NIEUWJAAR 2020

Het had gevroren die woensdagmorgen in de Hoge Venen. Oktober pas, dus deed de koude wat vreemd aan!!!

En plots wist ik waarover mijn nieuwjaarsstukje zou gaan: de vergankelijkheid van de seizoenen, zelfs in dit vermaledijde corona-jaar!

2020 is geen jaar om weemoedig afscheid van te nemen, geen jaar om in de annalen van je leven te schrijven, geen jaar om op terug te blikken. Vergeet 2020, iedereen krijgt één jaar minder op zijn geluks-teller!

Of toch niet?

Hoe dan ook, het weer was prachtig dit jaar, mooi voorjaar, heerlijke zomer, degelijke indian summer! Zelfs voor de oktober vorst moest ik naar de Hoge Venen!

Begin oktober zwommen we nog buiten in de natuur!

Inhoudelijk dan?

Het werd een jaar waarin mijn creativiteit opnieuw opborrelde: “Zjoetjes.be”: alive and kicking, ik teken weer met mijn pennetjes en inkt, ik musiceer weer al is het alleen voor mezelf!

Politiek?

Het werd een jaar waarin sommige Amerikanen inzien dat gangsters beter in de gevangenis zitten dan in een wit huis!

Een nieuwe regering ook, anders … voor hoelang?

Gezondheid dan?

Tsja, met elk jaartje meer op mijn teller worden de dingen wat trager, wat strammer. Als ik al eens wat op de grond laat vallen denk ik: laat maar liggen, als er dadelijk nog iets valt dan raap ik ze allebei op! Ik mag niet klagen! Ik verloor geen familieleden, geen vrienden; ik won vrienden bij!

Alleen mijn gehoor …

De hindernissen die Corona in mijn weg legde maakten de contacten moeilijker, niet onmogelijk! Daarom beleefden we de mindere geneugten des te intenser. Fietsen, wandelen, zwemmen, diëten … het kwam allemaal in functie te staan van de gezondheid.

Mocht ik besmet geraken, ik moet en zal corona overwinnen!

Mens sana in corpore sano! Een gezonde geest in een gezond lichaam, zei Juvenalis in het oude Rome.

Het lukt me redelijk maar het diëten kost meer en meer moeite!

Gelukkig zijn dan?

Als er een score zou moeten gegeven worden op een schaal van één tot tien … ik weet het niet! De relatie met mijn familieleden van mijn eigen generatie ligt boven het gemiddelde: zeker een 8 of meer!

Voor mijn eigen kroost, één generatie lager dan de mijne en nog ééntje lager: een dikke negen; vooral met mijn kleindochter Anneliesje : een dikke tien, ook voor sfeer en gezelligheid. God, wat heeft ze mij trots gemaakt dit jaar met haar resultaten van het eerste jaar universiteit; mede omdat ik er een ietsie bietsie aan heb mogen meewerken!

Ik brand een kaars!

Dus klaag ik niet want tussen de mazen van het net van restricties en opgelegde maatregelen door heb ik me best goed vermaakt! Ik heb aardig wat midweekjes/weekends (lang en kort) kunnen genieten van ons mooie landje, in excellent gezelschap!

Bredene, HogeVenen, Vlaamse Ardennen, de Champagnestreek, Middelkerke, motorrijden met Lieve, openluchtbioscoop met Christel, uit eten met Anneliesje, optredens van Marc Stans in Postel, saunabezoeken met Marc, samen met “Chinese” vrienden in het Belshof voor eeuwig verbroederen, plannen maken met Lucrèce voor een Brugge weekend (helaas afgelast), wandelingen met Zanelletje, fietsen met Neos Lommel, zwemmen tot oktober in open lucht met mijn zus, pastis avondjes bij Netflix…

Een bezig jaar dus maar toch werd weer veel weggegomd door het gehate virus:

een reis naar Mongolië met YingYingTravel, een fietsweekend met Neos naar de Maas, de jaarlijkse reis naar Schotland en de Edinburgh « Taptoe », ontmoetingsdagen met de vrienden van de “oktober revolutie 2019” in Brugge, de verslagen van de voordrachten voor Neos, de klassieke concerten in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal met de « bende van Olen », zingen met het Gompels Genot, de avonden met mijn « Yamaha » vrienden van Ham, het jaarlijkse Ikea dagje voor Lisetje, de afgelaste saunabezoeken, enz…

Het zou een topjaar geweest zijn, zeker weten, ondanks liefdestekorten en gehoorproblemen!

En nu, terwijl ik naarstig originele kerstversieringen in elkaar knutsel, blijft me alleen nog het onbestemde gevoel van onvoldaanheid !

Ik hoop maar dat de positiviteit en de humor in mijn teksten blijft overheersen en als dusdanig blijft overkomen bij jullie, beste lezers, zolang het in mijn macht ligt!

Want jullie zijn het waard!

Dank voor alle reacties!

Gelukkige nieuwjaar, hopelijk met de juiste vaccins en medicijnen en met gelukkige mensen rondom ons!

 

Groetjes vanuit mijn zieltje dat alsnog tevreden is met deze balans van een opmerkelijk jaar;

vanuit mijn hartje dat dankbaar klopt bij sommige liefdevolle herinneringen en hoopvol blijft wachten op een voltreffer van één van Cupido’s pijltjes;

vanuit mijn buikje dat dit jaar véél geleerd heeft over anders koken en diëten, over koolhydraten, vetten en eiwitten, over de moeite die het kost om vol te houden.

Laat de kurken knallen en de bubbels bruisen, met twee, drie, vier …

Maar ook al mag er maar één mens in je bubbel, er kunnen veel bubbels in één mens!

Op naar 2021, met frisse moed, mijn eerste goede voornemen is alvast om alle vrienden en vriendinnen, alle familiebanden, te koesteren en alle contacten te blijven onderhouden.

Moeilijk!

Dankbaar denk ik daarbij aan allen die het leven dat ik leefde in 2020 mogelijk maakten! Dank jullie allemaal!

Lectori salutem!

Recente Reakties