Sacoche

Het woord bestaat!

Eigenlijk is het een Frans woord maar het staat toch in het “Vlaams” woordenboek!

Een handtas dus maar geef toe: “sacoche” klinkt veel beter.

Niet erg deftig want een handtas van Louis Vuitton kan je bezwaarlijk een sacoche noemen.

Ik overweeg er ééntje aan te kopen, uit noodzaak.

In de laatste decennia van de twintigste eeuw was het héél gebruikelijk voor mannen. Had het te maken met het arsenaal aan attributen dat rokers dagelijks nodig hadden?

De broeken worden alsmaar strakker en dus ook de broekzakken. Hoe ouder je wordt hoe meer dingen je wil/moet meenemen. Is het nog “Done”?

Ik ging op onderzoek.

De oudste herenbeurs gaat wel 5000 jaar terug in de tijd. Tot in de 17e eeuw was het eigenlijk uitsluitend een mannending. Er werd geld, kostbaarheden, brieven en dergelijke in bewaard en de beurs werd meegedragen aan een lederen riem. Aan het einde van de 16e eeuw werden broekzakken populair en verdween de functie voor de beurzen … maar de vrouwen namen nu het gebruik over.

En de beurs werd nu “chatelaine” genoemd. Uitsluitend nog voor vrouwen .

Het betekent “bewaarder van het huishouden”. Een riem met haken waaraan allerlei besognes werden gehangen zoals sleutels, portemonnee, gereedschap, …

Het werd een statussymbool. Zilver, goud, zelf gemaakte stoffen, alles was goed!

Met de 18e/19e eeuw werden het échte tassen, “reticules” genoemd.

Pas in de twintigste eeuw werden het tassen zoals we ze nu kennen en zeker modeobjecten waar vaak grote sommen geld voor worden betaald. Voor sommige vrouwen is het verzamelen ervan zelfs verslavend.

Een sacoche dus, voor het vervoer van onze dagelijkse spullen.

En ik denk dat ik er weldra één nodig zal hebben.

Mijn verklaring:

Ik was dringend aan een nieuwe bril toe! Lezen werd problematisch en mijn muziekpartituren waren vaak onleesbaar. Niet dat ik mijn ondermaats pianospel aan mijn slecht zicht link, maar toch!

Ik ga dus naar Pearle, op advies van een lieve vriendin, in Lommel. Mooie shop, prima bediening, twee schatten van verkoopsters. Facebook.com/pearleopticiensBE.

Mijn zus hielp kiezen: mooie bril, multifocaal, verkleurend voor de zon, prachtig.

Alleen … het lezen en de partituren wilden nog steeds niet. De kwaliteit van mijn zicht loopt als in de “Processie Van Echternach”. Achteruit.

Dus besliste ik tot de aankoop van een “computerbril”. Veel beter dan een leesbril en bovendien gratis. Twee schatten van verkoopsters, begrijp je?

Erg handig, maar … een mooie groene doos erbij en die moet mee in je zakken. Samen met je GSM, je portefeuille, een mondmasker of drie en een flesje handontsmettingsgel!

Jammer genoeg gaan naast mijn ogen ook mijn oren, tenminste mijn gehoor, de verkeerde kant op.

Toe maar, nieuwe hoorapparaten. hoorcentrumaerts.be!

Het wordt toch lente, alles nieuw!

Maar daarbij hoort ook een doosje, zeg maar doos, voor de batterijen, verzorgingsmateriaal, en zo nog het één en ander.

Leg er nog een zakdoek bij, of twee voor eventuele “lady’s in distress”, en je krijgt een aardige hoop om mee te sjouwen.

Ik kom er niet met een klein modieus zakje. Een rugzak?

Dat doet zo aan vakantie denken, vind je niet? Weet je nog? Vroeger? Toen we nog weg mochten/konden?

Niks voor mij zo’n rugzakje maar mijn zakken puilen uit en ik ben bang iets te verliezen. Alles wat ik vernoemde heb ik nodig!

En omdat we dan toch aan het kopen zijn, en omdat de lente toch in aantocht is heb ik dan maar besloten om een nieuwe auto te kopen. Met een beetje een redelijke koffer, dan raak ik al die spullen wel kwijt.

Ik ben naar Karl gegaan, zaakvoerder van garage Peppino en heb dus een mooie nieuwe auto gekocht. Trouwens mijn “Berlingo” was dringend aan vervanging toe en dat laat hij mij de laatste tijd goed merken. Er is al een depannage aan te pas gekomen.

Peppino.be heeft mooie modellen, die van mij is een Citroën C3 suv. Kleiner, geen diesel meer, automaat …

Ik word lui !

Hopelijk is de koffer groot genoeg want … als het aantal attributen blijft toenemen met het aantal jaren dan zal het nodig zijn. Ik heb voor alle zekerheid een trekhaak laten monteren. Mijn vriend Jan heeft een grote “remorque” die ik hopelijk wel eens mag lenen…

Groetjes vanuit mijn bezorgde zieltje dat niet weet of ik de vaccinatiedatum haal met de oude of de nieuwe auto;
vanuit mijn hartje dat angstig de facturen afwacht die stilaan wel in de brievenbus zullen vallen;
en vanuit mijn buikje dat graag had dat ik een doosje chocolaatjes bezorgde aan de dames van Pearle Lommel voor hun charmante hulp maar mijn buikje is vooral blij omdat ik Karl van Peppino beloofde samen een flinke pint te gaan drinken zodra we dat vermaledijde virus kwijt zijn.

Karl: beloofd is beloofd!