Blauw Bloed

Wie me kent weet dat ik het niet zo op heb met “blauw bloed”!

Soit! Over dat dégout ga ik het niet hebben, ik ben tenslotte maar een kind van het proletariaat. Ik hoor liever “De Internationale” dan “De Brabanconne” om zo te zeggen!

Al sta ik van geboorte af dichter bij “blauw bloed” dan me lief is! Mijn achternaam: Hanegreefs! Volgens de geschiedschrijving is die naam afkomstig uit de vroege middeleeuwen en betekent “graaf van de hanen”! Graaf wordt Greef door de jaren en met “hanen” wordt het toezicht op de neerhoven, de hoenderhokken, bedoelt!

Eigenlijk een soort “sheriff” die erover waakt dat niemand meer pluimvee bezit dan de “Heer”. Rang en stand hebben steeds met bezit te maken gehad, niets met de kleur van het bloed!

Zet er dan nog een “S” achter wat staat voor “zoon van…” et voilà: adelijke afkomst!

Heus, we hebben er zelfs een heraldisch wapenschild aan overgehouden!

Maar blauw bloed? Nee hoor, echt niet, of het moet ergens heel diep onderaan verborgen zitten. Zelfs niet te vinden na dun schillen!!!

Er zit daar nog wel een dijk van een story in hoor! Bedenk maar eens hoe corrupt die sheriff in de vroege middeleeuwen geweest moet zijn en … corpulent van de kippenbouten, ganzenlevers, Peking eend …

Misschien was hij wel dé uitvinder van de moderne politiek dus!

Maar goed, dat is eeuwen en eeuwen geleden en kippen houden wordt nu aangemoedigd. Een nichtje van mij (Fieneke van nonkel Zjef) kweekt om de zoveel weken duizenden stuks pluimvee. Maar of ze rijker is dan de koning weet ik niet! Met of zonder controle van de sheriff! Het kan verkeren, zei Bredero!

Dus, niks blauw bloed, ondanks mijn naam. Vele mensen die ik ken en kende waren er wel veel dichter bij: Brecht Konincks (=zoon van de koning!) was een fijne collega in mijn laatste werkfase! Ellen Prinse is een gevierde glasartieste/lerares, erg kundig én mooi!

Peter Van de Vorst was ooit in een vorig leven nog een medewerker. Jacky De Ridder, Dorine Adelborst, Marc Jonkheere, Jaak Hertogs, … allemaal namen van door mij gekende mensen die naar blauw bloed refereren! 

Sommigen van die namen brengen een glimlach op mijn gezicht, andere namen zijn dan weer eerder bittere herinneringen!

Wat er ook van zij, onlangs kreeg ik een schok want een fijne vriendin – die ik in China leerde kennen – vertelde mij een onwaarschijnlijk verhaal dat zelfs in haar familie – generaties later – nog steeds taboe is!

Haar naam doet niet ter zake, laat mij haar LVS noemen. De wet op de privacy, weet je wel! Ik leerde haar pas echt kennen toen ze mijn fiets gestolen had aan de oever van de Chinese gele rivier. Ik vergaf het haar snel want ze vroeg me haar te bezoeken – per fiets – in de gevangenis en ik beloofde haar dan een taart mee te brengen, zelfgebakken, met daarin een vijl verborgen!

We zijn goede maatjes geworden!

Ze gaf me in de periode na de moord van George Floyd in Minneapolis USA (black lives matter), eind mei 2020, een raadsel mee: “Nu halen ze mijn over-over-over-over … grootvader ook al van zijn sokkel”! Na wat heen en weer ge-app kwam ik er dan achter. Ongelooflijk!

De bloedlijn van LVS loopt, weliswaar kronkelig, tot aan Leopold II, koning der Belgen.

Ik adviseerde haar erkenning te zoeken, tenslotte zal het bastaardschap voor Delfine Boël ook geen windeieren leggen. Maar LVS zei me dat ze helaas niet kon beeldhouwen. Delfine ook niet, volgens mij, maar ik ben geen kenner.

Even aandachtig nu want het wordt wat ingewikkelder!

De grootvader van de moeder van LVS was een kind van een baron, Etienne de Vrière, en die man zou een bastaardzoon zijn van de vorst Leopold II. 

Lap! 

Bewijzen is nog wat anders want deze baron staat in het de trouwboek van Etienne Charles Hyacynthe De Vrière, als de “vader”, en Leonie Marie Désirée Mulle de Terschueren, als de “moeder”.

De overlevering echter wijst de vorst aan als de échte vader na een amoureuze ontwikkeling met één van zijn minnaressen! De kleine bastaard werd dan maar, voor een vette prijs, bijgeschreven in de trouwboek van mama Leonie en de ouwe de Vrière!

Geen bewijzen, wel vermoedens – en het taboe in de familie! 

Denk eens even mee: “papa” werd geboren in 1814, “mama” in 1828. Veertien jaar verschil! Een toyboy dus, avant la lettre!

Gearrangeerde huwelijken waren toentertijd schering en inslag, dus no problem, zeker niet als er een lucratieve inbreng mee gemoeid was! 

En de kleine Etienne de Vrière, geboren in 1857 (papa was 43, mama 29) werd groot, werd ridder geslagen, werd burgemeester van Beernem, senator, provinvieraadslid voor West Vlaanderen! Blauw bloed!

Allemaal ongelogen waar! 

Alleen het bastaardschap is niet te bewijzen! Er bestaan wel wat boeken over de maîtresses van Leopold II en hun bastaardkinderen, lijvige boeken gezien de aantallen, maar geen bewijzen!

Doet er ook niet toe, het is een leuk verhaal, een weetje dat ik deel met LVS!

Tot slot vermeld ik nog dat tijdens de ambtstermijn van burgemeester de Vrière de streek van Beernem decennia lang geteisterd werd met mysterieuze en onopgehelderde moorden! De moorden van Beernem (tussen 1915 en 1944) haalden de kranten. Nooit is er enig verband gevonden tussen de moorden en de “vermeende” van Leopold II.

Één naam van een vermoorde jonkheer trekt de aandacht: Henri d’ Udekem d’ Acoz! En die naam kennen we toch van onze huidige geschiedenis: Mathildes papa!

Blauw bloed … laat me niet lachen, gewoon rood, als “De Internationale”!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat een beetje treurt omdat borstbeelden werden “gehalsrecht” omwille van daden van jaren geleden. Laat geschiedenis geschiedenis zijn, tenslotte is Dutroux ook geschiedenis en hij leeft nog;

vanuit mijn hartje dat het mijn vriendin wel gunde om gekend te zijn als “Koningskind” – want zo noem ik haar nu;

en vanuit mijn buikje dat echt niks van blauw bloed wil weten, van blauwe druiven wel voor de wijn, van blauwe pruimen ook voor de confituur maar gewoon bloed liefst van al voor de aanmaak van “bloedpensen” … met appelmoes … en een glaasje rode wijn!

Luister op YouTube ook eens naar een lied van Jef Elbers: “Leopold II”.

Ontroerend mooi en warm aanbevolen. Kunst ondanks de gecontesteerde figuur!

Recente Reakties