs, want de winter is voorbij en de zon wordt warmer en warmer. Dus om de overvloed aan eieren weg te werken werden en worden er massaal eieren gegeten.

Ik herinner mij nog een rijmpje hierover:

Eén ei is geen ei!
Twee ei is een half ei!
Drie ei is een Paasei!

Dit kan nog steeds gebruikt worden om je geweten te sussen als je drie eieren een overdosis zou vinden. Ze zijn gezond hoor: zero koolhydraten!!!

Waarom we de eieren verstoppen in de tuin voor de kinderen?

Wel, de haas gebruikt in de winter vaak een slaaphol, zeg maar een nest onder de grond. Als die haas dan verder trekt blijven hun slaapholen vaak leeg achter met kleine bordjes: “Te Huur”!

Dat is spek voor de bek van vogels die hun eieren op de grond willen leggen, vogels met lichte hoogtevrees zeg maar. Onder andere de kievit, de roodborsttapuit, de graspieper, de nachtzwaluw en de veldleeuwerik gaan dan een huurcontractje aan en leggen hun eieren in een hol van een haas.

En omdat destijds de kinderen veel meer buiten waren en zo de dingen des levens leerden – in de praktijk – vonden ze daar die eieren in de haasholen. Dat gebeurde allemaal in het prille voorjaar.

Dus Pasen! Maar hoe we tenslotte bij die chocolade eieren en andere vormen geraakt zijn is mij een raadsel. Commercie misschien? 

Laatste waarschuwing: chocolade bevat wèl koolhydraten!

Vrolijk Paasfeest!

Groetjes vanuit mijn hartje dat verheugd en blij is omdat eindelijk die vervelende, koude en natte winter voorbij is en de lente zich vrolijk aankondigt;

vanuit mijn zieltje dat graag geniet van het gezang van de vogels tijdens mijn wekelijkse Zanel-wandelingen omdat je kunt horen hoe blij ze zijn dat ze nu eindelijk hun bek weer kunnen roeren en vaak, oorverdovend, muzikaal strijden om de mooiste partner, het mooiste nestje

en vanuit mijn buikje dat écht niets heeft tegen chocolade eieren of gewoon tegen chocolade “an sich”. 

Koolhydraten of niet, het is maar één keer per jaar Pasen.

Recente Reakties

  • Lambert op #200
  • Helena Vangeel op #200
  • Lucrèce Vansteelandt op #200
  • Bob Hanegreefs op #200
  • Christine Van Gorp op #200