En Toch

Door de ruiten van mijn huisje zie ik vijf windturbines staan. 

Mijn straatje heet niet voor niets “Windstraat”.

Het kan er behoorlijk waaien en ongeacht of die wind van zuid, noord, west of oost komt: ik krijg de volle laag.

Wat mij ook hier weer opvalt is dat de wieken, bij eender welke windrichting, in wijzerzin draaien. Hier in Lommel, in Vlaanderen, België, Europa… overal!

Ik moet bekennen dat ik de laatste tijd meer en meer begin te letten op de draairichting der dingen. Ik heb er mijn redenen voor maar daarover verderop meer!

Dus de wieken die ons van groene stroom moeten voorzien: mét de wijzers mee!

… en toch!!!

We gaan het wat groter bekijken: de aarde draait!

Om zijn as nog wel en in wijzerzin!

En daaraan heeft de mens, met al zijn kennis en kunde, geen verdiensten!

Het lijkt wel of de schepper, geloof het of niet, het zo gewild heeft.

… en toch!!!

Bij fietstochten heb ik al vaak aan de “sassen” op het Kempisch Kanaal (tussen Maas en Schelde) kunnen vaststellen dat er aan de deuren “draaikolken” ontstaan.

Echt: of je nu staat bij sas 1 of sas 8, al de draaikolken draaien in wijzerzin!!! Zelfs als je de plug van je badkuip losstrekt: draaikolk, wijzerzin!

Tornados, windhozen…

… en toch!!!

Als ik me verveel en met mijn vingers zit te draaien (je weet wel: de duimen rond elkaar): in wijzerzin. En als ik het me goed herinner, 💋 tongdraaien….

Ja lach maar. Het meest erotische wat ik deed de afgelopen weken was mijn leeg winkelkarretje terug in de rij schuiven.

… en toch!!!

Een verkoelend washandje over je gezicht draaien: in wijzerzin!

De draaimolens op de kermis: in wijzerzin!

De geliefkoosde draairichting aan het stuur van je wagen, bijvoorbeeld voor parkeren: in wijzerzin!

… en toch!!!

Boormachines, electro motoren, kettingzagen, lieren… in wijzerzin!

… en toch!!!

Ik stop er mee want ik word er draaierig van, in wijzerzin weliswaar!

Maar wat is nu mijn punt, mijn ergernis?

Soms, op vreemde toiletten (ik bedoel: niet thuis), vind je rol met WC papier hangen om af te scheuren TEGEN wijzerzin! Ja, met de tekening van pluimpjes of diertjes naar de muur gekeerd. De rol hangt verkeerd en noodzaakt ons de rol tegen wijzerzin te laten draaien. We zijn wijzerzin gewend dus gaan we het papiertje bevuilen aan de sobere binnenkant. Zou dat de bedoeling zijn?

Ik ga het mijn zus vragen want zij is een fervent “tegen-wijzerzinner”.

En toch ga ik mezelf nu, nuanceerbaar, tegenspreken.

Bij ouderwetse graanmolens draaien de wieken tegen wijzerzin. Zou te maken hebben met een handigheid voor het vastmaken van de zeilen op de wieken. Maar ook dat spreek ik tegen want in Frankrijk en Duitsland draaien de wieken van de graanmolens in wijzerzin. Ingewikkeld?

Zon, aarde, maan! De draairichting van alle gekende hemellichamen is identiek. Maar kan het niet zijn dat in een ander melkwegstelsel, op andere planeten, de WC papierrolletjes zo bedrukt zijn om tegenwijzerzin te draaien. 

Met tekeningen erop van lieve marskindjes bijboorbeeld.

Draaikolken aan sasdeuren en badkuipen, tornados en windhozen zouden op het zuidelijk halfrond tegen wijzerzin draaien. Zo heb ik me laten vertellen. Stadsverhaal? Mijn vriend Mario van YingYing Travel zit vaak in Uganda. Ik ga het hem vragen.

Duimendraaien, tongzoenen, draaimolens… in het midden laat ik het!

En de machines allerhande kunnen met een veranderde polariteit ook van richting veranderen.

Let op bij de volgende rotonde: die nemen we tegen wijzerzin! Raar toch?

Maar in de UK, waar ze sowieso raar aan de linkerkant van de weg rijden, gaan ze met wijzerzin mee de rotonde op. Noteer dat de rotondes een Britse uitvinding zijn.

Een draai om je oren hebben? Met of tegen wijzerzin!

Maakt niet uit. 

Ik ga stoppen.

In oktober 2022 was ik in Praag. Met ontzag en verbijstering heb ik het “Astronomisch Uurwerk” in het Oude Stadsraadhuis bewonderd. Naast de tijd (op vijf manieren) geeft het ook de stand van maan en zon aan. 

Ook de maanden en zelfs de zodiak ring wordt aangedraaid.

Alles, echt alles, draait en beweegt in wijzerzin.

Maar een paar straatjes verder in deze prachtige stad bevindt zich de Joodse wijk. En op één van de synagogen staat een torentje mét een Hebreeuwse klok.

Mooi, dat wel, maar onleesbaar voor ons – niet-Hebreeuwse-taal-machtigen – omdat deze klok verkeerd draait: TEGEN WIJZERZIN.

Groetjes vanuit mijn zieltje dat verheugd opmerkt dat wat ook de draairichting is er steeds weer een uitzondering op de regel zal bestaan en dat is toch wat het leven aantrekkelijk maakt;

vanuit mijn hartje dat, ondanks de littekens door de liefde, sneller klopt en verliefd reageert op een mooie stad als Praag (I’ll be back, zou Swarzenegger zeggen)

en vanuit mijn buikje dat terecht opmerkt dat het draaien, rollen, met wijn- of cognacglas steeds en zonder uitzondering in wijzerzin gebeurt!

Mijn grootouders aan moeders zijde waren feestnummers of zoals men in Lommel zegt: “Ze waren er gere bij!”.

En ze konden walsen, nooit eerder gezien. Enne… zowel rechtsom als linksom. Heerlijk met de buikjes tegen elkaar. Oude liefde roest niet!

Recente Reakties