Het Moraal
Eén van onze gesprekken, op een Mols terrasje onder druiventrossen, ging over “de moraal” van een verhaal.
Het zette me aan tot nadenken. Dat doe ik wel eens vaker en heeft tot nu toe nog geen kwalijke gevolgen gehad, voor zover ik weet.
Leo, mijn geliefde antagonist, vertelde een grapje mét moraal. Maar hij vertelde slechts een deeltje van een gelijkaardig verhaal dat ik al jaren in mijn bagage had. En omdat je niet naakt hoeft te tuinieren om rodere tomaten of langere komkommers te kweken, hierbij het volledige verhaal:
Een vogeltje ligt te verkommeren in de sneeuw. Zo erg dat hij zelfs niet meer kan kwinkelieren. Een gans merkt dit op en legt het vogeltje in een verse “koe-vlaai”, waar het zich wentelt en koestert aan de warmte. En al snel kan hij terug zingen en fluiten. Deze muziek wordt opgevangen door een hongerige vos die het vogeltje met één haal uit de stront haalt en opvreet.
Zielig lot, zou je denken, maar we kunnen eruit leren.
De moraal:
1: Iemand die je in de stront duwt, heeft niet altijd slechte bedoelingen!
2: Iemand die je uit de stront haalt heeft niet altijd goede bedoelingen!
3: Als je in de stront zit kan je beter je bek houden!
Mooi.
Verhalen met een moraal zijn dus erg leerzaam. Daarom werden ze door de eeuwen heen ook gebruikt om boodschappen over te brengen. In de Bijbel of de Koran worden parabels gebruikt. De latere sprookjes voor onze kinderen zijn ook, net als de parabels, verhalen mét een moraal. Ook vandaag nog zijn moraal verhalen erg in gebruik. Denk maar o.a. aan de boeken van “Suske en Wiske”.
Niet alle verhaaltjes zijn even net. Soms drijft humor de boventoon:
Een pater ziet een slapende non op een bankje van het kloosterpark. Hij zet zich naast haar en merkt dat een split in haar rok een behoorlijk stuk been én knie laat zien. Voorzichtig legt hij zijn hand op het begeerlijke vrouwenvlees.
Dit wekt de non en ze zegt: “Broeder, denk aan psalm 129 …”
De pater haast zich te verontschuldigen: “Sorry, sorry, maar het vlees is zo zwak …”
De non: “Denk aan psalm 129”.
In zijn cel zoekt de pater de betreffende psalm op:
“Gaat voort en zoek. Omhoog en verder omhoog, want daar is de glorie !!!”
De moraal:
Hou je kennis op peil, je mist anders reuze kansen !!!
Jean de la Fontaine gebruikte ook morale boodschappen in zijn fabels. Wie kent er niet het verhaal van de krekel en de mier, waar de krekel heel de zomer muziek maakt voor de werkende mier, die hem ‘s winters weigert te belonen met voedsel! Deze moraal: “Wie niet werkt zal niet eten!”
Of het verhaal van de raaf en de vos, of hoe vleiers leven ten koste van goedgelovigen die luisteren.
Twee vrienden: een kip en een paard, wandelen langs een gracht. Het paard struikelt en valt in de gracht. Geen nood, de kip werpt een lang touw naar het paard, maakt het touw vast aan haar BMW en trekt haar vriend uit zijn benarde situatie. That’s what friends are for!!!
Een tijdje later sukkelt de kip in dezelfde gracht, maar het paard is te groot om in de BMW te kunnen, dus slingert hij zijn “lid” naar de kip en trekt haar uit de gracht. A man got to do, what a man got to do!!!
De moraal:
With a dick like a horse, you don’t need a BMW to pick up chicks.
(Als je een lid als van een paard hebt, hoef je geen BMW om kippetjes op te pikken)
Ik heb er nog één, waaruit weer eens blijkt dat geen grote excessen nodig zijn en er niet altijd ver gezocht hoeft te worden.
Het is een verhaal over een taaie tante Annie, piloot/marinier bij de Amerikaanse air force:
Boven Irak wordt haar vliegtuig geraakt door een raket en ze is genoodzaakt uit het toestel te springen. Wat ze nog kan meenemen in haar haast zijn: een fles whisky, een machinegeweer en een mes.
Terwijl ze zachtjes daalt aan haar parachute drinkt ze de fles whisky leeg en denkt, dan ben ik die last al kwijt. Als ze landt wordt ze omsingeld door 70 vijanden. Ze maait met haar machinegeweer een vijftigtal neer, dan is het wapen leeg. Ze trekt haar mes en rekent af met nog vijftien stuks. Dan breekt haar mes.
De rest van de aanvallers maakt ze af met de blote handen !!!
Twee moralen zijn hier mogelijk:
1: dit is vermoedelijk het scenario voor een Amerikaanse film, à la Seagal/Schwarzenegger/
2: Blijf bij tante Annie uit de buurt als ze gezopen heeft !!!
Groetjes vanuit mijn literatuur minnend hartje, vanuit mijn zieltje dat geniet van verhaaltjes als deze en vanuit mijn buikje, nagenietend van de schokken van het lachen.
Prachtig. We hebben er goed mee gelachen. En pas op Amerika, we komen eraan met een open visie voor grappige situaties !
HahaHahaHaha,
Beste Zjiet,
Jou cursiefjes getuigen steeds van een open en verwonderde manier van kijken naar maatschappij en het leven.
Steeds sterk onderbouwd met een grote algemene kennis.
Maar het peper en zout in jou pennestreken …is toch jou unieke HUMOR… ( hanegreefshumor?😉)
Het lezen van dit cursiefje heeft me positieve energie en veel plezier geven👍😃
Bedankt…
Moraal van het verhaal : “ blijf toveren met je humor “
Groetjes
Bart