Artificiële Intelligentie

Ik las in een Deense studie dat de “Global Warming (de opwarming van de aarde) medeverantwoordelijk is voor obesitas bij dieren maar ook voor de verhoogde criminaliteit én voor een verlaagde algemene intelligentie.

Aha! 

Dat verklaart veel! Aangezien de opwarming van de aarde kunstmatig is kunnen we spreken van artificiële domheid als tegenhanger van de groeiende kunstmatige intelligentie. Ik ga niet de definitie van AI (Artificiële Intelligentie) uit de doeken doen wegens té saai en teveel verschillende standpunten!

Wikipedia staat ter beschikking.

Ik denk er het mijne van, jij het jouwe.

Een anekdote. 

Mijn zus is, gepensioneerd en wel, vrijwilliger bij de dienst van Kind&Gezin (het vroegere Kinderheil) in Lommel.

Om de paar weken moet ze daarom, tegen haar status van gepensioneerd in, vroeger opstaan mét wekker. En omdat ze vrouw is heeft ze wat tijd nodig in de badkamer om zich toonbaar te maken aan de wereld.

Dus: de wekker zetten! En dat doet ze met haar IPhone, mondeling: Siri, zet mijn wekker aan op 7u30. En ze krijgt een intelligent antwoord: Wekker gezet voor 7u30!

Voilà. Ze kan op twee oren slapen. 

De planning van Kind&Gezin zet ze in haar agenda, digitaal.

Laat nu haar IPhone met “Artificiële Intelligentie” zelf de link leggen tussen de aantekening in de agenda en het daarmee gepaard gaande bevel tot zetten van de alarmklok. Huh? 

Siri zegt nu al zelf, zonder opdracht daartoe gekregen te hebben: Ik heb Uw wekker gezet voor 7u30.

De link tussen de wekker en de agenda, “artificiële intelligentie”???

Misschien wel.

Een ander verhaaltje: de zelfrijdende auto! AI? Volgens sommigen wel, volgens anderen niet! Je kan dus tegen die auto zeggen: Breng me naar mijn lief!

Voilà. Maar dat vergt geen intelligentie als je al jaren met hetzelfde lief optrekt.

Maar als je regelmatig van lief wisselt dan komt er wél intelligentie bij kijken, tenminste van de kant van de auto. 

Mijns inziens!

GPS is ook iets zéér intelligents. En makkelijk. Maar toch… ik had er wel wat meer accuratie van verwacht eigenlijk. Afgelopen jaar was ik er getuige van dat de GPS ons vanuit Olen naar Bouillon bracht… via Burg-Reuland!

Ik beken: menselijke fout, maar toch… had de intelligente GPS niet de link moeten leggen tussen navigatie en de aanduiding “Bouillon” in de agenda voor die dag.

Dus: de iPhone scoort hoger dan de GPS op de ladder van intelligentie!

Wél heel erg “Artificieel Intelligent” zou kunnen zijn dat twee robotten – die samen in een autofabriek naast elkaar instaan voor de assemblage – de één tegen de andere zou zeggen : “Zo zou ik het niet gedaan hebben!”

Dat zou pas intelligent zijn!

Maar het toppunt van AI hoorde ik een paar weken terug. 

Er is een “Tiende Symphony” van Beethoven gemaakt met de computer!

Ludwig von Beethoven zelf legde er de sol-sleutels bij neer na de “Negende” maar nu heeft dus een computer, artificiëel, een “Tiende” gecomponeerd.

Het programma werd gevoed met alle stukken van de hand van de meester. En zo kon dan de “Tiende” geboren worden. 

Hoewel. Ik vraag me af wat de meester zelf hiervan zou hebben gevonden. Grillig als hij was zou hij nooit wetmatig iets componeren. Altijd weer veranderde en verbeterde hij zijn werken. Vaak besloot hij op het laatste nippertje, vlak voor de premiére, bijvoorbeeld nog een “koor-partituur” toe te voegen. 

Ik heb van de “Tiende Symphony van Ludwig von Beethoven” genoten zoals ze nu is en de hand van de grootmeester was duidelijk herkenbaar. 

Even terug naar de ladder van intelligentie!

Op de laagste trap: de GPS via Burg-Reuland naar Bouillon. Dan de zelf-rijdende auto op weg naar één of ander lief. Vervolgens de Kind&Gezin-personeel wekkende IPhone van mijn zus. 

Tot slot dan de ereplaatsen!!!

Brons voor de auto-monterende robotten die elkaars werkwijze afkeuren.

Zilver voor de “Tiende Symphony van Ludwig von Beethoven.

Maar goud – ontegensprekelijk – voor de dieren van moeder natuur! Zij hebben geen intelligentie nodig. 

Zij verloederen de aarde er ook niet mee!

Kijk maar naar de “kievit”: hij kan zijn eigen naam zeggen.

De “grutto” trouwens ook!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat geen GPS nodig heeft om naar een lief te rijden, Bouillon zelf meer westelijker weet dan Brug-Reuland, zelf mijn wekker aanzet en aan negen symphonieën voldoende heeft;

vanuit mijn hartje dat weer oprecht blij klopt bij de stelling dat moeder natuur altijd gelijk heeft, ongeacht hoe intelligent onze artificialiteit wordt

en vanuit mijn buikje dat ook even wil tussen komen voor wat de aanmaak van “kunst-vlees” betreft. Tenslotte is ook hier de natuur hoofd-leverancier van het échte vlees. Dan liever obese dieren dan dieren van kunststof!

Maar of dat intelligent is ??? 

Artificieel in ieder geval.