ENGELTJES EN DEMONEN OP SOKKEN!

(Naar “Angels and demons” van Dan Brown.)

Ik heb sokken met op de linkervoet de letter L en op de rechtervoet de letter R geprint. Handig.

Maar ik heb veel meer sokken die deze hulpletters niet hebben. En ook die geven mij geen enkel probleem want ondanks de hulp van de L en de R is het me al overkomen dat ik bij vrienden was en dat ze mij zeiden dat ik twee sokken aan had van verschillende kleuren. Meestal kan ik het weg lachen door te stellen dat ik een levenslange hulde breng aan mensen met het “Down”syndroom. Eens per jaar worden zij op deze manier in de kijker gebracht.

Beter ware het om hen mensen te noemen met het “Up”syndroom. Heb je hen zien schitteren afgelopen winter in de VRT serie “Down the Road”? Je moet wel van hen houden.

Een andere grap van me over mijn twee kleuren sokken is dan dat ik zo nog een paar heb thuis.

Mijn conclusie: in plaats van de letters L en R, print er een symbool op of een unieke code voor één paar sokken. Zo kunnen mensen als ik met de afwijking “encroma” de fout met de verschillende sokken vermijden.

Ik ben, samen met vele anderen, een beetje kleurenblind voor kleurschakeringen.

Voor welke kleuren ik blind ben dat wil nog al eens variëren hoor maar meestal gaat het om kleuren die dicht bij elkaar liggen zoals lichtgroen en geel; of geel en goud; of lichtrood en oranje. Er zijn nog wel wat combinaties die moeilijkheden opleveren. Zo was ik op weekend in Malmedy en mijn vriend Marc vroeg me of ik het uithangbord van een zaakje daar gezien had en heus, nog niet eens toen ik erop gewezen werd en er vlak voor stond, ik zag de letters van het reclamepaneel niet. Raar!

Al heel mijn leven had ik daar last van. Ik ben nog soldaat geweest, soldaat milicien, en al in het recruteringscentrum “Klein Kasteeltje” bleek snel mijn afwijking met kleurenpercepties. Ken je nog die boeken met cirkels waar met gekleurde bolletjes een cijfer, letter of figuurtje verborgen werd?

Onvindbaar voor mij hoor. Nu kan je die testen van het internet plukken en zelf je graad van “enchroma” bepalen.

Mijn vriend Jan heeft hetzelfde probleem als ik maar mensen die Jan kennen weten dat hij ook hier oplossingen voor gevonden heeft. Hij heeft namelijk een vrouwtje dat elke kleur kent, zelfs met gesloten ogen, en bovendien als je hem vraagt naar een – voor ons – moeilijke  kleur dat gaat hij niet raden maar zegt zonder verpozen “Taupe”.

En aangezien eigenlijk bijna niemand weet – denk ik – hoe taupe eruit ziet wordt Jan niet verdacht bekeken. Slim hé!

Het gemis aan kleurenzicht heeft toch wel een beetje mijn leven veranderd. Ik had namelijk graag helikopterpiloot willen worden.

Lach me niet uit, gij die weet dat ik erg hoogtevrees-gevoelig ben, mijn hoogtevrees is pas op latere leeftijd in mijn ondergoed geslopen.

Geen erg, ik heb me ermee verzoend. Voetjes op de grond of op de pedalen … op een dag vind je de job van je leven wel!

Maar wat met mijn toekomst? Hoe moet het gaan als ik er niet meer zal zijn?

Een eeuwigdurend contract als engel kan ik wel op mijn buik schrijven. Niet door mijn kleurenblindheid want witte gewaden op blauwe achtergronden zie ik zonder problemen. Maar het vliegen? Zal ik bij de hemelpoort door de heer Pieter Sint ook gedwongen worden tot selectieproeven door cijfers en letters te speuren tussen raar gekleurde bolletjes?

Beter ware het dat hij me vroeg om wat kleuren te noemen. Dan trok ik mijn plan, dankzij Jan, met “Taupe”!

Neen, geen ge-engel voor mij. Misschien wel aartsengel, voor het bureauwerk waar geen vliegen bij te pas komt. Of is dat te hoog gegrepen?

Mijn staat van dienst is écht niet onberispelijk dus zal ik mijn pijlen maar naar beneden richten: naar de oven van Lucifer of zo …

Maar door die pijlen krijg ik een andere sollicitatie in gedachten: Cupido!

Mollig, naakt, vleugeltjes … ik zie het al helemaal voor me!

Hij vliegt ook niet zo hoog en is wel een soort van engel.

En dan maar pijltjes afschieten, scherpe pijlen met gouden punten, om twee harten verliefd te laten worden of pijlen met stompe punten en een loden schacht om mensen elkaar te laten haten!

In de mythologische verhalen haalt dit zoontje van Venus en Mars zo allerlei fratsen uit.

Geef toe: het heeft perspectieven! Donalds Trump verliefd op Kamala Harris, of – waarom niet – Joe Biden op Margriet Hermans.

Op een dag vind je de job van je leven … ik wacht wel!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat voldoende kleuren onderweg ontmoet om ontroerd te worden als bij een schilderij van Gustav Klimmt of Vincent Van Gogh …

(Vincent zei ooit dat je moet schilderen met veel tekenen en weinig kleur)

vanuit mijn hartje dat blij is met de vele mensen die me omringen en adviseren waar het om kleuren en kledingadviezen gaat …

en vanuit mijn buikje dat zich van deze hele problematiek niks aantrekt, geen gemor, geen gerommel, niks … tenslotte of ik nu koorknaap ga worden in een engelenkoor of op een bureautje beland bij de heer Pieter Sint … de rijstepap met gouden lepeltjes!!! Daar gaat het om.

Misschien vind ik wel een betrekking bij het op graden houden van de helse centrale verwarming? Maar wat ze daar te eten krijgen … ?

Staat daar iets over in de catechismus? BBQ?

Als het over hel en hemel gaat is mijn broer dé specialist.

Over naar familie!