Dat heet dan gelukkig zijn
Dat heet dan gelukkig zijn
Een deur die plots open gaat
Dat heet dan gelukkig zijn
Waardoor je weer hopen gaat!
Dat maakt je blij, maakt je blij, maakt je blij!
In 1984 bracht Ann Christy dit liedje uit en het zit nog steeds in het Vlaams collectief geheugen.
Maar sinds 1984 is er weer héél wat veranderd in de wereld.
Wat heet NU gelukkig zijn?
Het was mijn vriend Tom uit de USA die mij een hint gaf. HBVL (voor niet Limburgers: de krant “Het Belang Van Limburg”) houdt een enquête over dit onderwerp.
Ik werd hierdoor “getriggerd”, bezocht de site en besloot om mee te doen aan de enquête. Mijn bijdrage is ondertussen geleverd. Een kwartiertje van mijn tijd om te weten te komen hoe gelukkig de Limburgers zijn in vergelijking met de rest van ons land, van de wereld.
Kwade tongen beweren dat Limburgers in alles veel trager zijn. Maar dit keer is Limburg eerst om deze enquête op provinciaal niveau te organiseren . Bewijs dat we niet altijd de traagsten zijn!
Ik ben benieuwd.
Tenslotte is de moraliteit over gelukkig zijn grondig veranderd in de loop der jaren!
Waar wij in onze jonge jaren de bruidjes nog over de drempel droegen en dan met de trap naar boven, wordt dit zeker niet meer gedaan.
Meestal zijn de koppeltjes nu al gescheiden voor ze bovenaan de trap zijn. Ik bedoel maar…
De pandemie van de afgelopen jaren heeft ook wel een grondige verandering in ons geluksgevoel teweeg gebracht.
Er is, wereldwijd, al onderzoek in deze richting gedaan. Van alle landen staat België, volgens onderzoek in 2023, op plaats 17 van de geluksbarometer.
Finland staat op nummer 1, Nederland op 5. Afghanistan sluit de rij en is laatste op plaats 137.
Dus eigenlijk mogen wij Belgen niet klagen. Maar binnen België: doen de Limburgers het beter dan de rest van het land?
Ik ben benieuwd! Uitkijken naar de resultaten van de enquête.
Maar eigenlijk moeten we het nog kleiner onderzoeken! Hoe staat het met het geluksgevoel in mijn stad Lommel? En hoe in mijn straatje? En tenslotte hoe is het gesteld met mijn geluksgevoel?
Organiseren van enquêtes is aan mij niet besteed hoor en dus ga ik alleen de focus bij mezelf leggen!
Zonder te willen bluffen of overdrijven, de gestelde vragen in de enquête van HBVL op mezelf reflecteren leverde mij alleen een hoge score op, een erg hoge score.
Ik moet dus concluderen dat ik … gelukkig ben.
Ja hoor. Ik ben gelukkig. Gelukkig dat ik in dit landje van melk en honing geboren ben. Gelukkig dat ik in héél mijn leven geen oorlog heb gekend, toch niet aan de lijve. Gelukkig dat ik nog gezond ben en een dak boven mijn hoofd heb en een kachel om me te warmen. Gelukkig om de vrienden die ik heb, had en zal hebben. Gelukkig om de muziek, de rijkdom in mijn leven. Gelukkig om de liefde, die ik verloren achtte maar die pas nog licht in mijn leven bracht.
Gelukkig om mijn schrijverij en om jullie, mijn lezers.
Groetjes vanuit mijn hartje dat angstig de nieuwsberichten volgt op radio en TV en niet in de laatste plaats omwille van de dreiging voor onze toekomst die daarvan uit gaat;
vanuit mijn zieltje dat empatisch meeleeft met de mensen in alle getroffen gebieden in onze wereld omwille van de angst die ze moeten ondergaan door grove agressors die écht geen lessen hebben geleerd uit de geschiedenis
en vanuit mijn buikje dat even de lijst met mijn “geluk” wil aanvullen met het feit dat ik ook gelukkig mag zijn omdat ik nog alles mag en kan eten. Met “mate” weliswaar, dus niet teveel maar wel met “maten”, goede maten.
Inderdaad, we mogen niet klagen over ons ‘gelukkig zijn gevoel’. We leven in het land van melk en honing ( soms word de honing er wat te dik opgesmeerd maar toch ! ) en zijn als Vlamingen erg goed met het gebruik van de zin : we kunnen er toch niets aan veranderen en schikken ons dan maar. Dit volgens mijn Amerikaanse zoon. 🥰
Maar als dat je gelukkig zijn gevoel verbetert, is het toch ok niet ?
Klagers geen nood stoffers geen brood was vroeger het gezegde en als ik fb mag geloven is er geen nood want daar zie ik veel klagers.
Maar je hebt weer gelijk dat we ‘chansaars’ zijn dat we hier zijn geboren.
Daarom mijn wensen voor het nwe jaar een goeie gezondheid en dat we mogen waarderen wat we hebben.
Hoi zus!
Inderdaad hoor, geniet maar van het feit dat we gelukkig zijn. Maar realiseer wel dat we bij de “happy few” behoren, wereldwijd, die zoveel geluk gekend hebben en kennen.
En Tom heeft gelijk dat wij Vlamingen vlug toestanden aanvaarden omdat we er toch niets aan kunnen veranderen. Inwoners van bijvoorbeeld de Gaza strook zullen de machteloosheid anders ervaren omdat rondom hen nu reeds ruim 26.000 slachtoffers zijn gevallen.
Maar … de zon schijnt weer, we zijn nog gezond,,, don’t worry, be happy!
Dank je voor de reactie!
Hallo Frans!
Leuk gezegde: klagers geen nood en stoefers geen brood.
Want inderdaad, er wordt wat geklaagd tegenwoordig. Daarvoor zijn de sociale media wel erg geschikt, tot vervelens toe. Ook ten opzichte van de samenleving en de politiek!!!
Hopelijk gaat het dit jaar beteren. Laat ons war dopamine rondstrooien, gelukshormonen, en onze vingers kruisen voor de toekomst.
Gelukkig nieuwjaar Frans.
Gelukkig dat we het zelf weten
Hallo zus.
Inderdaad, goed dat we zelf weten en beseffen hoe goed wij het hebben, hoe gelukkig we kunnen zijn.
Hopelijk zien we jou gauw terug in ons landje van melk en honing, dan zijn we nog gelukkiger.
Dikke knuffel!
Blij dat we jouw hebben leren kennen.lieve knuffel.Christa en Johnny
Hallo JJ en Christa.
Wat fijn om van jullie reactie te krijgen.
We zien elkaar veel te weinig, ik weet het, maar jullie zitten toch in mijn hartje.
Tot gauw.
Geluk bestaat erin, volgens mij, door tevreden te zijn met hetgeen wat je hebt en niet steeds meer en meer te willen.
Anders zal je nooit echt gelukkig kunnen zijn!
Leuk geschreven! Forza Limburg!
Dag zoon van mij.
Mooie reactie van jou. Ik ben er fier op dat jij dit zo aanvoelt. Dit scoort hoog op mijn schaal van opvoedkunde. En ik wens jullie alle geluk van de wereld. Hopelijk mag ik er nog een beetje van meegenieten.
Jij ziet de krant vaker dan ik dus hou het mee in de gaten als de uitslagen van die enquête verschijnen. Tenminste als ze genoeg Limburgers vinden om deel te nemen.
Helaas is Forza Limburg te vaak een holle frase.
Dikke knuffel.
Gelukkig zijn begint bij jezelf. Dat is de start van je levenslange carriere. Gelukkig zijn. Met die nieuwe aankoop, een nieuwe vriend(in) , met toffe collega’s, met vrienden en boezemvrienden, met je huis, auto en alle eigendommen, over de provincies heen om zo uit te deinen naar andere landen. Gelukkig is gelukkig zijn voor iedereen anders. Het zou me wat zijn. Ik ben een kempeneir maar vertoef heel graag in het Limburgse. Respect voor ons allen. Limburg boven! Ben ik …. gelukkig….,? Ik denk het! Al ontbreekt er nog 1 ding ….. in mijn leven…….
Hallo Alex,
Blij om te lezen dat jij je gelukkig voelt. En dat ons Limburg daartoe bijdraagt! Fijn.
Maar je maakt ons wel razend benieuwd naar dat éne ding dat je nog ontbreekt!