China-Muziek

China-Muziek

Één jaar, eén maand, één dag later!

Ik hield al van China nog voor ik er geweest was. Mijn zus en ik gingen eigenlijk voor een Mongolië-reis naar YingYingTravel, maar het enthousiasme van Mario, China reisleider, China kenner, China specialist, werkte zo aanstekelijk dat we onze bestemming wijzigden!

Mario werd onze gids en nu, mogen we wel zeggen, een vriend!

En over China valt veel te zeggen, dat getuigen de talrijke blogs, maar voor mij persoonlijk zal de herinnering aan de muziek die ik er mocht beleven een hoogtepunt in mijn leven blijven.

We hadden een erg fijn reisgezelschap met een veelheid aan karakters en eigenheden. Maar het was mooi! Bewijs hiervan is het feit dat we elkaar nog regelmatig opzoeken en contact houden! Positief als ik meestal ben, hoop ik dat dit voor altijd zal duren!

Vaak verraste Mario ons in de bus, die ons naar de attracties bracht, op mooie Chinese muziek! Zelfs het Chinese volkslied liet hij ons horen!

En wat ons verbaasde: meestal zong hij zelf mee, in het Chinees! En goed hoor, hij heeft er de stem voor!

Een Vlaming met Chinees chauvinisme!

Maar het mooiste dat Mario gedaan heeft in die oktober reis van 2019, tenminste toch voor mij, was ons voorstellen aan QUANG!

Quang is een jonge twintiger die als theeverkoper aan de kost komt en daarnaast heeft hij een erg mooie stem en is hij een begenadigd gitaarspeler!

Bingo!

Voor de dames van ons gezelschap telde natuurlijk ook de hoge aaibaarheidsfactor want onze vriend Quang mag gezien worden.

Zeker mag hij gehoord worden!

Mario had al een paar keer de YouTube versie van “Chengdu” van Zhao Lei laten horen via de “kramikkelige” geluidsinstallatie van de bus. Niet erg: de frisse klanken van deze betoverende melodie brachten toen en nu nog steeds tranen van ontroering in mijn ogen. Mooi!

Ieder keer als we Quang mochten ontmoeten was er de gitaar en … Chengdu!

Een liefdesverhaaltje over twee jonge mensen die dwalen door de regen in de straten van Chengdu-stad, in de hoop samen een leven op te bouwen. De vertaling vond ik op YouTube. Het liedje ook.

Ik raad het je aan, je wordt er warm van om je hart!

Zhao Lei is bovendien erg populair in China, zeg maar als een Chinese Will Tura!

Het deuntje liet mij niet los, werd een oorworm!

Hoe vaak heb ik het niet beluisterd met een hart vol herinneringen aan die mooie reis!

Maar het was niet genoeg … en toen Quang bovendien op bezoek kwam in ons landje en op een mooie avond in Geel, samen met Mario, een mini-concertje gaf, toen smolt mijn hart helemaal en besloot ik op zoek te gaan naar de partituur die mij in staat zou stellen om het zelf te spelen op mijn keyboard!

Mijn goede vriend en muzikaal fenomeen, Marc Stans, heeft de muziek voor mij neergeschreven.

Eén winter en een stukje lockdown later prijkt de song op mijn bescheiden repertoire!

Niet foutloos hoor, zo zit ik niet in elkaar, maar ik doe mijn best …

Alsjeblief, als je na al deze getuigenissen en de enthousiaste kennismakingsavonden van YingYingTravel nog niet overtuigd zou zijn van het avontuur “China”, ga dan naar YouTube, luister even naar wat Chinese hedendaagse muziek en ervaar zelf wat de Chinese muziek bij mij teweeg bracht.

Vergeet daarbij zeker “Chengdu” van Zhao Lei niet!

Music was my first love and it will be my last!

Dank je Mario, dank je Quang, dank je Zhao Lei, dank je China!

 

Groetjes vanuit mijn zieltje dat hevig verlangt naar het einde van lockdowns om weer te kunnen plannen en om wereldervaringen te beleven en te delen,

Vanuit mijn hartje dat weet dat niet alles in China rozengeur en maneschijn is, verre van, maar dat er zo naar terug verlangt met warmte gedragen door de muziek,

Vanuit mijn buikje dat de Chinese keuken naar waarde weet te schatten voor zowel door de gezonde bereidingswijze maar ook door het grote gemis aan koolhydraten en vetten, met alle afslankende gevolgen van dien …

Recente Reakties

 

Dit cursiefje werd al eens eerder geplaatst, maar was zo goed dat we besloten het nog eens naar voren te brengen. Kwestie van de mensen te geven wat goed is. [Tom, de webmaster]

Recente Reakties