Suiker

Een stille mond is zoet om te horen!

Laat ik het dan maar weer schrijven…

Type 2 suiker. Dat heb ik.

En daar moet ik voorzichtig mee zijn. Ik slik er wat pillen tegen, maar toch!

Dus eet en drink ik zo weinig mogelijk gezoete dingen. 

Maar met mijn koolhydraatarm dieet is er sowieso al héél weinig suiker in de tempel van mijn lichaam te vinden.

Mierenzoet grapje.

Tot mijn vriend Bart mij de werking van “Kombucha” uit de doeken deed.

En ik slikte het als zoete koek!

Kombucha. Al van gehoord?

Met zo een naam moet het wel van Japan komen. Het is wat knutselen en wat gedoe maar uiteindelijk maak je om de tien à twaalf dagen een uiterst gezonde drank. Aan de smaak moet je even wennen maar het valt best mee. Een best goede dorstlesser, tussen zoet en zuur in.

Ik las erover, raakte overtuigd en kocht de nodige glazen potten aan. Glas, want plastiek is nefast voor de werking.

Eigenlijk is het simpel: je maakt één liter groene thee, voegt daarbij één liter koud water en 200 grammetjes rietsuiker. Laat dit mengsel afkoelen tot onder de 40°C en voeg dan de “Scoby Zwam” toe!

En dat mag geen probleem zijn want om de tien dagen verdubbelt mijn “Scoby Zwam” zich. Dus op simpel verzoek gratis af te halen bij mij!

Na tien à twaalf dagen filteren en op flessen zetten in de koelkast! En de hele cyclus  begint opnieuw. Perpetuum mobile.

Lijkt het je wat marginaal en laboratorisch?

Helemaal niet hoor, als ik het kan dan kan iedereen het. Heus!

De Scoby zwam gaat door de suiker fermenteren en vormt zo probiotica. Goed voor onze darmflora – er groeien nu al bloemen in mijn darmen – en voor ons immuunsysteem. Daar is dus onze spijsvertering weer goed mee.

Tevens is er een ontgiftende werking én ondersteunt het de werking van onze lever. Kan nooit kwaad als tegenhanger tegen de negatieve werking van alcohol op onze lever. Ik moet je toch ergens zoet mee houden!

Onze Scoby levert bovendien glucosamine (voor de gewrichten) en antioxidanten (tegen het wegroesten).

En zéér interessant, voor mij dan toch, het neutraliseert urinezuur. 

Tegen het Lommelse “puitje”, jicht!

Aan de slag dus maar… per fabricatiebeurt heb ik 200 gr. rietsuiker nodig en dat heb ik niet.

Herlees de derde regel van dit stukje!

Dus twijfelde ik of ik wel in het verhaal zou instappen maar ik dacht zo:

Je bent toch niet van suiker!

en dus trok ik naar de supermarkt. 

Rietsuiker. Niet geraffineerde suiker. Dus: niet vrouwelijk, dat moet ik aankunnen. Ik kocht een kilo van het spul maar als voorzichtige consument controleerde ik de houdbaarheidsdatum.

Maar er staat geen datum op! Geen THT (ten minste houdbaar tot…) zelfs geen TGT (te gebruiken tot…)!!!

Oeps. Onderzoek nodig! En daaruit blijkt nu dat suiker in principe voor eeuwig en altijd “goed” blijft. Maar het goedje moet “droog” en “donker” gestockeerd worden.

No problem!

Ook op conserven met azijn of op wijn: geen datum van THT of TGT.

Er gaan zelfs stemmen op om alle conserven zonder houdbaarheidsdatum te verkopen, om verspilling tegen te gaan. Maar Europa is erg streng op futiliteiten en de heren politici beslissen.

Ik zou zeggen: laat gezond verstand beslissen, ieder voor zich, zoals met fruit en brood, daar staan ook geen data op!

Bekijk het eens goed, ruik eraan en proef ervan!

Niets aan te zien, ruikt lekker, smaakt goed… go ahead!

Met “Kombucha” zal de wraak zoet zijn!!!

Er zijn nu ook al snoepjes waar je slimmer van wordt: konijnenkeutels!

Steek er maar eens ééntje in je mond. Als je het walgelijk vindt en wegspuwt dan ben je al héél wat slimmer geworden.

Groetjes vanuit mijn hartje, zo zoet als honing;

vanuit mijn zieltje, dat niet alles zomaar als zoete koek slikt

en vanuit mijn buikje dat erg tevreden is omdat hij nu eens in de bloemetjes wordt gezet met die darmflora en verheugd is met de antioxidanten, probiotica, glucosaminen en met de ondersteuning van de lever en de opruiming van mijn urinezuur.

Als PS nog een erg toepasselijke spreuk:

Chocolade is een antwoord, ongeacht de vraag!