Winden…windjes!

Winden…windjes!

Verontrustend is het toch dat er alweer een nieuwe rage vanuit Amerika is overgewaaid, letterlijk: de stormen! En we gaan ze ook al net als de Amerikanen alfabetisch benoemen. Wat zitten we toch raar in elkaar!

Andere overgewaaide fenomenen zoals Halloween, Valentijnsdag, de Kerstman, etc … kunnen minder kwaad, maar de commercie van Amerikaanse firma’s als CocaCola en McDonalds is wel erger want de volksgezondheid komt danig in het gedrang. Bewijs nodig: kijk om je heen: obesitas slaat toe.

En wij Vlamingen schrijven het toe aan onze “Bourgondische” levenswijze …

Misschien.

Maar het hoge percentage van onze nationale “obesitas” komt toch door suikers en fast-food. 

Het is misschien wel “Bourgondisch” om het onszelf te vergeven.

Op een zonnig maar overbevolkt strandje was ik daar getuige van.

Twee prille 40-ers lagen binnen hoor-afstand van mij in het mulle strandzand drie bollen roomijs te verwerken en hun gesprek ging over het overgewicht. Kennelijk durfden ze daar nu pas over spreken, nu hun (slanke, mooie, ge-bikini-de) vrouwen in zee zwommen:

-“Weet je, zei de dikste, “eigenlijk valt mijn omvang nogal mee; vooral nu ik hier zo op mijn rug lig …
BMI (body mass index) tegen de 33 aan …
-“Ja dat is zo, zei de iets mindere. “We mogen nog best gezien worden, … al liggende …
Geschatte BMI: 30!

Och, ik bemoei me er niet meer mee. En waar ik vroeger als een missionaris ten strijde trok tegen de koolhydraten en het overmatig gebruik ervan, ik berust nu meer in de wetenschap dat zelfs voor missionarissen het vlees erg zwak kan zijn …

Hoe dan ook, je eetgewoontes gaan veranderen door de tijd en zeker als je veel met diëten bezig bent. Vlees neemt steeds minder een rol in, neemt minder plaats in in mijn winkelkarretje, in de koelkast, in de diepvriezer, …

Ook op mijn menu. Maar “single”zijnde is dit makkelijk: ik hou alleen rekening met mezelf!!!

En waar ik vroeger graag uitgebreide maaltijden kookte, waarvoor zelfs de Vikingen in de late Middeleeuwen zouden blijven terug komen, nu is het soberder.

Maar daarom niet minder lekker hoor.

Al zeg ik het zelf als gewezen Bourgondiër!

Dit alles stak al langer in mijn kop, maar pas recentelijk kwamen er twee dingen bij: het vegetarisme en de overproductie van vlees.

Misschien zijn deze twee items elk wel een “zjoetje” waard hoor, maar nu kan ik ze niet los van elkaar gebruiken.

Vegetarisme.

Wel, ik moet toegeven: het is erg aanlokkelijk! Gezond, ingrediënten die gemakkelijk aan te kopen en klaar te maken zijn, héél erg smakelijk en tegenwoordig meer en meer aanwezig op de menukaarten in onze restaurants. Lekker!

En door massaal over te schakelen naar het vegetarisme zou er véél minder vlees geproduceerd moeten  worden, dus: slecht voor de boeren, goed voor het milieu. 

Ergens las ik dat, als je de milieu- en de gezondheidskosten meerekent, een hamburgertje gemiddeld €200 mag kosten.

Bovendien vertelde men mij dat de “winderigheid” van de koeien verantwoordelijk is voor de grootste gaten in onze ozonlaag! 

Maar, bij mijn weten zijn koeien “vegetariërs”.

Ik heb wel eens koeien van mensen bezig gezien met vlees bij barbecues, maar dit geheel terzijde …

Hoe dan ook, mijn conclusie is deze: als wij nu allemaal zouden overschakelen naar het vegetarisme, zoals de koeien nu, en geen vlees meer aten; we zouden onze nationale “BMI” wel drastisch zien zakken, maar het aantal gaten, of misschien gaatjes, in de ozonlaag zou misschien wel vermeerderen. 

Of we zouden onze “winden” gerichter moeten afvoeren en opvangen want ze zijn brandbaar. Kijk maar op het internet… 

Een andere manier van auto rijden? Een andere manier van verwarmen van onze woningen?

Moeder aan het fornuis: “Kinderen! Vannacht gaat het stevig vriezen. Ik heb alvast uiensoep gemaakt! Denk aan jullie trechtertjes

Trechtertjes voor de opvang van de ontstane gassen !!!

Zou kunnen in de toekomst, de moraal is toch al gewijzigd ondertussen. 

Voorlopig blijven we maar rustig op onze rug in het strandzand liggen en vinden dat het “nog best meevalt” zo.

Mijn laatste quote komt ook van mijn twee vrienden in het zand, liggend, met té dikke buiken en te hoge BMI:

-“Ach, weet je: eigenlijk zijn we niet niet te dik; we zijn de winter goed doorgekomen …

In dulci iubilo.
In zoete vreugde!

Slechts 2 à 3 percent van de Vlamingen is vegetariër en daarvan is slechts de helft veganist. Slaap zacht, maar opgepast met het zand in je navelplooien …

Groetjes vanuit mijn ZIELtje dat beseft dat een beetje vet best oké is, 

vanuit mijn HARTje dat begaan is met het milieu en de ozon-gaatjes, die stiekem wel verantwoordelijk zijn voor onze mooie zomers van de laatste jaren; 

en vanuit mijn BUIKje dat nog niet naar het vegetarisme overliep al waren er verleidingen, dat nog steeds Bourgondisch zacht aanvoelt met deze trappen van vergelijking: eerste de positief, dan de comparatief en dan de … aperitief!

Recente Reakties