Windenergie

De man die voor mij fietste in de groep ging recht op de trappers staan en hief pijnlijk zijn achterste op van het zadel…  en liet een luide scheet!

Was het een krachtige zucht van opluchting vanwege zijn getergde onderkant? 

Of meer een onderdrukte knal?

Het gebeurde net toen we onder een Hollandse windmolen doorfietsten. In mijn verbeelding leek het zelfs alsof de wieken eventjes iets sneller gingen draaien. Ik verhoogde, kwestie hygiëne, de afstand tussen mijn fiets en die van mijn voorganger. 

Winderigheid!

Het zal je maar gebeuren, zo’n intense inbreuk op de etiquette, gewild of ongewild!

Of was het een nevenverschijnsel van een medicijn waarvan de bijsluiter niet of onvoldoende gelezen werd. Is het geoorloofd om deze knallen te produceren? Of juist niet? Ik zou zeggen: hou het fatsoenlijk.

Vroeger was dat zeker niet aan de orde want toen ik nog klein was, waren luide broek-knallen gebruikelijk om conversaties kracht bij te zetten. Wij hadden er eigenlijk alleen maar dialectwoorden voor, een hele resem. De mooiste was “parfum d’ajuin”. Er was natuurlijk ook nog geen milieubewustzijn toen. Stankoverlast of geurhinder kenden we nog niet.

Ik herinner me zelfs vaag dat er eens iemand op TV was die met zijn winderigheid een deuntje kon spelen: Twee ogen zo blauw…🎶.

Dergelijk volksvermaak zou nu vast en zeker blauwe ogen opleveren.

We catalogeren deze gasproductie onder “Bio”. Dan klinkt het al een héél stuk aannemelijker. 

Las ik niet ergens dat er boeren zijn die de winden van de koeien opvangen en met dit gas hun boerderijen verwarmen?

Mijn gasproductie zou hoogstens een waakvlammetje kunnen bevoorraden, een héél kleintje. En er zit dan bovendien nog een reukje aan!

Of kunnen we het “groene” energie noemen. Duurzame energie.

Zoals de elektriciteit dus! 

Laat de molens maar draaien en de zon maar schijnen! Maar duurzame energie is nou net dé contradictie van dit decennium.

We lezen en horen er zoveel tegenstrijdigheid over, dat we niet meer weten wat te geloven. Zonnepanelen die té veel energie produceren worden meedogenloos belast door de regering die destijds panelen voor zonne-energie promootte. Versleten panelen recycleren zou duurder zijn dan de aankoop van nieuwe. Elektrische auto’s zijn levensgevaarlijk in het gebruik: onverklaarbare spontane ontbranding waardoor ze in ondergrondse- of parkeergarages niet gewenst zijn, terwijl je in Antwerpen bij wet wel overdekt moet parkeren. Blussen van brandende elektrische auto’s kan alleen door onderdompeling in een container water. Dus sowieso een perte-total!

Om van de prijzen nog maar te zwijgen: praktisch alle elektrische auto’s worden bedrijfswagens dus!

Dan blijft nog over: windturbines! En ik dacht dat we hier safe zaten wat betreft 

“duurzame” energie. Niet dus!

Wie regelmatig “De Standaard” leest kent ongetwijfeld de foto’s die Michiel Hendryckx op de voorlaatste pagina van de weekendbijlagen publiceert. 

De bijhorende teksten zijn altijd erg waardeerbaar en vaak confronterend.

Een aantal jaren geleden, midden Corona tijd, zag ik een foto van Michiel van een dieseltreinlocomotief in Montana USA die een 200tal wagons door de Rocky Mountains sleepte. Meer indrukwekkend nog was het feit dat op elke wagon een gigantisch windturbineblad lag. 

Versleten wieken? Een technologie op de rand van een nieuw tijdperk? Is wind werkelijk de nieuwe revolutie in energie-land? 

Er wordt hevig over en weer gediscuteerd over de toekomst van de windturbines en voornamelijk over de wieken want die blijken snel te verslijten. 

Windenergie wordt dan wel als “duurzaam” bestempeld maar de molens zijn dat niet. Zeker de wieken niet. Twintig jaar zou de maximum leeftijd zijn.

Gewicht, beweging en inwerkende krachten maken dat alleen composiet materiaal geschikt is. Composiet is oké, zowel qua gewicht als qua materiaalmoeheid.

Maar deze composiet materialen zijn zeer moeilijk te recycleren. Daardoor groeit de afvalberg jaarlijks tot enorme proporties. En in Amerika begraaft men de oude wieken gewoon. Simpel. 

Daar was de trein die Michiel fotografeerde naar op weg, naar een massagraf voor de reuze grote bladen van windturbines.

Maar dat mag niet in Europa. 

Wat dan?

Ik las wat over deze problematiek en er zouden oplossingen in de maak zijn voor de volgende generaties wieken. 

In België staan ongeveer 780 windturbines volop te verslijten. Drie wieken op elke turbine maakt 2340 wieken die we bijna niet kunnen recycleren. Of toch?

Toevallig las ik van een Nederlandse firma in Gelderland die van oude wieken stoeptegels maakt. Goed hé?

Één wiek zou voldoende zijn voor driehonderd vierkante meter bestrating!!!

Lovenswaardig? Ik denk het wel… voorlopig althans want wat als die tegels ook maar twintig jaar meegaan? 

Fingers crossed en hopen maar, hopen dat de regeringen het niet aandurven om ook hierover weer torenhoge belastingen te heffen. 

Kwestie van stimuleren van lovenswaardige milieu initiatieven.

Voor één keertje dan toch! 

🙏 please.

Groetjes vanuit mijn zieltje dat al langer met deze problematiek worstelt nadat Marc J. (een goede nieuwe vriend) mij op andere gevaren wees in verband met de elektrische auto’s omdat ze met hoogspanning werken en letterlijk stukken van mensen (vingers, handen,…) kunnen kosten;

vanuit mijn hartje dat eigenlijk het liefst van al per fiets verder gaat, ook als de fietser voor mij (zie de eerste alinea van dit tekstje) met zijn “bio”energie de natuur toch geweld aandeed

en vanuit mijn buikje dat toch echt wel kiest voor fossiele brandstof. Elektrisch barbecueën is écht “not done”!!! 

Gerookt spek is ook écht lekker maar moeilijk zonder rook te produceren.

Ongeacht hoeveel uren je het vlees aan de wieken van eender welke molen hangt.

Recente Reakties