Vlees voor vegetariërs
Vlees voor vegetariërs
Daarmee bedoel ik niet de vele vleesvervangers die van plantaardige oorsprong zijn en uiterlijk wel wat lijken op hun vlees-collega’s.
Op de school waar ik werkte was donderdag veggiedag en telkens wanneer er namaak “Cordon Bleu” op het menu stond werd het schertsend “Karton Blue” genoemd.
Neen, écht vlees bedoel ik en toch te gebruiken door vegetariërs en veganisten: KWEEKVLEES!
Ik las hierover – met verbazing – een artikel van de hand van Dirk Draulans in een toonaangevend Belgisch tijdschrift. En Dirk, wel, die geloof ik doorgaans zonder meer!
Eerlijk! Het is prachtig als het argument om geen vlees te eten voortkomt uit je bezorgdheid voor dierenleed.
Nobel is dat. Ik ken wel een paar dierenactivisten die geen vlees eten. Maar als vleesminnaar kan ik me geen leven zonder vlees voorstellen, hoe nobel de strijd tegen het dierenleed ook is.
Momenteel lopen er 1,5 miljard koeien op onze aardkluit rond om de mens van rood vlees te voorzien. Als we de wereldpopulatie afronden op 10 miljard dan maakt dat 6,6 mensen één koe moeten opeten. Eén koe levert ruim 300 kg aan slachtvlees!
Maar nu is er dus “kweekvlees”!
Al van gehoord? Dit vlees wordt gemaakt van natuurlijke cellen zonder dat de dieren hiervoor geslacht moeten worden. En zo zijn er dus maar 50.000 koeien nodig voor dezelfde hoeveelheid vlees als de hoger geciteerde 1,5 miljard koeien.
Als dat geen vooruitgang is, goed nieuws voor de strevers naar dierenwelzijn.
Hetzelfde kan met varkens, kippen, vissen, etcetera!
Maar ook de natuur zal er wel bij varen want waar nu driekwart van de landbouwgrond gebruikt wordt voor het telen van veevoer zal er in de toekomst maar een fractie hiervan nodig zijn om de 50 000 resterende koeien te voeren, wereldwijd. Anderhalf miljard koeien die elk 400 liter methaangas produceren; Dat geeft een 6 met 11 nullen erachter. Hoe spreek je dat uit? Zes biljoen?
Over win-win gesproken!
50 000 koeien aan 400 liter gas geeft een 2 met 7nullen erachter. Twintig miljoen?
Even om te vergelijken: in 2023 telde België alleen al 2.281.000 koeien, hier en daar een noodslachting niet te na gesproken.
Kweekvlees is een Nederlandse uitvinding, ere wie ere toekomt. Willem Van Eelen speelde al in 1993 met het idee maar het duurde toch tot 2013 tot de eerste “kweekhamburger” op de markt kwam! Kostprijs: 250.000 euro.
Voorspellingen zeggen dat kweekvlees 10% van de vleesmarkt zal innemen tegen 2030 en 35% tegen 2040.
De prijs van kweekvlees daalt snel! Momenteel zou het tussen de €50 en de €70 liggen. Ruim hoog, maar er wordt aan gewerkt!
Ook in ons landje zijn er firma’s als “Fishway” en “Paleo” die eraan sleutelen!
Heerlijke wetenschap dat we binnenkort kippenvleugels, hamburgers, steaks, visfilet, enz… kunnen eten zonder dat er één dier voor geslacht moest worden.
Ik citeer de manier van fabricatie:
De basis van kweekvlees zijn stamcellen, puur natuurlijke cellen die massaal in elk lichaam circuleren en kunnen uitgroeien tot eender welke lichaamscel! Ze kunnen opgekweekt worden in bio-reactoren en gestimuleerd worden om spier- of ander vleesweefsel te vormen!
Kweekvlees is dus gewoon vlees en geen namaakvlees. Zeker geen onnatuurlijk vlees.
Heerlijk nieuws. Dankjewel Dirk!
Nu nog de boeren, de producenten van kunstmeststoffen, de slachthuizen maar vooral de consumenten overtuigen.
Zelfs Michel Vandenbosche – voorzitter Gaia – is enthousiast en schreef er een boek over, samen met Philip Lymbery: Cultivated Meat to secure our Future.
Ik zal bij de volgende barbecue hieraan denken, aan Dirk Draulans en aan de toekomst van onze steaks!
Groetjes vanuit mijn hartje dat oprecht blij klopt om het feit dat ik met dit nieuws héél de vegetarische gemeenschap een beetje blij heb gemaakt;
vanuit mijn zieltje dat blij is omdat de wetenschap een antwoord heeft geboden aan de nakende wereldwijde voedselschaarste al vreest men ook dat dieren als koeien, varkens en kippen nu ook op de lijst komen te staan van dieren die met uitsterven bedreigd zijn
en vanuit mijn buikje dat niet kan wachten om de eerste kweekvlees-steak te proeven!
Saignant of à point, maakt niks uit!
Super. Weer wat bijgeleerd door jou. Of ik dat rode vlees lekker zal vinden, moet ik nog uittesten. Ik lus eigenlijk geen biefstuk. Dus ???? Dan maar dat kippenvlees. Het moet na al die studies toch nog goedkomen met onze wereld. 👍👍👍
Helemaal mee eens maar ik eet walnoten graag een kippevleugeltje