Aardperen
Geen aardappelen maar aardperen. Ze bestaan écht!
Ik heb ze gekregen van een lieve vriendin en in mijn tuintje in de grond gestoken. Het zijn knolletjes die woekeren dat het een lieve lust is en verder geen omziens hoeven. Ideaal dus voor een tuinier van mijn kaliber.
Al snel verschenen de stengels boven de grond en ze bleven groeien tot ruim een meter à anderhalve meter.
Ik was wel benieuwd hoor, naar de knollen, maar het is wachten tot na de eerste vrieskou. Vanaf dan is het de hele winter oogsten “geblazen”. De knollen worden, bij mij althans, zo groot als een tennisbal.
Dan op zoek naar informatie en recepten.
Ik leerde dat de populaire naam Jeruzalem Artisjok is. Heeft niks met artisjokken te maken en nog minder met Jeruzalem.
Hoe vindingrijk is de fantasie van de biologen?
Ze zijn wel erg gezond. Er zitten fructanen in en biotine en calcium en ijzer en natrium en inuline. Dat moet wel gezond zijn want ik ken er niks van en het klinkt héél erg bio, dus gezond. Toch?
De mogelijke recepten zijn … onbeperkt. Rauw bij salades, gekookt, gebakken, gepureerd of in een gratin.
Oké. Goed idee. Gratin, het mag wat gezonder en goedkoper zijn. Tenslotte had ik die knollen maar op te delven.
Het ging vlot, de oogst en ik had al snel een halve emmer vol.
Wassen, schillen, weer wassen. Schijfjes snijden, stapelen, room ertussen en kaas, véél kaas en de oven in. 20 minuten, 200°C.
Een verrassend resultaat. Lekker, “ech” lekker.
Iedereen was het erover eens.
De klachten kwamen pas achteraf. Ik had zelf ook al gemerkt dat ik na twee dagen bijna geen stap meer kon zetten zonder “achterklap”. Ongelooflijk! En zeggen dat de aardpeer nog niet eens verre familie is van de ajuin.
Ajuin is – qua winderigheid – een goede tweede maar het goud gaat naar … die aardpeer.
Niet te geloven hoe lang onze broekspijpen luidruchtig hebben gewapperd. Gelukkig was de wintertemperatuur gestegen tot zo’n 15°C en konden we danig goed verluchten.
Ik heb ervan geweten, mijn zoon heeft ervan geweten, een paar vriendinnen die ik met gul gebaar een potje meegaf hebben ervan geweten, Marc (maar die is al meer vertrouwd met dit fenomeen) …
Alleen Liliane, de leverancier van de knollen, weet er niks van!
RaRa Politiepet???
Het heeft dan weer wat opzoekwerk gekost om het antwoord te vinden.
De knol bevat “drievoudige” suikers die niet door onze darm worden opgenomen.
Daar zijn er dus “bacteriën” voor nodig en die produceren gas, kooldioxide en dus … winderigheid.
Vandaar.
Dus als je van plan bent, na de pandemie, een “knal”fuif te organiseren? Ik lever de geluidseffecten. Goedkoop. Alleen goede ventilatie te voorzien.
Ik ben nu van plan om de knollen te koken en te pureren. Naar het schijnt zou dan het effect véél minder zijn. Maar dan vrees ik dat ik alleen proefkonijn zal moeten spelen. We zullen zien!
Hoe dan ook: de overschotten heb ik aan de kippen gegeven.
En die kippen wonen ook in de “Wind”straat.
Het heeft wat knallen gegeven in onze tuin en dat in de dagen rond de jaarwisseling.
Dus… beschuldig niet te vlug de jeugd uit de buurt voor het vermoeden van vuurwerkmisbruik en bommetjes.
Aardperen zijn veel milieuvriendelijker, veel goedkoper en veel veiliger.
Bij mijn weten is iedereen veilig in 2022 beland.
Voorlopig!
Groetjes vanuit mijn zieltje dat oprecht gelukkig is met dit stukje omdat weer eens een vergeten groente vanonder het stof is gehaald. Hoewel “vergeten” doe je de Jeruzalem Artisjok nooit meer,
vanuit mijn hartje dat blij is dat ik mijn vrienden/vriendinnen weer wat culinaire wijsheid heb bijgebracht – ik denk niet dat niemand dit product al kende –
en vanuit mijn buikje dat het experiment erg waardeerde, niet alleen voor de smaak en het culinaire maar ook voor de frisse wind, voor het open-deur gevoel dat het mocht teweegbrengen.
Michel de Montagne, een Frans humanistisch filosoof schreef reeds in de tweede helft van de zestiende eeuw:“zelfs op de koning zit op de troon op zijn gat!”
Had je knaldrang misschien?
Knaldrang… het modewoord van vorig jaar. Daar heb ik niet aan gedacht! Maar wel erg toepasselijk hoor.
Meer nog “aandrang om te knallen”!
Dank je wel Theo, mooie opmerking!
Weer iets bijgeleerd. Knap. Ik heb ze wel niet mogen proeven. En de foto van mijn zoon ……………… wie heeft jou die ‘ mug ‘ gegeven. Toch niet zelf gekocht hoop ik. Wel grappig en een zeer passende foto. 👍👍👍👍
Hoi Zus. Ik ga jou dus betrekken in het aangekondigde experiment met de gekookte versies…
En mét een foto van Tom. Mooi hé! Volgens mij is hij die “mug” vlugvlug gaan kopen.
Kan niet beter duiden wat ik schreef. Maar zo kennen we hem hé.
Even duidelijk maken: Ik ben die mok NIET rap gaan kopen. Mijn dochter, die me goed kent, had die een paar jaar geleden al als cadeau gegeven. Het leek me dus passelijk om wel even deze foto te maken ter illustratie van dit zjoetje. 🙂
Hoi, Zjiet,
weer heel knap geschreven en het is alvast een ‘luchtige’ tekst geworden, zoals cursiefjes horen te zijn. 🙂
Dag Lieven,
Dank je wel. De luchtige tekst was wel aan “verluchting” toe maar ik geef volmondig toe: het was een “verlichting”.
dag zjiet ken het wel aardperen hebben het ooit in de hof gezet was heel goed tegen diabetes naar het schijnt ??????
grt lena
Inderdaad Lena: héél goed tegen diabetes. Door de werking van de darmflora voor de suikers af te breken krijg je een effect van lage suiker inname. Bovendien zijn ze alle drie “natuurlijke” suikers, niks geraffineerd of zo. Lees maar eens op het internet wat er allemaal inzit. Ik krijg het nog niet uitgesproken. Dan zal het wel goed zijn zeker?
Met dank voor de leerrijke en vooral grappige ervaring – wel toch voor mij, daar ik niet in jouw huis was de dagen na jullie ovenschotel !!
Niet de dagen erna, maar de dag zelf was belangrijk! Je bent welkom… wat erna komt is toch maar “achterklap”😁
Tot gauw!
Vandaag de dag is ventilatie het orde woord. Bij u was de ventilatie in orde maar dan wel met een geurtje aan.
Groetjes, Lambert
Dag Lambert.
Ik heb me laten vertellen dat het drinken van een goed glas 4711, Eau de Cologne, wel wil helpen tegen die geurtjes… maar ik ga het niet uitproberen hoor. Ik heb voorlopig mijn buik vol van experimenten!!!
Ik heb de gekookte versie gegeten….en niets gemerkt…. Je moet blijkbaar in de windstraat wonen. In de jeneverfleslaan niets van gemerkt…gelukkig maar want dat was nogal een scheet in een fles geweest…. Maar nu is alles rustig gebleven…. Weer een natuurlijk wonder!
Ja wade, van een scheet in een fles gesproken!!!
Laat me even verduidelijken dat jij in de Jeneverfleslaan woont en ik in de Windstraat.
Maar goed: hierbij is de toekomst van deze “vergeten” groente verzekerd: de gekookte versie althans!
Je mag deze groente niet té lang vergeten hoor, na een paar weken groeit er schimmel op… en wat dat met de darmflora aanricht??? Que Sera…
Dank je broer!
Hilarisch Zjiet 😅😅
Je verhaal is zo verkocht aan Irma Knol, de Kook Bio experte met zelfs een aansluitende treffende naam !!
Mooi verhaal !
Dankjewel Lucrèce!
Irma Knol? Die ken ik nog niet. Ik ga dadelijk googelen. Met zo’n naam moet ze wat afweten van aardperen. Misschien moet ik eens contact opnemen….🤔
Dag Zjiet, super-verhaal om het nieuwe jaar te starten met een knal! Heel origineel 👍. Groetjes
Hoi Christel!
Ja hé! Dank je wel. De “knaldrang” was groot en actueel. Of: hoe de realiteit de fictie inhaalt.
Dikke knuffel!!!
Aardperen, ik kende ze niet. En ik denk dat ik ze ook niet direct ga leren kennen. Als ik lees wat voor gasvorming deze dingen produceren in ons lichaam, ben ik toch wel even op mijn hoede. Het is niet zozeer de gasvorming zelf , eerder de aromatische karakteristieken die dat met zich mee brengt. Daar kan zelfs de ui niet tegen op? Oh my god! Reden te meer om ermee te wachten. Maar of ze lekker zijn? Volgens ik lees… wel dan. Wel moet ik zeggen dat deze manier van windvorming geen doorn in het oog mag zijn voor de wederhelften. Het zal niet de eerste keer zijn dat enige vorm van geluid en geur de woonkamer vult waardoor er de nodige ventilatie een must is. Desalniettemin gaat de gezondheid boven alles en gebied het mij te zeggen dat als we met zen allen deze dingen , in gelijk welke vorm of recept ze zijn, opeten en verwerken in ons lichaam, er een concert zal weerklinken, weliswaar zonder dirigent, waarbij de buren denken “waar is da feesje”? Het is dan niet aan te raden ze uit te nodigen. Verluchten moeten we nu toch dus zal de natuurlijke ventilatie er wel voor zorgen dat de aroma’s de kamer zullen verlaten. Blij jij als proef konijn fungeert en ons in detail kan vertellen wat deze aardperen te weeg brengen. Eveneens zie ik dit als een waarschuwing om voorzichtig te zijn als ik in de geburen van de Windstraat passeer. Hoe ver rijkt zo een odeur eigenlijk? Is het etisch wel verantwoord om de buurt te terroriseren met dergelijke “aanvallen” ? Hopelijk heeft het vuurwerk de overhand genomen waardoor jou “knallers” in het niets verdwenen gelijk een dief in de nacht. Maar goed. We nemen het er bij he. 🙂 Wel knap dat je het geprobeerd hebt en ons nu kunt verblijden met een mooi verslag van de ervaringen die je hebt kunnen opdoen. Sterk! Bedankt voor deze welruikende knalprestatie. Hier kan ik niet tegen op. 😉 Mercikes!
Hoi Alex!
Ja joh, knallen gaf het zeker. Maar het bleef eerlijk gezegd bij de geluidseffecten. De kwalijke geuren bleven achterwege. Tenminste met de wind mee…
Ik moet zeggen dat ik tot vorig jaar ook nog nooit van aardperen had gehoord. En nu … misschien ben ik dan wel een influencer want nog deze week, één week na dit “Zjoetje”, liggen ze te koop in de Lidl.
Of het één met hen ander te maken heeft ???
Dank je voor je leuke repliek.
Nu ken ik de oorzaak van al mijn scheetjes. Het zijn de vele kusjes en liefde voor mijn schatje.
Ja Marc! Misschien! Of je hebt teveel aardperen gegeten. Liliane en ik durven ze nog al eens stiekem te gebruiken in de keuken! Maar in jou geval zou je toch moeten kunnen spreken over een dagelijkse inname… 😷
ik heb nog nooit aardperen gegeten. Kzal het maar laten….hoewel je hebt mijn nieuwsgierigheid getrrrrriggerrrrrrd….hihi