Bomen
BOMEN
In mijn leven hebben bomen een tamelijk belangrijke rol gespeeld. Als kind klommen we er in voor het roven van vogelnesten bijvoorbeeld, of klauterden we op stapels populieren die waren gekapt en gestapeld voor transport.
Onze fantasie was eindeloos: kathedralen, zeilschepen op de wereldzeeën …
Bomen.
We wisten dat het hout dat vader als timmerman gebruikte eigenlijk van bomen kwam, dus ook het brandhout waarmee de kachel werd aangemaakt in huis.
In de zestiger en zeventiger jaren kregen we dan het fenomeen van de open haarden. Steeds meer werd hout gebruikt om de woningen een fijne bijverwarming te geven.
Gezellig toch, zo rond de kersttijd of op koude winteravonden, want die waren er toen nog.
Zelf heb ik nog een hout “cassette” gehad, een kachel in het gat van de open haard met veel glas en een ventilatie systeem voor een groot rendement.
Dan kwam de vervuiling aan de orde, dus hout werd vervangen door een gashaard met gele vlammetjes die langs kunststammetjes likken.
Voor de “échte” die-hards: pelletkachels !!! Weinig rook, weinig verbruik, weinig asafval. Wel duur, en toch niet zo mooi om naar te kijken.
Hoe we het hout ook verbranden, de huisvrouwen blijven klagen over stof … Op hoeveel plaatsen zouden de haarden en kachels niet koud blijven omwille van het stof?
Over kampvuren, vuurkorven en barbecues is een ander hoofdstuk te schrijven, maar dat gebeurt buiten, dus … vrouwvriendelijker!
En nu hebben de politici ook daar winst geroken, dus gaan er meer en meer stemmen op om op het verbranden van hout ook belastingen te gaan heffen …
Hoe verzinnen ze het?
Iemand zei me dat de politiek binnenkort onze neusgaten gaat laten opmeten, om te berekenen hoeveel lucht we inademen, voor een nieuwe taks: luchttaks !!!
Zal dat het volgende zijn?
Laten we hopen dat ze wat opschieten met de opwarming van de aarde, dan hebben we straks geen verwarming meer nodig. Donald van de USA is goed bezig dus !!!
Nu hebben twee kineasten vorig jaar een film gemaakt: “Intelligent Trees”!
Julia Dordel en Guido Tölke hebben met hun film zeker rimpels gemaakt in het vijveroppervlak van de natuurbewustwording, toch bij mij.
Ik zag die film onlangs met een stel goede vrienden en we waren het er allemaal over eens: wonderbaarlijk !
Immers, in de film wordt onomstotelijk bewezen dat bomen intelligente wezens zijn, mét gevoelens als vreugde, pijn, kameraadschap, liefde, bezorgdheid …
Meer nog: de bomen praten met elkaar, ze zingen, maken muziek, verzorgen hun kleintjes, treuren bij het verlies van een buurboom, …
Echt waar: alles wetenschappelijk en proefondervindelijk bewezen, door wetenschappers als Peter Wohllebenen Suzanna Simond.
Ook de film “Les Trésors cachés des Plantes” werd getoond, zo mogelijk nog pakkender en meer wetenschappelijk ondersteund. De getuigenissen, mét bewijzen, van wetenschappers François Bouteau, Laure Charrin, Michel Duhamel en Henk Kieft. De film dateert reeds van maart 2018.
Deze filmische getuigenissen kun je opzoeken, moet je eens doen.
Maar wees ervan overtuigd dat je je dan net zo schuldig zult voelen als ik nu.
Een vriendin durfde de dag na de voorstelling bij haar ochtendwandeling in het bos de paadjes niet meer verlaten.
Intelligentie van de bomen, weet je wel.
Ik herken het ook: je voelt je nu bekeken in het bos en aangezien we nooit goed bezig waren met onze bomen: ze kijken met verwijten in hun blik !!!
Misschien roepen ze ons wel scheldnamen na, maar zijn wij nog te dom om ze te horen en te begrijpen.
Eén van de items die ik nooit zal vergeten is het feit dat bomen ook anesthesie kunnen ondergaan, net als wij vóór een operatie bijvoorbeeld. Of zoals de schapen bij het offerfeest i.v.m. verdoofd slachten. Zouden we deze weg moeten opgaan voor het vellen van bomen? Nu doen we maar wat aan met kettingzagen en monstermachines. Onze bomen zouden wel eens een burn-out van deze vernielingen kunnen oplopen … misschien komen daar die vele onverklaarbare bosbranden van…
Ik voel me schuldig, voor een leven vol verspilling van hout, dus van bomen …
Door de film weet ik ook dat we heel veel kunnen leren van de bomen, want zij leven in volstrekte harmonie: ze helpen hun buurman-boom als die het moeilijk heeft, eerlijk, ongeacht of het een soortgenoot is of één van een ander ras …
Zeg nu zelf: daar kunnen wij nog wat van leren !
Hun communicatie verloopt via schimmeldraden onder de grond, mijlenver en allemaal met elkaar verbonden. Dus www, het world wide web, waar wij nu zo gebruik van maken, bestaat al eeuwen, de zelfde letters www, het wood wide web !!!
Ja, voor ons mensen is deze film een lesje in nederigheid, hoor.
We verknallen onze planeet nog efficiënter dan we altijd hebben geweten !
Tenminste IK voel me nu erg schuldig, zo erg zelfs dat ik geen stapel brandhout meer kan zien zonder tranen in mijn ogen te krijgen. Een plank of lat krijg ik nog met moeite doorgezaagd. Houten klompen voelen aan als doodskisten …
Boswachters en houthakkers bekijk ik alleen nog als misdadigers !
Maar ik heb excuses voor mijn gedrag in het verleden hoor, want wie mijn verhaaltjes al langer leest weet dat ik er al over heb geschreven hoe ik dacht dat de bomen pijn hebben door een schulp, een inkeping die weggehakt wordt om hun doodvonnis te tekenen of door het inslaan van nietjes en krammen voor omheiningen, wegwijzers voor wandeltochten …
Ashley en Steven, twee jonge mede wandelaars van vele vele jaren geleden, zijn mijn getuigen: ik riep toen reeds “AUW” als één van de kinderen zo maar een tak of twijgje van een boom of struik brak …
Zoals Elvis zong: “Cause I don’t have a wooden heart!”
Groetjes vanuit een zieltje dat treurt bij het aanschouwen van het vernielen van onze bossen en hoopt dat we lessen leren van onze bomen, vanuit een hartje dat blij is dat er nog mensen bestaan die dit onderzoeken, dit bewijzen en aan de wereld tonen en vanuit een buikje dat zich geen zorgen moet maken: ik heb nog een voorraadje zoutHOUTthee …
Altijd een genot om je schrijfsels te lezen. Ook deze keer. Samen zagen we de filmen en we waren er stil van. Mooi beschreven. Hopelijk lezen vele mensen dit cursiefje en kijken dan ook met andere ogen naar bomen. Maar gebruik gewoon je zoethout stokjes op. Vernieuwen ?
altijd zeer mooi
In mijn leven heb ik heel wat bomen geplant en nog meer gepland! Maar ik sta wel helemaal achter je verhaal… De natuur is zeer sterk maar laat ons dat niet uitproberen….
Natuurlijk zus. De zoethoutthee is en blijft mijn voorkeurthee !!!
Dank je.
Nelly
Koesteren wat hebben. Herstellen wat we verprutsten. We moeten wat meer gebruik maken van we “hier en nu” weten, kennen, kunnen, aanvoelen… Het is onze rol om de volgende generaties te steunen en inspireren met onze gevoelens tegenover de natuur. Tientallen jaren geleden schreef prof. Jaap Kruithof een grensverleggend boek over “Ecocentrsme”. Als boegbeeld van de humanisten-vrijzinnigen werd hij verketterd in eigen kringen, … omdat in dat boek de natuur en ecologie centraal stond. De Mens was niet het centrale punt…Misschien nog in de bibliotheek?
Onlangs nog voelde ik een immense tristesse toen ik mijn kerstboom met aardkluit na een goeie 3 weken noodgedwongen moest verwijzen naar de composthoop. Niettegenstaande hij er nog zo vitaal uitzag wou niemand hem adopteren …
Hallo Carine.
Erg actueel wel nu met die opruimingen van de kerstbomen. Maar als je nu weet hebt over de intelligentie van de bomen dan lijkt de kerstbomenverbrandingen in de eerste weken van januari heel erg op “ Auswitch” toestanden, niet?
Hoe dan ook het is en blijft een handel, en voor het geld wordt er erg veel “opgeofferd”.
Dank je voor je reactie Carine.
Zjiet.. ’the wood wide web’ .. fantastisch omschreven !
Maar mens en natuur; gisteren was het goed; vandaag moet het zo, morgen is het anders….
Ik denk hier alleen aan het mooie gedicht; een mooi vergelijk..
‘Vrienden zijn als bomen, ze buigen niet, ze wuiven….’
Groetjes, Lucrèce
Lucrèce, Maar mens en kennis, gisteren was het goed, die kennis, vandaag moet het zo, want we weten iets méér,; morgen is het anders, want we hebben weer wat méér “ontdekt”… ook de fouten…
Ik denk aan wat ooit een prof Nederlands in de 1ste kan. , aan ons meegaf: “Kennis is zelden een bron van geluk”.
Bomen zijn als vrienden, ze weten dat we nog veel moeten bijleren. Bijvoorbeeld dat ze zich uitzaaien, ook zonder mensen, met de hulp van de hele “schepping”… Boomgroeten, Hugo
Hallo Lucrèce.
Mooie reactie Lucrèce. Dank je … inderdaad: vrienden buigen niet, ze wuiven !!!
Zjiet
Je hebt alweer een eigen beeld geschetst van toen… En hoe een mens groeit in de loop van een “nieuwsgierig” leven.
En ja, kennis maakt niet altijd gelukkig, simpel denken is makkelijker.
Maar zo marcheert Zjiet niet. Die ziet zoveel. Die doorziet het leven met zijn avonturen en boze wolven tussen de hoge bomen. De fantasie maakt leven tot een verhaal en soms tot een sprookje.
…
Maar stof tot nadenken is dat het stof van de haarden/kachel-stokers is ook onzichtbaar fijn stof verspreidt naar onze longen, bloedvaten, hersenen en ons al dan niet grote hart.
Vooral de saus is subliem, met toetsen van zoet fruit, citroen, pittige tranenchili, lachkoffie, chocoladebitter, misschien zelfs -zout- – hout , peper… doet ons overleven, ondanks onze fouten.
…
In het Grote Kabouter boek heb ik fantastische avonturen gelezen over de krachten en wijsheid van bomen. En het immense geheugen dat ze hebben. Ik zal toch zelf eens moeten luisteren naar wat de kabouters vertellen en bespreken met de bomen.
We leren nog maar het begin kennen van een oneindig fenomeen.
Grotegroet
Hugo
Dag Hugo.
Verdorie Hugo, jij moet ook maar een website beginnen, ik ken wel een webmaster die hem voor jou wil beheren.
Maar ik ben blij met je commentaren hoor, al moet ik zeggen en benadrukken dat de gegevens niet uit het grote kabouterboek van Rien Poortvliet komen maar werkelijk wetenschappelijk zijn onderbouwd. Bekijk de geciteerde filmpjes maar eens op you-tube.
Schokkend!
Carine
Mijn ficus van 2,40 m wordt al enkele jaren in december “kerstboom”… Nu met led lampjes, die zorgen dat geen dorre vlekken ontstaan als ze tegen een blad komen. En die ficus heeft blaadjes verder laten bijgroeien. Alleen de dennengeur is er niet bij. De kerstboomverkoopster vond mijn oplossing “toch niet hetzelfde”. Maar dat was mijn bedoeling.
Ficusgroet
Hugo
Jazeker, we moeten onze natuur koesteren op een verantwoorde manier!
ja heel mooi verhaal,koester de bomen want het zijn de longen van de aarde . wij mensen zijn vernielers van onze eigen planeet. groetjes Ingrid en Ronnie
Test
En de “test” is aangekomen Willy. Goed zo, en nu maar onthouden voor de toekomst.
Testosteron… we zullen het nodig hebben…
Of zoals Toon Hermans het verwoordde : Bomen zijn als mensen , ze wachten tot je weer eens langskomt.
Inderdaad Leona, zo is het. Maar wet dat die bomen dat ook werkelijk zo willen …
Dank je.
De bomen. ik zie ze in het bos. Ze zorgen voor koelte in de zomer tijdens de wandelingen. Ze zorgen voor licht in de winter als ze kaal zijn. Ze zorgen voor zuurstof op onze globe. En toch, vroeger werd voor alles hout gebruikt. Nu zij er andere manieren. Goed en niet goed. Zelf op de firma, waar jaren lang nog hout werd verbrand (heldere aantallen bomen) langs de grote zwarte pijp om de oven warm te stoken. Kan je je nu niet meer voorstellen. Ik ga zeker dat filmpje eens bekijken. Vroeger, in de lagere school, hebben we achter het braakliggend terrein achter de Toermalijn school in Sint jozef Olen, met alle leerlingen van de school een volledig nieuw bos aan gepland. Als je daar nu passeert en je ziet deze bomen staan, dat geeft een voldaan gevoel. Dit was ons bos, het schoolbos, dat we in de jaren ’86 of ’87 gepland hebben. Zieke bomen moeten zeker gerooid worden, om daarna plaats te maken voor nieuwelingen. Jonge frisse boompjes die in de komende jaren kunnen uitgroeien tot stevige mastodonten waar menige kinderen zich weer in kunnen vermaken. Ik ben blij dat Jasper, als echte scoutsrakker, zich op de weekends en op kamp steeds vermaakt door in bomen te klimmen. Pijlen te maken van afgevallen takken. Dat roept jeugd herinneringen op . In den tijd…. was dit zo. Nu niet meer. Of toch veel minder. En toch,,, en toch… Ze zijn zo hard nodig onze bomen…. Alle bomen op aarde. Belangrijk. Ze bieden ook een vorm van bescherming. Ergens toch. Als je dan leest dat er dan zoveel hectare , kilometers bos afbrandt (Australië), dan staat je verstand even stil. Een oppervlakte 10 keer zo groot dan België… weg! Onbegrijpelijk. Niet te vatten. Ik hoop dat de natuur zich nog kan herstellen en dat de mens er mee voor zorgt dat dit vlug terug een groene zone wordt…. En den boom staat op den berg…. ali alo. En aan die boom daar kwam een tak en een blad en zo verder en verder en verder…. You better knock on wood! Denkk aan Bart van den Bossche…; De Boom. https://www.youtube.com/watch?v=vk01ck4YOUM. Prachtig nummer. Dank je.
Hey Alex.
Terug van weggeweest! Goed zo, daar ben ik erg blij om. En alweer met een mooi stukje reactie. Dank je.
Jammer hé van onze moeder natuur, maar bekijk het filmpje gerust. Zoals ik je ken zal je er ook van ondersteboven zijn.
Een mooi nummer trouwens van Bart van den Bossche en nog wel mét link.
Goed zo. En nu volhouden als het kan. Wanneer lees ik nog iets van jou?