De Meeste Dromen Zijn Bedrog…

DE MEESTE DROMEN ZIJN BEDROG …

en dat weet ik wel, maar die ene droom van mij, van een paar nachten geleden, die wil ik je nog wel meegeven.

Ongelooflijk koud was het, in mijn droom, en de weg naar de brievenbus eindeloos lang en ijzig maar de moeite waard: een kaart in mijn bus, een fraaie kaart in een socialistisch rode enveloppe.

Raar, wie stuurt mij nu nog een kaart? Een verlate wens voor mijn verjaardag?

Valentijn? …

Pas in de warmte van mijn kamer open ik de rode omslag. En inderdaad er steekt een wenskaart in:

Gelukkig Nieuwjaar … Proficiat met je verjaardag … Happy Valentinesday … Vrolijk Pasen … Fijn Feest van de Arbeid … Fijne vakantie … Blij terug naar school … Allerheiligen gedachten … Zalig Kerstfeest !!!

Al die wensen, samen op één kaart! Geen afzender …

Een raar ontwaken was het want ik kon me zelfs nog het geschrift herinneren toen ik wakker werd. 

In de zoektocht naar de betekenis van mijn droom kwam ik automatisch bij de filosofen terecht maar ook daar vond ik geen sluitende uitleg …

Tenslotte zijn de “opzoekbare” filosofen al lang dood en begraven en kenden ze meestal de wensen commerce van tegenwoordig niet. 

Aangezien ik bloednuchter was gaan slapen – de nacht na mijn maandag/vastendag – kon ik het dromen niet steken op een volle maag of overdreven suikergebruik!

Ik hield mijn hoofd een tijdje schuin om de weinige hersenen die ik nog heb te laten samenlopen en ja hoor, ik denk dat ik mijn droom nu kan verklaren!

Corona natuurlijk! Blijf in je kot! 

Iemand was op het lumineuze idee gekomen om nu nog slechts één kaart per jaar te verzenden, besparing alom dus! 

Eén kaart, één postzegel, één risico tot besmetting onderweg naar de postbus, slechts één uitreikronde voor de postbode … alleen maar voordelen!

Achteraf besefte ik dat de oplossing toch wel ingegeven moet zijn geweest door mijn favoriete filosoof: Pascal Blaise! Hij schreef ooit:

Tout le malheur des hommes vient d’une seule chose, qui est de ne savoir pas demeurer en repos dans une chambre!!!

Al het leed van de mensen komt er omdat ze niet in hun kamer kunnen blijven!

Voilà. Blijf in uw kot!

Maar ja, het duurt nu wel erg lang. De derde, vierde … golf! Vaccins die niet geleverd of/en niet goedgekeurd geraken! Sputterende uitnodigingssystemen! Politiek gehakketak!

Een mens zou voor minder uit zijn hok komen.

En daar is, volgens mijn vriend Bart in “De Morgen” las, al een woord, een benaming voor gevonden: VLUCHTZUCHT!

De wil om te vluchten uit je kot, naar je lief, naar vrienden, naar het café, theater, bioscoop, de Ardennen, de zee, buitenland, de maan, Mars …

Weg uit je kot. 

Maar leer van de bomen! Ze komen elkaar nooit tegen en leven daarom doorgaans véél langer… 

Een kot is trouwens officieel een “hok” maar niet in het woordenboek van Maggie. Niet erg hoor want hok doet te zeer denken aan “ophokken”, vrees ik.

Maar verder geen verschil! Alleen “hok” is te deftig voor een hele reeks voorvoegsels. “Kot” is daar beter geschikt voor:

waskot, sportkot, rommelkot, zottenkot, mestkot, duivenkot, frietkot, hoerenkot, varkenskot, apenkot, repetitiekot, kolenkot, studentenkot, wietkot, konijnenkot …

Maar we blijven dus nog in ons kot. We moeten wel. 

Er is zo weinig te beleven en de zonde van de ongehoorzaamheid is zo zoet! Zeker als je alleen bent. Geef toe: “als je omringd bent door liefde is zelfs gewoon water zoet!” 

Misschien helpt het om een vel noppenfolie te kopen. Je kent het wel, zo een vel inpakplastic met opgehokte luchtbellen. Heerlijk om die luchtbellen één voor één – met een knalletje – de vrijheid terug te geven, weg uit hun hok … 

Nobele gedachte. In het Engels noemt deze folie bubble wrap!

Er is zelfs internationaal een herdenkingsdag aan geweid: the Bubble Wrap Appreciation Day! Dag voor de waardering van de noppenfolie, wie verzint het? Voor de échte “die-hards”: op de laatste dag van januari.

Schrijf die datum er dan maar bij op die éne wenskaart per jaar die mijn dromen beroerde!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat Cervantes prefereert boven Pascal Blaise met “De Pen is de Tong van de Geest”!;

vanuit mijn hartje dat popelt naar een vaccintje, waar het ook vandaag mag komen. Ook vaccins uit China of Rusland zijn welkom;

en vanuit mijn buikje dat blij is, erg blij, met mijn hobby in eenzame uren: koken en bovendien wel voedsel uit China of Rusland verwelkomt: Babi Pangang of Bortsch, Chapsoy of Blini’s, Loempia’s of Goulash, Rijstwijn of Wodka …

Hopelijk wordt het schone niet vervangen door het nuttige,
de kunst niet door de industrie,
de poëzie door de wiskunde,
Alsof er al te veel was van het schone, de kunst, de poëzie…
en omdat de eenzaamheid het brein stimuleert.

Marco Borsato zong het al: “De meeste dromen zijn bedrog … alleen de natte niet die voel je ‘s morgens nog.