Oblada Obladi

De vijftigste verjaardag van het witte Beatles album, met het zebrapad over Abbey Road als cover, bracht het allemaal weer terug.

Mijn tienerjaren.

De tijd dat “gay” nog gewoon “happy” betekende. 

Tenminste, dat dachten wij – onwetende boerenkinkels – want één jaar eerder brachten diezelfde Beatles de song “Obladi-Oblada” uit over Desmond en Molly Jones die samen een marktkraam  uitbaatten en Molly zingt bij een bandje. Wat wij niet wisten was dat er een verborgen transgender boodschap in school.

De Beatles waren hun tijd altijd ver vooruit.

Luister maar eens naar de laatste strofe:

Happy ever after in the market place
Molly lets the children lend a hand.
Desmond stays at home and does his pretty face
And in the evening she’s a singer with the band.

Rolletjes omgedraaid dus. Oblada obladi!

Dat gaf me weer wat denkvoer in verband met transgenders want de recente veranderingen van Bo Van Spilbeeck en Sam Bettens maken dit fenomeen zelfs hier in Vlaanderen bespreekbaar.

Maar we hinken toch rijkelijk achterop hoor, want in Zweden is al een nieuw voornaamwoord geïntroduceerd: “hen”.

Even je Zweeds wat opfrissen? “Han” is Zweeds voor “hij”, “Hon” is Zweeds voor “zij”. En daar tussenin hebben de Zweden “Hen” bedacht, een voornaamwoord dat vrouwelijk noch mannelijk is. Daarmee wordt de aanvaarding van het fenomeen trangender duidelijk in Zweden.

Goed zo.

Maar hoe je het ook draait of keert, het blijft voor de meesten onder ons een raar gegeven: een man wordt een vrouw of een vrouw wordt een man !!!

We kunnen er ons wel wat bij voorstellen, toch?

Nog een raar verhaal: een tweeling – Julia en Jules –  geboren op een zonnige lentedag, zowat dertig jaar geleden. Alles was perfect bij de geboorte, alleen de schedelinhoud moet ergens in die eerste negen maanden verwisseld zijn : Julia voelde zich man, Jules voelde zich vrouw.

Ze hebben geworsteld met hun gevoelens maar besloten samen tot de geslachtsverandering. Met succes! Ze gaan nu door het leven als … Jules en Julia!

Heb je hem?

Voor moeder natuur is het al lang in orde hoor. Ze heeft het zelf zo mogelijk gemaakt.

De Japanse kikker, Rana Rugosa, is een bekend hermafrodiet. Van man in vrouw en andersom veranderen, no problem of in perfect Japans “mondainai”

Monsterachtige baard-agamen kunnen reeds in het ei van geslacht veranderen en vrouwelijk hyena’s hebben … een penis !

Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen !!!

De draak-murene verandert van geslacht bij tekorten. Dus mannetjes worden vrouwtjes als er vrouwtjes tekort zijn en vice versa.

Er is zelfs een kip gevonden waarbij zowel testikels als eileiders zijn aangetroffen. 

Maar de krijtbaars, de ‘serranus torugarum’ voor de Latijnse vrienden, is wel de koning. Dit visje kan tot 20 maal daags van geslacht veranderen. Is dit nu omwille van mannelijke seksuele drift of omwille van zijn vrouwelijke besluiteloosheid, wie zal het zeggen? 

Rare wereld waarin we leven. 

Respect voor de mensen die geslachtsverandering vrijwillig ondergaan hoor. Ik vraag me dan wel af of het rijgedrag mee verandert met het geslacht.

Is daar al onderzoek naar gepleegd? Zo kunnen we nog te weten komen wie nu de beste “chauffeurs” zijn: heren of dames.

Een slotwoord dan : A-men – B-women.

Groetjes vanuit mijn zieltje dat niet graag ziet dat er met de natuur gesold wordt, vanuit mijn hartje dat toch wel vindt dat we de keuze van elk individu moeten respecteren, en vanuit mijn buikje dat graag de vrouwelijke kantjes van iemand kent, vooral als het over culinaire vrouwelijk kantjes gaat, zoals witte wijn, chocolade, … eetbare lingerie.

Recente Reakties