Barbiekjoe

Neen, het gaat niet over speelgoed dit keer, niet over poppen want de vriend van Barbie heet Ken, niet KJoe.

Wel over het kookfenomeen in open lucht dat elk jaar weer met het warme weer zijn intrede doet. Als je in het voorjaar en de zomer vaak fietstochten maakt dan valt het op hoe vaak je de geur meekrijgt van gebraden vlees.

Het kan in de winter ook hoor, kijk maar naar Njam TV bij de rubriek “Winters grillen” van Jeroen De Pauw. In de kou staat hij bij de BBQ buiten te toveren want Jeroen KAN koken.

Ook de reclamefolders moedigen ons nog aan met aanbiedingen over vlees, los of in pakketten voor X aantal personen.

Hamburgers, spekfakkels, steaks, satés, karbonades, BBQ worst, drumsticks, spareribs, vis papillotes, …

Kies maar.

Voor de vegetariërs onder ons is het wat moeilijker, ook al zijn er tal van oplossingen.

Je staat er van versteld wat je alleen al met tofu kan doen.

Ik heb geen ervaring met veggie-grillen want ik vind het steeds geweldig als ik de geur van de gebraden stukken vlees met de wind mee naar de buren kan laten waaien…

Ik versterk de geuren nog wat met vuurkruiden. Ken je dat? Heeft geen enkele kookfunctie, alleen om de buren te laten watertanden.

Zeg maar “stank voor dank”!

Er is evenwel ook een risico aan verbonden aan het barbiekjoe-en. En dan bedoel ik niet de streken van de oelewappers die brand veroorzaken met vloeibare brandversnellers.

Of de “on”kunde na te veel blikjes bier waardoor de grill verandert in een thuis-crematorium. Filmpjes zat hierover op het internet!

Maar pas toch ook maar op voor de BOMburgers en de KNALworstjes, ook voor verjaardagsfeestjes rond de BBQ.

Ik las onlangs (de schrijffout is niet van mij): Bij haar verjaardagsbarbecue

ver-aste hij haar met een nieuw broodrooster!

Toch een heel gedoe, lijkt mij, met een nieuw broodrooster als je een grill voorhanden hebt. Met vuurkruiden voor de geur!!!

Er bestaat ook een grill-timer:

-Rare …………… 1 biertje

-Medium………. 2 biertjes

-Well done……. 3 biertjes!

-Bestel pizza… 6 biertjes.

Zag ik op een eva, een schortje, want dat hoort zo bij een barbecue: papa met een belachelijk schortje aan en een blikje bier in de rechterhand, een BBQtang in de linker!

Martijn Krabbé, zoon van Jeroen, is een Nederlandse radio- en TV presentator en hij is erg goed met hilarische woordspelingen.

Ik leen er een paar:

-Heeft er iemand een “steak” laten vallen?

-Waar een “grill” is is een weg.

-Je kan jezelf wel op de “worst” kloppen.

-De één zijn dood is de “Kori-ander” zijn brood.

-Dat was op het “vet”-randje.

-Twee bloed”worst”ige teams.

-Het is een “worst-kaas” scenario.

-De sfeer wordt steeds “grilliger”.

-Van “worst” hebben ze hier geen kaas gegeten.

Ik krijg er honger van. Dus het toestel uit de garage halen en grillen maar.

En o ja, vergeet de vuurkruiden niet. De buren ook wat gunnen hé.

Groetjes vanuit mijn hartje dat blije herinneringen koestert aan familiebarbecues in lang vervlogen tijden met en zonder vuurkruiden;

vanuit mijn zieltje dat het toch wel wat “zielig” vindt om de buren te plagen met heerlijke geuren, maar helaas is de verleiding te groot

en vanuit mijn buikje dat glimt van trots omdat eindelijk nog eens een volledig stukje gewijd is aan “food” en wat voor food! Tenslotte zitten er in vlees als dusdanig weinig of geen koolhydraten. Maar dat is zelfbedrog want wat er allemaal wel inzit….

 

—————-

Photo by Joshua Kantarges on Unsplash

Recente Reakties