In de naam van …
Hoe dikwijls hebben we dit zinnetje niet uitgesproken! Heel onze opvoeding was en is hierop gebaseerd. En welk gebed er ook achter kwam, we kenden het, we konden het opdreunen als was het een Beatle-song!
Het geloof is wel in kracht afgenomen, de laatste decennia, maar toch!
Elk lesuur van de lagere school en van de humaniora werd met een kruisteken begonnen en afgesloten! Tenminste in mijn herinnering en perceptie!
Het werd erin gedrild!
Maar met de adolescentie kwam ook de gewijzigde kijk op het leven.
Bijvoorbeeld: ken je de “De Tien Geboden” nog?
… Bovenal bemin één God!
Oké, maar welke? Allah? Boedha? Jahweh? Of welke van onze drie Goden: Vader, Zoon of H. Geest? Gevaarlijke denkpiste: ze snijden er tegenwoordig hoofden voor af!
… Zweer niet ijdel, vloek noch spot!
Ja wadde! Niet zweren, vloeken of spotten! In Amerika worden zo presidenten gevormd. Worden of werden? Ook die vraag is gevaarlijk geworden!
… Heilig steeds de dag des Heren!
En dan denk ik dat zondag bedoeld wordt. Maar tegenwoordig is bijna elke dag zondag. Vraag maar aan de zorgverleners of de winkelbedienden, zij merken het verschil niet meer tussen de dagen .
… Vader, Moeder zult gij eren!
Oké, maar hoe doe je dat, iemand eren. Is een bloem op hun graf zetten “eren”? Wat als ze nog leven? Zeg mij wat “eren” is?
… Dood niet, geef geen ergernis!
Dubbel gevoel deze. Voor de extremisten is een spotprent al voldoende ergernis om te doden. Voor de leiders van sommige landen is ergernis kweken dé manier om populair te worden en fanatieke volgelingen te kweken, om hen te leren om mensen te vermoorden.
Voor het zeven-uur-journaal worden er al een tiental manieren van doden getoond aan onze jeugd op TV.
… Doe nooit wat onkuisheid is!
Als dit gebod gevolgd wordt: hoe zou de wereld er dan uitzien! Op TV en in de film zou nogal bloedarmoede heersen! Geen seks meer op de schermen … wat een zee van tijd zou de mensheid daarmee verwerven!
… Vlucht het stelen en bedriegen!
… Ook de achterklap en het liegen!
Dus: geen politici meer! Of toch behoorlijk minder …
… Wees steeds kuis in Uw gemoed,
Dat begrijp ik zelf niet, wat is een kuis gemoed?
Ge moet kuisen als het vuil is in huis?
… En begeer nooit iemands goed!
De grotere auto van de buren, de betere smartphone van je vriend, de mooiere vrouw/man van je maatje, merkkleding, vakanties, loonbriefjes … allemaal niet begeren! Begin er maar aan.
Dat alles werd ons vanaf 1946 geleerd met de “Cathecismus”!
We moesten die uit het hoofd leren en opdreunen maar begrijpen?
Ik denk niet dat er zelfs nu veel mensen zijn die die zinnen begrijpen. Theologen wel, wij kenden de wijs van het liedje maar wat ermee bedoeld werd?
Geboden …
We werden bevolen, ons werd opgedragen, zonder inspraak, zonder verklaringen. Dat is nu wel veranderd. De jongere generaties zijn mondiger en willen niet meer “bevolen” worden!
In het perspectief van die tijdgeest (40er, 50er en 60er jaren) kon er veel.
Meest frappant waren wel de aflaten. Die moest je verdienen, met bepaalde religieuze daden of gebeden en daarmee kon je dagen, maanden, jaren afkopen om minder in het vagevuur te moeten boeten/branden voor alles wat je mispeuterde.
Voor de niet-religieuzen onder ons: bij sterven ging je liefst naar de hemel, maar dat was weinig rechtstreeks gegeven, bij deliberatie werd je naar het vagevuur verwezen, zeg maar “herexamen”, een tijdje lang boeten/branden. Hopeloze gevallen – en zo kende ik er wel een paar – recht naar de hel, het eeuwige vuur, geen beroep meer mogelijk!
Maar je wist nooit hoe lang je straftijd was, ook niet hoe lang het vagevuur ging duren. Dus spaarden we “aflaten” zoveel we konden. Trouwens je kon ze ook doorgeven aan vrienden of familie die er meer nodig hadden dan jij!
Een kruisteken maken leverde 50 dagen minder vagevuur op, een kruisteken mét wijwater: 100 dagen! De woorden “Jezus, Maria”: 100 Dagen en “Mijn Heer, Mijn God”: 7 jaar! Asjeblief.
Het strafste was het aanschouwen van de “Hostie”: volledige aflaat! Knal, direct door naar de Hemel, niks boeten, niks branden! Het moet in de hemel nogal een boekhouding gevergd hebben! Maar helaas: er bestond geen lijst van de boetes voor onze “zonden”. Ge wist dus nooit hoeveel aflaat je moest sprokkelen. Dus zo’n volledige aflaat kwam telkens goed van pas, dan konden we weer rustig wat zondigen en vagevuurdagen opbouwen!
In de middeleeuwen konden rijke mensen zelfs aflaten kopen, zelfs een reserve aanleggen met het oog op toekomstige misdaden, zeg maar: een spaarpotje!
En de geestelijkheid vaarde er wel bij want in de hemel is geld van geen tel!
Rijstepap wel, gouden lepeltjes ook!
In deze tijd zou de Corona pandemie wel eens voor het “vagevuur” aangezien kunnen worden! Sommigen geraken er nooit uit, anderen spartelen wat en hup … vrij!
Was het met de pandemie maar net zo makkelijk en konden we met gebeden of vrome daden het aantal besmettingen en slachtoffers laten dalen … wat zouden de kerken weer vol zitten!
Goed dat de wetenschap dit soort van volksmennerij heeft uitgewist! En ook goed dat diezelfde wetenschap een vaccin heeft gevonden tegen dit gehekelde virus.
Gelukkig is de mensheid wel wat slimmer geworden en kunnen de meeste religies ons niets meer wijsmaken.
Of toch?
Groetjes vanuit mijn zieltje dat vlugvlug een aantal keren “Mijn Heer, Mijn God” scandeert telkens met zeven jaar aflaat tot gevolg. Tenslotte weet je maar nooit!
Vanuit mijn hartje dat bangelijk afwacht of met deze tekst niemand geërgerd is en dus nooit het vijfde gebod van toepassing wordt;
en vanuit mijn buikje dat nog de woorden van de pastoor of kapelaan kent:(Stevensvennen was te klein voor een pastoor) “Welkom aan de maaltijd van de Heer”. Ik prefereerde de maaltijden van mijn moeder: veel beter dan dat ronde stukje hard brood van de pastoor.
En voor de volledigheid: wij baden thuis nooit voor het eten! Onze moeder KON koken!
Volle aflaat of niet!
de tien geboden in de huidige tijdsgeest. Een mooie update Zjiet.
Groetjes
Lambert
Merciekes Lambert.
Hiermee verdien je, wat mij betreft, een volle aflaat!
Zjiet, best grappig ! Ik dacht om het nieuwe jaar te beginnen gaat Zjiet ons de 10 geboden terug aanleren, maar dan kwamen de aflaten op de proppen – halleluja !!
Goed Lieve maar geef het maar toe… je was waarschijnlijk al een paar van die 10 geboden vergeten!😁
Dus ook voor jou: een volle aflaat!
Het lijkt wel pronken met de pluimen van een ander hé? Ik heb niks te geven, hoogstens te wensen…
En trouwens, ik zal al mijn vergaarde aflaten zelf heel hard nodig hebben om niet voor eeuwig en twee dagen aan de BBQ te staan, halfweg tussen hemel en hel.
Dank je voor je fijne reactie.
Ja Lieve, geef het maar toe: je was al een paar van die geboden vergeten. Of kende je ze nog alle 10?
Hoe dan ook: Ook jij krijgt van mij een volledige aflaat.
Niet dat ik iets te zeggen heb hierover want ik zal zelf behoorlijk moeten uittellen wat mijn voorraad aflaatdagen is die ik in mijn jonge jaren vergaarde. Hopelijk sta ik niet tot in de eeuwigheid + 2 dagen aan de BBQ tussen hemel en hel!!!
Dank je Lieve voor je leuke reactie!
Wees gegroet. Een kleine generatie kloof toch wel. Hoewel we de 10 geboden op school (katholieke school) wel aangeleerd kregen, hebben we er nooit een examen van afgelegd. En van buiten kan ik ze ook niet meer dus bedankt voor de opfrissing. Desalniettemin zijn we als Christenen opgevoed , zeker ons moeder en tanteke en ons moemoe waren heel gelovig. Dat was vele opzichten merkbaar. Als kleine ukkie viel dat zo niet op, maar als puber wel. Soms kregen we er de wubbes van. Een kaarsje laten branden om een goei examen af te leggen, de Antonius ter hulp roepen om iets terug te vinden dat je verloren waart, het schilderij van het oog in de driehoek, “God ziet u, hier vloekt men niet”. In die tijd was Allah niet bestaande voor mij. En bij mijn oma, elke keer voor de maaltijd, deed zij een gebedje. Ja, ook zij was heel gelovig. En dat drijft mensen heel ver. En toch , als je goed nadenkt, komen we het dagelijks tegen. “Oh God”, “Das te hopen ja”, “ik geloof van wel”, “Jezus Christus, is mich da verschieten”, en ja, in onze opvoeding is dat ons zo aangeleerd. En dat hebben we ook zo onze kinderen mee gegeven. Waarom laat je je anders dopen? Maar de huidige generatie is daar minder tot niet meer mee bezig. Ik ben wel van mening dat als ze de katholieke godsdienst moesten moderniseren, er meer mensen warm kunnen gemaakt worden om ergens in te geloven. Of in iets. Maak de kerken warmer , breek die koelte die er heerst. Vergeet de pastoor, zet daar iemand neer die warmte uitstraalt en die mensen een goed gevoel geeft als ze de kerk betreden. Koppel er een leuke activiteit aan of een leuke afsluiter en de mensen zullen toestromen. Laat je liefde niet verkoelen (Mattheus 24;12) 🙂 Laat de mensen tot mij komen. Vol van genade , de heer zij met u….. en met uw geest. Amen. Mercikes om mijn gebed te aanhoren. Alexander (25:07)
Wauw Alex, met quotes en al!!! Al zijn die digitalen waarnaar je verwijst moeilijk te verifiëren. De Heilige Alexander als evangelist al zeker niet. Of het moest zijn dat er een soort van voetbalbijbel bestaat!
Ik ben het volmondig met je eens: maak er eens een feest van, dan zouden de mensen wel naar de kerk komen. Wat gezelligheid, wat broodjes met kaas ipv zo’n dun en droog koekje, een Leffe waar we écht mogen van drinken ipv een aangelengd scheutje miswijn… en wat betere muziek mét dans!
In de VS kan het met die gospel-koren. Raymond Van Het Groenewoud zingt er al jaren geleden over: “Olé-Ola …”
Het kan.🎶 Oh Happy Day🎶 (Middernachtmis in de Basiliek van Strooiendorp op 25.12.21)
Dat Weesgegroet en Onze Vader was nog klaar en duidelijk, maar daarop volgden de 7 akten,
blijvende mysteries ! Ze waren voor mij geen kers op de taart, integendeel, ze gingen mijn petje steeds ver te boven…
Maar, om je trukendoos van ‘aflaten’ te omzeilen, baseer je maar best op ‘De akte van Hoop’.
Je hebt ze zeker ook geleerd, die brengt nog het meeste op !
Eeuwige zaligheid en alle genaden, dat word je bij deze allemaal beloofd. Haal ze maar eens terug van onder het stof en wees overtuigd dat het spreekwoord zegt : ‘Belofte maakt schuld”.
Onze kindertijd en zeker deze van onze ouders is een bewijs te over, hoe gemakkelijk het was en nog steeds overvloedig is, kinderen, tieners en zo ook volwassenen, ‘gedwongen’ te radicaliseren…
Nu angst en geheimzinnigheid ontwricht wordt door onze wetenschappers, is en blijft het toch zo eigenaardig, dat amper een groot deel van de katholieken, klaar wakker wordt en die wetenschappers
ook volgt. Jouw voordeel vond je reeds : “”een groot deel van de katholieken veroverden zo 7 zondagen, terwijl anderen geen zondag meer vinden =-) ”.
De kerkelijke macht en onderdrukking is bij ons teloor gegaan, maar wees er maar van overtuigd, de ridders van het Gulden Vlies zijn tot op vandaag, nog nooit zo krachtig opgestaan !
Elke dag lees je in de krant : quarantaine, mond bedekken, geen samenscholing, bijeenkomsten (lees wijsheid vergaren) verboden, cultuur bannen, scholen sluiten…. en wij volgen…..
Als we dit een generatie volhouden, is er dan terug een nieuwe groep gedrild ??
Ja Lucrèce, de akte van hoop! Was dat niet het gebed voor de diarree-lijders: “Heer, verstevig mijn hoop”?
Jou gedachte blijft wel kleven hoor: waren wij destijds ook geradicaliseerd? En ik geef toe het lijkt erop. Wat is er verschil tussen rijstepap met gouden lepeltjes in de hemel en de gift van 70 maagden voor een held van de Islam-revolutie. Ik heb zelfs gehoord dat ze geen maagden meer genoeg hebben. Ze zijn nu overgeschakeld naar één maagd van 70. Maar die zijn ook al zeldzaam aan het worden!😁
Alle gekheid op een stokje: de Covid maatregelen zouden idd zo voor een nieuwe radicale houding kunnen zorgen bij de jongste generatie.
Vingers kruisen dat de rede mag zegevieren.
Dank je wel Lucrèce voor je reactie
Met of zonder aflaten: veel geluk in 2022, Zjiet! Blijf maar stukjes schrijven! Zolang jij ervan geniet, doen je lezers het ook!
We gaan proberen actief te blijven Mia, graag zelfs. Zeker als ik weet dat ervan genoten wordt!
Ook voor jullie: een gezond 2022, zonder restricties en zeker zonder Corona.
Ook voor jou hier en nu de volledige aflaat!🙏
Late reactie maar zeker niet slechter. Het brengt oude goede tijden terug tot leven. En hoe zat het ook alweer met de akte van berouw ? En die van liefde? Dat was de beste !
Ik weet wel niet meer precies hoe die in elkaar stak. ❤️
Hallo zus.
Zal ik je geheugen opfrissen?
… Akte van Liefde…
Mijn Heer en mijn God.
Ik bemin U bovenal, uit geheel mijn hart,
uit geheel mijn ziel en uit al mijn krachten,
omdat Gij oneindig volmaakt en alle Liefde waardig zijt.
En ik bemin mijn naaste gelijk mijzelf, uit Liefde tot U.
In deze Liefde wil ik leven en sterven
Rinkelt er nu een belletje.
Over radicalisatie gesproken.
Dank je voor je reactie.
zjiet dit is een test
Hey Rik!
De test is geslaagd, nu in’t goed hé!!!