Echte Mannen

Of ze nog bestaan, of niet ???

In elk geval zijn het geen “nieuwe” mannen, tenminste niet in mijn definitie.

Dus moeten we kijken bij de “oude” of de “belegen” categorie. We zien wel.

Mijn betoog: wat is de erfzonde voor de vrouwen?

Zwangerschappen en weeën, maandelijkse bloedingen, vapeurs bij de overgang, en meer van dat soort ongemakken. In alle geval iets waar wij, mannen, van verstoken blijven. Al heeft Arnold Schwarzenegger ooit geprobeerd om een geloofwaardige mannelijke zwangerschap te acteren.

Uitzonderingen bevestigen de regel, dus Hollywood laten we best voor wat het is.

Wij mannen moeten echter dagelijks, vanaf de puberteit tot aan het graf, onze erfzonde dragen, fier, met opgeheven hoofd, het lot van de mannelijkheid. Dagelijks staan wij voor de badkamerspiegel over onze stoppelkin te wrijven om ons te realiseren dat we weeral aan de scheerbeurt moeten beginnen… een opgave. Ik, in elk geval, hou niet van het karwei; wel van ‘the job well done’, heerlijk !!! Het gevoel van fris geschoren te zijn, met aftershave besprenkeld, echt zalig.

Maar om zo ver te komen …

Geen wonder dat de “jeugd” meer met stoppelbaard of met muzelmanbaard rondloopt. Een nieuwe mode? Neen, de erfzonde !!!

Er zijn een aantal manieren om van de stoppels af te geraken en we beginnen aan de gemakkelijkste: ga naar de kapper. Tenminste als je er één vindt die het nog doet. Turkse of Noord Afrikaanse kappers wel, die doen het, maar er zijn er weinig die de kunst écht kunnen uitoefenen. Voor een kleine 10 euro ben je geholpen. Als het dan perfect is gedaan, oké. Maar als je thuis zelf nog aan de slag moet: ho maar !!!

Ik heb het genoegen gehad mijn vriend Ismael te kennen. Hij kon perfect scheren, kappen trouwens ook, en destijds was ik ongeveer 15 euro kwijt om herboren die zaak te verlaten. Helaas, Ismael is verhuisd naar … ik denk Marokko. Ik mis hem maandelijks. Zijn opvolger doet zijn best, maar …

Dus manier nummer twee dan: koop een scheermachine en ga zelf aan de slag! Philips, Braun, Siemens, … een waaier aan aanbiedingen. Alleen het scheren zelf is toch niet je dat ! Echt glad is toch nog wat anders en het echte “geschoren” gevoel krijg je er niet mee!

Manier drie tenslotte: met de krabber aan de slag. Zelf heet water op je face sprenkelen, inzepen met een kwast (beter dan gel uit een tube of schuim uit een spuitbus), en scheren maar. Je hebt mesjes met één blad, met twee of drie bladen, zelfs met vijf. Maar de top, zeg maar dé Rolls-Royce van de scheermessen, is het scheermes van een Duits kwaliteitsmerk waarvan de naam begint met ‘Pro’ en eindigt met ‘win’, en waar Lisetje de verdeling van beheerde. Heerlijk gewoon.

Je kin, kaken en keel opwarmen met heet water, de kwast rijkelijk beschuimen met een klomp scheerzeep, inzepen, scheren van boven naar onder, spoelen, weer inzepen, scheren van onder naar boven en eventueel links/rechts, afspoelen met heerlijk heet water, drogen, besprenkelen met aftershave en genieten van de tintelingen op je huid en de frisse geur … Wat kan zaligheid simpel zijn!

Maar dan moet je nog je gereedschap afspoelen, drogen en opbergen en …

de badkamervloer en aanrecht opkuisen.

En al bij al ben je ruim 30 minuten kwijt. Maar je kan het ook in de douche doen, spaart zeepsop en opkuiswerk, goed … maar niet hetzelfde!!!

Dertig minuten, elke dag, dus 30 X 365 = 10950 minuten per jaar, ofwel 7.3 dagen per jaar, zeg maar een week. Ik besta nu al 66 jaren, waarvan ruim 50 geschoren jaren, dus 50 weken !!!

Meer dan een zwangerschap van 40 weken verdorie, erfzonde !!!

Guido Belcanto heeft er een mooi lied over gemaakt met als titel “echte mannen”. Het refrein gaat als volgt:

“Echte mannen scheren zich niet elektrisch,
Echte mannen doen het met zeep en kwast,
Echte mannen weten wat zelfrespect is,
Echte mannen scheren zich zoals het echte mannen past …”

Een mooie oorwurm die je nooit meer vergeet als je het éénmaal gehoord hebt.

Groetjes vanuit mijn glad hartje, mijn geurig zieltje en vanuit mijn buikje dat rilt van de zalige trillingen op mijn gezicht.