In Vino Veritas
IN VINO VERITAS!
(…In de wijn zit de waarheid!)
Er zijn al eindeloze reeksen boeken over wijn geschreven.
Zinnig én onzinnig.
Maar persoonlijk heb ik niet de mentale kracht en de moed om me door die lectuur te worstelen en mét proeverijen de waarheid te achterhalen. Ik dronk al wijn die ik niet lekker vond terwijl het gezelschap hem juist héérlijk vond en mijn lievelingswijn lijkt dan weer weinig anderen te bekoren.
Ligt het aan mij?
…Hét antwoord ligt niet op de bodem van de fles! Probeer maar!
Wat me opviel was dat er op een fles wijn nooit een houdbaarheidsdatum staat! Raar…
Ik besloot dus op onderzoek te gaan.
Een eerste plausibele uitleg is dat wijn erg moeilijk kan bederven door het hoge percentage alcohol.
Natuurlijk! Bovendien las ik ergens dat ook de zuren van het fruit en de aanwezige “sulfiet” de bacteriën geen kans geven om het bederf te veroorzaken.
Goed hé!
Iets om te vieren alvast maar bedenk wel dat de kwaliteit van de wijn wél achteruitgaat. Wanneer dat gebeurt dat kan niemand voorspellen.
…Voor de wijn is geen aanleiding nodig, alleen een glas!
De wijnboeren maken tegenwoordig wijn die je écht wel binnen een paar jaar moet drinken. Anders…
Andersom kan ook: wijn die, net als ik, beter wordt met de jaren. Of dat met mij ook zo is … dat weet ik nog zo niet!
Zoete wijn bewaart het best, rode wijn ook. Maar de droge witte en de cava’s, champagnes en prosecco’s moet je snel drinken. Ik bedoel rustig drinken maar niet té lang bewaren.
Dat komt door de suikers en de tannines. Die twee smaken zijn in het begin dominant dus moet je wat wachten tot de wijn … rijp is.
Moeilijk hé. Je kan er niet aan voelen zoals aan fruit. Alleen proeven brengt soelaas!
…Geen belang of een glas wijn halfvol of halfleeg is. Het gaat erom hoeveel flessen er nog zijn!
Hetzelfde gevoel heb ik met een andere lekkernij: avocado’s!
Je weet nooit of ze bij aankoop klaar zijn voor gebruik;
Soms staat het erbij: klaar voor gebruik, soms staat er: thuis laten rijpen buiten de koelkast. De niet-rijpen zijn vaak véél goedkoper maar je moet geduld hebben tot…
Ja tot wanneer?
Net zoals een wijn moet “rijpen” zo ook de avocado.
Maar hoe weet je wanneer het zover is?
Door erin te knijpen? Door de kleur van het steeltje te keuren?
Net als met de wijn is ook hier een advies van een kenner meer dan welkom.
Échte kenners kunnen je wel adviseren zowel voor avocado’s als voor wijn.
Ik geef oprecht toe dat ik wel eens bedrogen ben uitgekomen met een avocado. Té rijp kan ik nog wel hebben maar niet rijp genoeg vind ik zo jammer.
Ze zijn niet goedkoop!
Met wijn heb ik het nog nooit voorgehad.
Dat komt ook omdat ik mijn wijn koop bij specialisten die mij met raad en daad bijstaan en mijn smaak inmiddels kennen: Jos en Hilde van de Pallhuber wijnen. 0496 533992. Op simpel verzoek. Of als die drempel te hoog is via mij.
Schatten van mensen die helpen. Vroetjes. (Vrienden van Zjoetjes).
Proost!
Eet er een stukje avocado bij! Heus het smaakt lekker.
… Wijn is niet het antwoord op alles want op het einde van de fles vergeet je gewoon de vraag!
Groetjes vanuit mijn hartje dat meent te moeten vermelden dat ook de bewaarplaats, het oogstjaar en de druivensoort de kwaliteit bepalen;
vanuit mijn zieltje dat zich een gezegde van Jos van Pallhuber herinnert: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kan ontkurken;
en vanuit mijn buikje dat – wat dacht je – vindt dat een volledig stukje wijden aan culinaire genoegens, de max is. Eindelijk. Tenslotte is een dikke buik een “delicatessen kluis”!
En als dit alles je wat té ingewikkeld en/of exotisch voorkomt:
een Belgisch biertje en appelen en peren uit ons eigen Haspengouw kan ook!!!
De cursieve quotes komen uit mijn collectie, verzameld door de jaren heen!
Het geeft mij de indruk dat u weer aan het “snoezelen ” bent geweest tijdens uw laatste bezoekje aan de Moezel en omgeving. Daar is keuze genoeg maar dat mijn lippen weer “snoezelen” terwijl ik dat lees, ben ik nog niet verder zolang ik er zelf niet van heb mogen proeven van die wijn die gij omschrijft. Ik ben in blijde verwachting voor uw komst. Dag Eguid, Proost bij het eerst volgend glaasje van DIE wijn die u mij te proeven laat. Rik
Het geeft mij de indruk dat u weer aan het “snoezelen ” bent geweest tijdens uw laatste bezoekje aan de Moezel en omgeving. Daar is keuze genoeg maar dat mijn lippen weer “snoezelen” terwijl ik dat lees, ben ik nog niet verder zolang ik er zelf niet van heb mogen proeven van die wijn die gij omschrijft. Ik ben in blijde verwachting voor uw komst. Dag Eguid, Proost bij het eerst volgend glaasje van DIE wijn die u mij te proeven laat. Rik
Ja Rik, jij kent die streek in Duitsland als geen ander. Ook de wijnen.
Ik had nu het genoegen een wijn degustatie mee te mogen maken en heb wel wat geleerd: de verscheidenheid van de pinot druiven en hun toepassingen oa. Ik kende al de grauburgonder als zeer lekker maar voeg er nu de weissburgonder en de spätburgonder bij.
Blij om die kennis met jou te delen zal ik het je wel eens laten proeven.
Dankjewel voor je reactie
Dat mijn broer een echte Bourgondiër is, weten jullie ondertussen wel. Dat hij karig moet zijn met oa wijn weet ik ook. Maar je kunt er wel mooi over schrijven en je weet er ook wel wat van zonder te moeten googelen. Ik heb weer wat bijgeleerd maar aangezien ik geen wijndrinker ben, zal ik het misschien vergeten. Alzheimer light. 😉
Een reactie van jou, waterdrinker, op een stukje over wijn: het zal me maar overkomen!
Toch leuk wat je over mij schrijft!
En als er ooit druiven gevonden worden die water opbrengen, dan beloof ik je: ik schrijf er een stukje over! Het zal dan vermoedelijk gaan over de pinot plat en de pinot bruis!
Dankjewel!
Ja Zjiet wijn…..
Dat associeer ik met gezelschap, warmte, is het nu van de zon of de open haard, om het even.
Maar 20% van je waarneming ligt zeker ook bij een treffend mooi wijnglas !!
Een mooie bolvormige versie, rustend in je handpalm, De lange steel leunend op je gebogen pink.. ”t Is niet alleen charmant maar ’t geeft ook een fijn gevoel !!
Wijn daar moet je van tippen, intens proeven, smaken, anders ben je het drinken van wijn niet waard.
Naast het kennen van wat goeie druivensoorten, koop ik helaas zoals velen, niet de wijn, maar wel het mooie etiket !
Een weetje dat spaanse Cava beter zou zijn dan de italiaanse Prosecco (veel meer zon-dagen in SP), heb ik op één mijn staptochten door Spanje vernomen. Een hele mooie les heb ik daar gekregen.
Elke avond krijgen de echte Pelligrino’s een gratis fles wijn aan tafel, wij ook dus 🙂
Tijd genoeg om te analyseren. Niet op eikenhouten vat gestaan : ‘JOVEN’. Naarmate langer gerust op vat spreken we van ”ROBLE”, ”CRIANZA”, ”RESERVA” en het paradepaardje ”GRAN RESERVA”
Zo, nu weet je het ook !
Hoi Lucrèce! Dag “Pelligrino”.
Altijd fijn om jou reactie te lezen, zelfs nu want ik weet dat je de Vogezen aan het plat stappen bent!
Er zijn inderdaad wel véél facetten aan het drinken van de wijn, maar het voornaamste facet is toch wel het gezelschap waarmee je het drinkt.
Verder bepaalt bij mij voornamelijk mijn eigen smaak en die durft nogal eens afwijken van de normen.
Dank je voor de kennis van de Cava en de Prosecco! Ik heb me al vaak afgevraagd waar die “gran reserva” en “Roble” voor stonden.
Dankjewel voor je reactie en voor het delen van deze kennis.
Van dat rond buikje noemde mijn ex-schoonbroer een horecaspoiler en idd dan ben ook genieter van een heerlijk glas wijn.
Zelf heb ik nog vele jaren druiven geoogste in Nahe-regio in Rheinland – Pfaltz/ Duitsland dus van drinken heb ik ook verstand
al heb ik dat met de jaren afgebouwd.
Maar bij een lekkere dis past een glas wijn mij wel en vind ik zelfs dat het één niet zonder het ander kan, ze vullen mekaar aan.
Smakelijk en schol.
Schol Frans!
Inderdaad, bij een lekkere maaltijd hoort een goed glas. Of het nu wijn is of bier, keuze hebben we hier in ons landje genoeg.
Het brengt wel herinneringen aan onze tijd in de Nahe vallei, aan de Muller-Tourgau druiven, aan Kurt Nachtigall. Zou hij nog leven?
Dankjewel FRans, voor deze leuke reactie.
Oh ja Frans: proficiat met jullie gouden huwelijks verjaardag.
Zozo? Dan toch een wijn kenner? Grapje! Een goed wijntje smaakt altijd. Meestal gaan we ff proeven of proberen we 1 fleske! Als deze ons bevalt, kopen we er meer. Het is bij mij iet zo dat dure wijnen beter smaken dan goedkopere. Integendeel. Bij een grote voedings keten in Geel, niet bij nader naam genoemd, kan je heerlijke wijnen kopen. Soms kan je deze daar ook drinken/proeven. Dat gebeurd daar wel meer. Helaas kom je soms ook wel bedrogen uit. Maar dat heb ik ook als we wijn vanuit La France meebrengen. Daar gaan we ook proeven en dan nemen we een kratje of 6 mee. Lekker hoor. Op restaurant neem ik dan zelden nog wijn. Ik denk dat daar nog meer gechoufeld wordt. Prijzig flesje maar in werkelijkheid wel goed betaalbaar. KAn het dan zijn dat ik opgelicht wordt? Hopelijk niet …. maar …. ik betwijfel het! Desalniettemin IS mijn smaak door de jaren heen wel veranderd. De extra zoete bvb….vroeger lekker hoor…. nu pas ik er voor. Voorkeurswijn was een witte. Al dan niet sec. Maar rarara…. Jawel hoor. Wit is vervangen door rosé. Werkelijk! Maar zowel bier als wijn… het is allemaal sterk geminderd. Die alcohol hoeft er niet meer bij te zijn voor mij….. Hopelijk leidt dit geen bekering in! Ik ben katholiek opgevoed. Ons moeder hield sterk vast aan haar geloof! Doch als ik dan miswijn moet drinken. Bwaak! Dan kan je zeggen… hier is water bij gedaan! Dus maw… ik kan je niet zeggen, alsook niet bevestigen dat er waarheid zit in de wijn! Wat ik wel kan zeggen is … dat je je eigen weg en smaak dient te volgen… The taste is everything… En een geoi glas loopt goed binnen…. Maar of je nadien nog de waarheid spreekt ??? to be continued!
Ja Lex. Water bij de wijn, dat moet soms wel eens maar als je alleen nog water proeft en de andere alleen wijn drinkt is het vaak tijd om te veranderen, het geweer van schouders te wisselen.
En je smaak ging al van demi sec naar sec en van wit naar rosé!
Niet erg kerel, ik zit al jaren bij de rode wijn!!!
Jou beurt komt ook nog wel!
😁