Artificiële Intelligentie
Ik las in een Deense studie dat de “Global Warming” (de opwarming van de aarde) medeverantwoordelijk is voor obesitas bij dieren maar ook voor de verhoogde criminaliteit én voor een verlaagde algemene intelligentie.
Aha!
Dat verklaart veel! Aangezien de opwarming van de aarde kunstmatig is kunnen we spreken van artificiële domheid als tegenhanger van de groeiende kunstmatige intelligentie. Ik ga niet de definitie van AI (Artificiële Intelligentie) uit de doeken doen wegens té saai en teveel verschillende standpunten!
Wikipedia staat ter beschikking.
Ik denk er het mijne van, jij het jouwe.
Een anekdote.
Mijn zus is, gepensioneerd en wel, vrijwilliger bij de dienst van Kind&Gezin (het vroegere Kinderheil) in Lommel.
Om de paar weken moet ze daarom, tegen haar status van gepensioneerd in, vroeger opstaan mét wekker. En omdat ze vrouw is heeft ze wat tijd nodig in de badkamer om zich toonbaar te maken aan de wereld.
Dus: de wekker zetten! En dat doet ze met haar IPhone, mondeling: Siri, zet mijn wekker aan op 7u30. En ze krijgt een intelligent antwoord: Wekker gezet voor 7u30!
Voilà. Ze kan op twee oren slapen.
De planning van Kind&Gezin zet ze in haar agenda, digitaal.
Laat nu haar IPhone met “Artificiële Intelligentie” zelf de link leggen tussen de aantekening in de agenda en het daarmee gepaard gaande bevel tot zetten van de alarmklok. Huh?
Siri zegt nu al zelf, zonder opdracht daartoe gekregen te hebben: Ik heb Uw wekker gezet voor 7u30.
De link tussen de wekker en de agenda, “artificiële intelligentie”???
Misschien wel.
Een ander verhaaltje: de zelfrijdende auto! AI? Volgens sommigen wel, volgens anderen niet! Je kan dus tegen die auto zeggen: Breng me naar mijn lief!
Voilà. Maar dat vergt geen intelligentie als je al jaren met hetzelfde lief optrekt.
Maar als je regelmatig van lief wisselt dan komt er wél intelligentie bij kijken, tenminste van de kant van de auto.
Mijns inziens!
GPS is ook iets zéér intelligents. En makkelijk. Maar toch… ik had er wel wat meer accuratie van verwacht eigenlijk. Afgelopen jaar was ik er getuige van dat de GPS ons vanuit Olen naar Bouillon bracht… via Burg-Reuland!
Ik beken: menselijke fout, maar toch… had de intelligente GPS niet de link moeten leggen tussen navigatie en de aanduiding “Bouillon” in de agenda voor die dag.
Dus: de iPhone scoort hoger dan de GPS op de ladder van intelligentie!
Wél heel erg “Artificieel Intelligent” zou kunnen zijn dat twee robotten – die samen in een autofabriek naast elkaar instaan voor de assemblage – de één tegen de andere zou zeggen : “Zo zou ik het niet gedaan hebben!”
Dat zou pas intelligent zijn!
Maar het toppunt van AI hoorde ik een paar weken terug.
Er is een “Tiende Symphony” van Beethoven gemaakt met de computer!
Ludwig von Beethoven zelf legde er de sol-sleutels bij neer na de “Negende” maar nu heeft dus een computer, artificiëel, een “Tiende” gecomponeerd.
Het programma werd gevoed met alle stukken van de hand van de meester. En zo kon dan de “Tiende” geboren worden.
Hoewel. Ik vraag me af wat de meester zelf hiervan zou hebben gevonden. Grillig als hij was zou hij nooit wetmatig iets componeren. Altijd weer veranderde en verbeterde hij zijn werken. Vaak besloot hij op het laatste nippertje, vlak voor de premiére, bijvoorbeeld nog een “koor-partituur” toe te voegen.
Ik heb van de “Tiende Symphony van Ludwig von Beethoven” genoten zoals ze nu is en de hand van de grootmeester was duidelijk herkenbaar.
Even terug naar de ladder van intelligentie!
Op de laagste trap: de GPS via Burg-Reuland naar Bouillon. Dan de zelf-rijdende auto op weg naar één of ander lief. Vervolgens de Kind&Gezin-personeel wekkende IPhone van mijn zus.
Tot slot dan de ereplaatsen!!!
Brons voor de auto-monterende robotten die elkaars werkwijze afkeuren.
Zilver voor de “Tiende Symphony van Ludwig von Beethoven.
Maar goud – ontegensprekelijk – voor de dieren van moeder natuur! Zij hebben geen intelligentie nodig.
Zij verloederen de aarde er ook niet mee!
Kijk maar naar de “kievit”: hij kan zijn eigen naam zeggen.
De “grutto” trouwens ook!
Groetjes vanuit mijn zieltje dat geen GPS nodig heeft om naar een lief te rijden, Bouillon zelf meer westelijker weet dan Brug-Reuland, zelf mijn wekker aanzet en aan negen symphonieën voldoende heeft;
vanuit mijn hartje dat weer oprecht blij klopt bij de stelling dat moeder natuur altijd gelijk heeft, ongeacht hoe intelligent onze artificialiteit wordt
en vanuit mijn buikje dat ook even wil tussen komen voor wat de aanmaak van “kunst-vlees” betreft. Tenslotte is ook hier de natuur hoofd-leverancier van het échte vlees. Dan liever obese dieren dan dieren van kunststof!
Maar of dat intelligent is ???
Artificieel in ieder geval.
Beste Zjiet, belofte maakt schuld, vandaar mijn reactie. Maar met plezier geschreven :-). Artificiële intelligentie, onderdeel van de ‘vooruitgang’ zeker? Persoonlijk vind ik dat de mensheid er niet op vooruit gaat en het streven ernaar niet zo slim. Vandaar misschien het ‘mensDOM’ en het ‘dierenRIJK’? Groetjes, Sabine
Hallo Sabine.
Fijn dat je weer eens reageert, waarvoor mijn dank hé!
En het onderwerp, wel er zijn pro en contra’s maar het laat niemand onberoerd.
Ik heb geprobeerd om het wat ludiek te benaderen en het lijkt me gelukt.
Tot ziens …
Ooit het boek gelezen ”homo sapiens” van Yuval Noah Harari ? Ja toch… Tijd om het volgende hoofdstuk eraan toe te voegen :de artificiële revolutie. Of, na de opmerkelijke ontwikkeling van de oermens, de verdere afbouw van het ”mens_dom” .Via de gemanipuleerde landbouw naar de gestructureerde industrialisatie, waar mankracht verdwijnt, waar intelligentie, ons brein, het overneemt. Als we dan nog niet snapten, dat we ver weg dwalen van onze eigenheid, onze kennis van fauna en flora. Als we nu nog niet weten dat het genoeg geweest is, dat het niet elk voor zich is. maar dat we één zijn met de natuur. Waarom streven we zo voor het behoud van natuur maar hechten wij zo weinig waarde aan het behoud van de menselijke overlevings vereisten ??? De makzucht ? De ijdelheid?
Zeg het nu zelf…we vinden het super !! Gedaan met van buiten leren, gedaan met onthouden, leve contact zoeken vanuit onze luie stoel … Euh, bij mensen die veraf wonen is het een grote meerwaarde natuurlijk ! 😂😂
Zoals bij de komst van de eerste stoomtrein, de eerste auto, de electriciteit, de verwarming op gas….reageren we nu ook zo overgevoelig ??
Neen toch…. Het grote verschil zit hem in het feit dat de wijsheid de mens nu verlaat. De artificiële revolutie wordt de harde schijf van ons brain, ons memory station. Gsm vergeten, wat voel je je onwennig, gps die uitvalt…paniek, hoe vonden we het vroeger ook weer.?..😲😲. Nu nog een maandelijkse rente aan allen die niet werken en 85 % van de bevolking volgt gedwee de kudde, zolang de heersers de knoppen op ‘on’ laten staan.
Eén ding heb ik wel gesnapt, klaag het niet aan bij je kinderen en kleinkinderen! Want over de generaties heen krijg je nog steeds dezelfde zuchtende reactie terug : ”oma lief, maak je geen zorgen, we redden het wel !!”. Misschien….
Goh! Lucrèce!
Nagels met koppen sla je. Wat kan ik daaraan nog toevoegen?
De angst voor de A.I. is, zoals je zegt, iets van en voor onze generatie, de kinderen/kleinkinderen liggen er niet wakker van en lachen het weg. Misschien is het omdat we het anders gekend hebben?
We hebben nog hoofdrekenen, schoonschrift en dergelijke gehad op school en opzoeken was daar niet bij. Goed? Slecht? Time will tell! Lees er Nelly’s reactie hieronder op na: haar kleindochter heeft (vele jaren geleden) gezegd waar het op slaat: zoals A.I. vraagt aan ons wat te doen is het oké, maar als wij moeten doen wat A.I. zegt???
Louis Neefs zong er decennia geleden al over: “Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is, geef ons licht en het zicht op de zee. Vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is. De wereld die moet nog een eeuwigheid mee…”
Dank je voor je gevatte reactie!
En ook dit : Oma, zolang Siri doet wat je vraagt is het ok. Als ze jou gaat zeggen wat je moet doen, is het tijd om je zorgen te maken. Uitspraak van mijn kleindochter, heel lang geleden.
En nu zijn we al zover ……………. Want het gebeurt meer dan we weten.
Mooi beschreven. Maar zoals je schrijft : moeder natuur zal overwinnen.
Dank je Zus.
Ik gebruikte Emilia’s uitspraak hierboven in de repliek aan Lucrèce.
Wat was ze toen al visionair want zo is het wel. Baas blijven.
En al zal A.I. Nog super machtig worden, nooit zal Moeder Natuur te bevelen zijn.
Wij kunnen de natuur wel héél erg pijn doen (we zijn trouwens goed bezig) maar op het einde wint zij.
Overdonderend, maar wij zullen er niet meer bij zijn.🤔
A.I. …… Artificial Intelligence… zo speciaal klinkt het. Maar is het dat wel? Geen idee. Feit is wel dat ene Steven Spielberg er in 2001 er al een film heeft over gemaakt. Zo lang is er al sprake van maar tot op heden is er nog niet echt en uitgevoerde versie van gemaakt. Ma goed, ook dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is nog steeds niet bewezen dat deze vorm van intelligentie een meerwaarde kan hebben op de maatschappij. Maar zoals alles nu in sneltempo evolueert, zal het wel is een keer korter bij kunnen komen. Zijn we er wel klaar voor? Staan we open voor een maatschappij waar robots de taken overnemen van mensen en die zelfs nooit moe worden. En 24u op 24 kunnen blijven doorgaan, continu, geen rookpauzes, geen schafttijd, geen drankpauzes, ….. Kunnen we al deze elektrische componenten voorzien van de nodige stroom? De wereld is nu nog niet helemaal klaar voor het elektrisch tijdperk. Er zal natuurlijk altijd wel een studie links of rechts over gedaan worden en er zullen testen uitgevoerd worden op kleinere schaal. En uiteindelijk , daar twijfel ik niet aan, op een dag, gebeurt het dan….. zullen we allemaal een geprogrammeerd robotachtig “mens” in huis hebben , die we kunnen instellen en laten uitvoeren wat wijzelf als “niet leuk” ervaren. Maar net dan…. is het belangrijk dat we toch ons eigen ding blijven doen. Het leven zoals het is. met al zijn zaligheden en tegenslagen. Hopelijk vallen we niet in slaap en blijven we fit en monter ons eigen ding doen. Zodat de luiheid het niet overneemt van het gemak dat we dan ervaren…. Let it be!!! Maar we gaan het niet kunnen voorkomen, laat staan tegenhouden….. En daar mijn beste…. daar heb ik schrik voor…. Let it Be! Dank je!
Zo is het Lex, let it be!
Welke andere opties hebben we? Maar A.I. kan ook goed zijn hé, bijvoorbeeld in de medische wereld.
Onderzoekers allerhande gebruiken nu al dagelijks A.I. en dat is goed.
Maar als we het alleen van de luie kant bekijken, wel…
Ik denk dat het een beetje is zoals een mes: verdomd handig om een appel te schillen maar we kunnen er ook polsen mee open snijden…
Dank je Alex voor de reactie.
Beste zjiet,
hoe kom je erbij dat de dieren geen intelligentie nodig hebben. Hoe weten de vogels dat zij hun nestje moeten bouwen. En dan nog wel specifiek geconstrueerd voor hun eigen soort? En dat zonder bouwtekening erbij en zonder opleiding ervoor?
Planten reageren “intelligent” op temperatuurschommelingen en beschermen zichzelf afhankelijk van de dieren in hun omgeving. En zo zijn er nog legio voorbeelden van hoe de natuur zich aanpast aan onmetelijke hoeveelheden veranderingen..
Wij hebben voor dat soort intelligentie geen woord en noemen het dus maar “instinct.
Misschien moeten we maar eens aan AI vragen wat soort intelligentie dat in wezen is.
Zelf heb ik AI al gebruikt om Arduino te programmeren en dat is dus gelukt zonder zonder zelf enige programmeercursus
daar voor te moeten ondergaan. Geweldig dus.
Luister eens naar het liedje “aarde” van Boudewijn de Groot. Dat is echt treffend.
Groetjes
Theo
bedankt lieve vriend, leuk verhaal. groetjes Ingrid en Ronnie xxx