In Vino Veritas

IN VINO VERITAS!

(…In de wijn zit de waarheid!)

Er zijn al eindeloze reeksen boeken over wijn geschreven.

Zinnig én onzinnig.

Maar persoonlijk heb ik niet de mentale kracht en de moed om me door die lectuur te worstelen en mét proeverijen de waarheid te achterhalen. Ik dronk al wijn die ik niet lekker vond terwijl het gezelschap hem juist héérlijk vond en mijn lievelingswijn lijkt dan weer weinig anderen te bekoren.

Ligt het aan mij?

…Hét antwoord ligt niet op de bodem van de fles! Probeer maar!

Wat me opviel was dat er op een fles wijn nooit een houdbaarheidsdatum staat! Raar…

Ik besloot dus op onderzoek te gaan.

Een eerste plausibele uitleg is dat wijn erg moeilijk kan bederven door het hoge percentage alcohol.

Natuurlijk! Bovendien las ik ergens dat ook de zuren van het fruit en de aanwezige “sulfiet” de bacteriën geen kans geven om het bederf te veroorzaken.

Goed hé!

Iets om te vieren alvast maar bedenk wel dat de kwaliteit van de wijn wél achteruitgaat. Wanneer dat gebeurt dat kan niemand voorspellen.

…Voor de wijn is geen aanleiding nodig, alleen een glas!

De wijnboeren maken tegenwoordig wijn die je écht wel binnen een paar jaar moet drinken. Anders…

Andersom kan ook: wijn die, net als ik, beter wordt met de jaren. Of dat met mij ook zo is … dat weet ik nog zo niet!

Zoete wijn bewaart het best, rode wijn ook. Maar de droge witte en de cava’s, champagnes en prosecco’s moet je snel drinken. Ik bedoel rustig drinken maar niet té lang bewaren.

Dat komt door de suikers en de tannines. Die twee smaken zijn in het begin dominant dus moet je wat wachten tot de wijn … rijp is.

Moeilijk hé. Je kan er niet aan voelen zoals aan fruit. Alleen proeven brengt soelaas!

…Geen belang of een glas wijn halfvol of halfleeg is. Het gaat erom hoeveel flessen er nog zijn!

Hetzelfde gevoel heb ik met een andere lekkernij: avocado’s!

Je weet nooit of ze bij aankoop klaar zijn voor gebruik;

Soms staat het erbij: klaar voor gebruik, soms staat er: thuis laten rijpen buiten de koelkast. De niet-rijpen zijn vaak véél goedkoper maar je moet geduld hebben tot…

Ja tot wanneer?

Net zoals een wijn moet “rijpen” zo ook de avocado.

Maar hoe weet je wanneer het zover is?

Door erin te knijpen? Door de kleur van het steeltje te keuren?

Net als met de wijn is ook hier een advies van een kenner meer dan welkom.

Échte kenners kunnen je wel adviseren zowel voor avocado’s als voor wijn.

Ik geef oprecht toe dat ik wel eens bedrogen ben uitgekomen met een avocado. Té rijp kan ik nog wel hebben maar niet rijp genoeg vind ik zo jammer.

Ze zijn niet goedkoop!

Met wijn heb ik het nog nooit voorgehad.

Dat komt ook omdat ik mijn wijn koop bij specialisten die mij met raad en daad bijstaan en mijn smaak inmiddels kennen: Jos en Hilde van de Pallhuber wijnen. 0496 533992. Op simpel verzoek. Of als die drempel te hoog is via mij.

Schatten van mensen die helpen. Vroetjes. (Vrienden van Zjoetjes).

Proost!

Eet er een stukje avocado bij! Heus het smaakt lekker.

… Wijn is niet het antwoord op alles want op het einde van de fles vergeet je gewoon de vraag!

Groetjes vanuit mijn hartje dat meent te moeten vermelden dat ook de bewaarplaats, het oogstjaar en de druivensoort de kwaliteit bepalen;

vanuit mijn zieltje dat zich een gezegde van Jos van Pallhuber herinnert: Stel niet uit tot morgen wat je vandaag nog kan ontkurken;

en vanuit mijn buikje dat – wat dacht je – vindt dat een volledig stukje wijden aan culinaire genoegens, de max is. Eindelijk. Tenslotte is een dikke buik een “delicatessen kluis”!

En als dit alles je wat té ingewikkeld en/of exotisch voorkomt:

een Belgisch biertje en appelen en peren uit ons eigen Haspengouw kan ook!!!

De cursieve quotes komen uit mijn collectie, verzameld door de jaren heen!