Angst

In de vorige eeuwen was het gebruikelijk dat ieder dorp of stad zijn eigen “heks” had.

Lommel ook.

De oudere Lommelaren herinneren zich misschien nog wel de “Zwarte Fles”. Eigenlijk waren ze met twee: moeder en dochter. Maar de herinnering vervaagt en vaak lopen de herinneringen aan die twee  door elkaar.

Hoe dan ook, elk Lommels kind werd de stuipen op het lijf gejaagd met deze twee dames, met de “Zwarte Fles”.

Lommelaar Gerard Michiels beschreef hun levens in zijn boek “Dorpsverhalen, van mensen en dingen uit het Lommels dorpsverleden”. 

Helemaal zwart gekleed, steeds met een geitenbok aan de zijde, groezelig en grauw, leefden deze vrouwen ergens in een heidehutje tussen Lommel centrum en Lutlommel. Veel is er niet over geweten. De échte naam van de moeder was Maria Thérèsia Lind, geboren op 5 mei 1843. De naam van de dochter was Alphonsine Quertain en haar vader was ooit douanier in Lommel maar hij liet zijn gezin in de steek, een gezin dat verpauperde en afdreef in de marginaliteit. Oudere lezers zullen nog wel huiveren bij deze gedachten want uiteindelijk zijn de beide “Zwarte Flessen” via de angst die ze de kinderen inboezemden bewaard gebleven in het collectief geheugen van de Lommelaren.

Misschien zou het boek van Gerard Michiels opnieuw onder de aandacht gebracht moeten worden. Er gaat toch al zoveel verloren!

Alle onheil werd deze dames toegeschreven: slechte oogsten, onweders, ziekten, sterftes… Vooral de kinderen werden zoet gehouden: Wees maar braaf, anders halen we de Zwarte Fles erbij”.

Maar of het geholpen heeft???

De angst als wapen, als drukkingsmiddel.

In Brussel schiet een terrorist zomaar twee mensen dood. Omdat ze een Zweeds voetbal truitje droegen. En natuurlijk omdat er in Zweden korans werden verbrand.

Twee levens weg om angst te zaaien, om te bewijzen dat de schutter gelijk heeft. Hij of zijn Allah. En ik die dacht dat goden liefde predikten.

De dader heeft zijn daad amper een nacht overleefd. Ook hij werd doodgeschoten.

En ook dit is niet goed. Geen enkele moord is te rechtvaardigen.

In de Gazastrook in Israël breekt Hamas uit en doodt, willekeurig, honderden Israelis. En op hun beurt reageert Israël bloedig en doodt dan weer op hun beurt honderden, veelal onschuldige, Palestijnen.

 Zo staan onze dagbladen vol, dag na dag, over kleine en grote disputen met doden om te betreuren. Angst.

De angst grijpt om ons heen, zelfs hier in onze vredige Kempen.

Angst, als wapen tegen alles waar je tegen bent. Putin gebruikt het in zijn oorlog tegen Ukraine. Israël tegen Palestina. En vice versa. In elk conflict, waar ook, is angst hét wapen. 

Ook kleinschalig is angst opvallend dichtbij. Hoorden wij vroeger niet van ons moeder: wacht maar tot straks onze pa thuis komt!!! Angst, maar het viel meestal nog wel mee omdat moeder, gewild of niet, kort van memorie was en dus gelukkig vaak vergat onze zonden te verraden aan vader.

Maar goed, zelfs hier was angst een middel, een wapen.

Ik heb de indruk dat tegenwoordig de jeugd beter beschermd rondloopt en zeker mondiger is. In mijn eigen jeugd waren we bang voor zowat alles. Voor het donker, voor de meester, voor de kapelaan, voor de boswachter, voor de politie en de rijkswacht, voor de dood, voor onweer, voor…

Zelfs voor Sinterklaas, de goedheiligman. Tenminste niet voor de Sint maar voor zijn knechten: de Zwarte Pieten. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!

Wisten wij veel wat een roe was. Het duurde vaak tot aan ons eerste verklarende woordenboek om te ontdekken dat de roe een gewone zweep was. Dat kenden we wel, van de geschiedenis lessen natuurlijk.

Zo werden hele volkeren met angst voor de zweep onder de knoet gehouden. 

Ik vrees dat de angst het ergste is wat een mens kan overkomen. 

De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest!

Ik heb een broer en hem bij dit onderwerp links laten liggen zou hem onrecht aandoen. Hij is één van de meest positieve mensen die ik ken. 

Bij de geboorte van mijn kleindochter Annelies, bijna 22 jaar geleden inmiddels, sprak mijn broer deze woorden:

Mijn wens voor dit mooie kindje is dat ze nooit angst zal kennen.

Gevleugelde woorden die ik nooit vergat en steeds meer waarde kregen in mijn leven. Geen angst.

Misschien is dit wel de nieuwe kerstwens want de vrede die we elkaar elk jaar in de kersttijd toewensen is al lang dood en begraven. Laat ons elkaar een leven zonder angst toewensen. Mooi!

Dan zal de vrede niet veraf zijn en vanzelf volgen.

Groetjes vanuit mijn zieltje dat hoopt misschien wel ooit een wereld te kennen zonder angst, waar kinderen kunnen spelen zonder angst. Alle kinderen!

vanuit mijn hartje dat vreest (alweer angst) dat deze stellingen misschien wat hoog gegrepen zijn 

en vanuit mijn buikje dat heel andere hoop had bij de verhalen over de “Zwarte Fles”. Tenslotte is de fles van mijn pastisjes zwart maar ze verglijdt nooit naar de marginaliteit en niemand hoeft er bang voor te zijn, integendeel.

Recente Schrijfsels

Recente Reakties