132

(Vervolg van “Nieuw Leven” in de wetenschap dat er minstens een maand verloren gaat tussen mijn schrijven en de publicatie)

En ja hoor! Ze zijn er dan toch, mijn aardappelen! Ze hebben gewoon gewacht op de zon. Ze speelden wat met mijn ongeduld.

132 planten heb ik vandaag geteld. 132 van de 150 zetpatatten die ik plantte.

Voor 88% geslaagd, grote onderscheiding.

Maar het weer is dan ook eindelijk zomers geworden deze week.

Heerlijke zon, die mijn winterblues verjoeg met een aangenaam windje, verdraagbaar en verkoelend.

Overdag om van te genieten, ‘s nachts koel genoeg om met open vensters te slapen.

Ik voel mij dus oprecht gelukkig vandaag.

Vanaf nu richt ik mijn groei-smeekbeden tot de aanplantingen in de serre:

mooie (voor mij kunnen jullie het groeien niet laten) tomaten, diverse (groot als de wieken van een molen) kolen, zeker ook (de trots van deze opa) sla, lekkere (j’aime j’aime la vie) andijvie, ook (als klokken die luiden) de kruiden…

Elke morgen, bij de begroeting, krijgen ze allemaal ruim water… en liefdevolle aandacht.

Ja, mijn leven is mooi. Ik zit op het terrasje van mijn vriendin terwijl zij weer onvergetelijk Italiaans kookt!

Mooi ook omdat ik besef dat ik geen overvolle treinen nodig heb om – punt 1 – mijn humeur te vergallen met hun onregelmatige en afschafbare capriolen en om – punt 2 – mij te brengen naar overvolle steden en/of stranden.

De economie draait weer volop, misschien wel dankzij het toerisme, en wie het gewoel kan missen blijft thuis! Héérlijk!

Waar zou ik trouwens nog naar toe willen gaan? Vorige week waren we nog in Duitsland voor een midweek. Het Harz gebergte! Al van gehoord? Mooi voor wie mobiel genoeg is en graag de natuur induikt.

En Duitsland is ook een geciviliseerd land! De prijs voor een Big Mac (hamburger soort van McDonalds) is daar net als hier €5!

Van horen zeggen hé, want ik was ooit nog maar één keer in mijn leven in een “McDonalds”! Héél lang geleden.

En dat was voldoende om mij te bekeren voor de rest van mijn leven.

Smaken verschillen zeker?

Nu las ik onlangs dat Mc Donalds met zijn “Big Mac” in het wereldnieuws kwam omdat met de prijs van deze “burger” een wereldwijde index werd gemaakt.

Hoe ze dat deden verbaasde mij.

Imperialistisch Amerika plantte in bijna alle landen ter wereld één, meerdere, tot zeer vele filialen van deze hamburgerketen.

Eigen aan de “Big Mac” is dat hij overal ter wereld identiek gemaakt wordt.

Met dezelfde ingrediënten, meestal geïmporteerd uit Amerika zelf.

Overal ter wereld hetzelfde dus qua kleur, smaak, verpakking…

En toch is de prijs overal anders.

Bijvoorbeeld in Europa kost de “Big Mac” overal ongeveer €5!

Maar in Taiwan kost hij maar €2 en de reden daarvoor is dat de inflatie er hoog is en de lonen laag.

Conclusie door dit vergelijk: in Taiwan is jouw geld meer waard.

Dus als je de prijs van de “Big Mac” van alle landen in kaart brengt kan je daaraan zien hoe duur of hoe goedkoop dit land is om naar toe te gaan, om er te eten, te verblijven, te leven.

Neem België als maatstaf met een prijs van €5 dan weet je dat een land als Zwitserland, waar de “Big Mac” €7 kost, een duur land is.

Maar als je alleen “Big Macs” gaat eten op je vakantie is het nog te doen. Niet? Hoewel… zo “big” is hij nu ook weer niet!

In Argentinië kan je al voor €3,52 een indigestie krijgen. In Vietnam betaal je daarvoor €2,70, op de Filipijnen €2,60 en het goedkoopst is dus Taiwan: €2!

Allen daarheen! Enfin, als je graag “Big Macs” eet.

Ik was vorig jaar in Mongolië en het verbaasde mij dat daar nergens, ook niet in de hoofdstad Ulaanbaatar, een McDonalds filiaal te bespeuren viel.

De gids wist te vertellen dat deze Amerikaanse keten verboden was in Mongolië, geen toegang kreeg!

Zogezegd om de input van slechte Amerikaanse invloeden buiten het bereik van hun kinderen te houden. Hoe lovenswaardig is dat!

Maar CocaCola is er wel! En dat is ook nefast voor het dieet van de Mongoolse bevolking. Amerika zal wel weer een achterpoortje gevonden hebben zeker?

Zoals altijd.

En zonder McDonalds scheelt het ook een hoop in de recyclage van het afval.

En dat is nochtans simpel: alle afval komt in de afvalcontainers en het afval van McDonalds er rond!

 

Groetjes vanuit mijn zieltje dat trots is op Mongolië omdat ze de moed hebben om een Amerikaanse multinational zomaar aan de deur te zetten,

vanuit mijn hartje dat beslist heeft om deze index, omwille van het gemak, voortaan te gebruiken voor elke reis, zeker die buiten Europa,

en vanuit mijn buikje dat toch wel ongerust knort omdat de smaak misschien in de jaren zonder “BigMac” veranderde en eventuele lekkernijen aan ons voorbij gingen!

Niet McDonalds maar concurrent Quick lanceerde ooit de slogan: Zijn smaak laat U nooit meer los! In positieve of in negatieve zin???

 

Ter informatie geef ik de voedingswaarden van één Big Mac mee:

Totaal gewicht van de burger is 230 gr. met 524 Kcal (2192 KJ), 43 gr. aan koolhydraten, 8,9 gr. aan suikers, slechts 3,4 gr. vezels, 27 gr. eiwitten en 2,3 gr.zout.

(Bron: FatSecret-platformAPI)