Zodiac 1

Laat me als leidraad refereren aan mijn oude boekje “Sun Signs” van Linda Goodman.

Het boek is al meer dan 50 jaar in mijn bezit en is al vaak geraadpleegd. Wat bezielt de mensen? Wat zijn hun drijfveren? Motieven?

En vaak kreeg ik, althans voor mij, voldoening in de antwoorden die de astronomie mij bood. Met dank aan Linda.

Astrologie, maar niet die slappe was van de “boekskes” over de kansen op de lotto of voor een nieuw lief maar wel het wetenschappelijke eraan. 

In welk deel van de sterrenhemel stond de zon bij jouw geboorte? 

Dat is erg kort door de wetenschappelijke bocht maar in feite komt het daarop neer. We delen een jaar op in twaalf, geven elk deel een naam naar de sterrenconstellatie  van dat moment et voilà: de dierenriem!

Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Schutter, Steenbok, Waterman en Vissen. Dat zijn ze alle twaalf.

Geloof je erin of niet, maakt niks uit. Feit dat het al eeuwen lang wetenschappelijk bestudeerd wordt is voor mij aanleiding genoeg om er even op door te drammen.

En meer dan dat.

In september van vorig jaar was ik in Praag en bewonderde het “Astronomisch uurwerk”. Alles wordt hierdoor gemeten en weergegeven dus ook de “Zodiac” tekens. En dat verwonderde mij omdat deze tekens niet overeenkomen met de tijdrekening zoals wij die kennen. 

Bovendien is Praag dé stad van “Jugend-stil”. Jong of niet: je wordt er stil van!

Mooi en dé revelatie voor mij: Alphonse Mucha. Ik had de man en zijn kunst pas leren kennen via een vriendin die me erg dierbaar is.

Geen wonder dat ik thuisgekomen, na mijn sokken terug te hebben gerecht, (ik was van mijn sokken geblazen door Mucha) het plan opvatte om de dierenriem te verwerken in twaalf tekeningen, à la facon de Mucha.

Of tenminste dat dacht ik want Mucha is onnavolgbaar. Ze zijn dus nu alle twaalf klaar à la facon de moi, beïnvloed door Mucha getekend door deze jongen.

Vier “Zjoetjes” na elkaar laat ik jullie hiermee kennis maken.

Niet zomaar, dan konden jullie het boekje van Linda Goodman gewoon kopen, maar mét de nodige humor én wetenswaardigheden.

Hier gaan we.

Ram, Stier en Tweelingen. Niet zomaar: de dierenriem begint bij de Ram, de eerstgeborene!

Ram: 

Aries. Heb je al eens iemand ontmoet, buitengewoon vriendelijk, een onstuimige inslag, een stevige handdruk en een spontane lach? Vermoedelijk was dat een Ram.

Situeer hem maar tussen 21 maart en 19 april. 

In twee woorden: “Ik Ben”.

Vincent Van Gogh was een Ram en Johann Sebastiaan Bach. En Emile Zola, Joseph Haydn, Hugo Claus, Peter Ustinov, Charly Chaplin, Jacques Brel, …

Een indrukwekkende lijst en ik ben ervan overtuigd dat die lijst veel en veel langer kan worden gemaakt, bijvoorbeeld met de naam van mijn zoon.

Qua humor is de Ram vaak direct te herkennen als “party-beest” en dus graag “en public”. Hij houdt van het leven, van nieuwe avonturen. Ad rem en grappig houdt de Ram van spontane grappen.

Een goede eigenschap. En daar gaan we het hier alleen over hebben: goede eigenschappen. Voor alle andere eigenschappen verwijs ik graag naar Linda Goodman.

Een grapje dat een Ram wel weet te waarderen.

Adam en Eva wandelen door hun aards paradijs.
Eva: “Adam, hou je nog van mij?”
Adam: “Natuurlijk! Van wie anders?”

Ofwel het grapje van de twee cowboys:

In een duel schiet er één in het oog van de andere. Zegt het slachtoffer:
“Als je dat nog één keer doet, bekijk ik je nooit meer!”

Op mijn tekening kan je een fiere Ram zien, een mooi dier, omkaderd met Mucha invloeden. Het was de eerste tekening in deze reeks van twaalf. Anderhalve week heb ik eraan gewerkt. Het laatste wat ik eraan deed was mijn signatuur plaatsen: “Zjiet 2022” onderaan rechts. Volbracht!

Stier.

Taurus. Een andere uitdaging alweer. Waar de Ram verfijning vereiste had ik hier kracht nodig, bezitsdrang. Op de kalender zoek je hem tussen 20 april en 20 mei.

Voorjaar, killer blik, ongenaakbaar. Als een rots staat hij daar, onverzettelijk. Niets zal hem veranderen, niets zal hem bewegen… 

In twee woorden: “Ik Heb”!

William Shakespeare was een stier. Johannes Brahms ook en Honoré de Balzac. Peter Tsjaikovski, Barbara Spreidstand, Guido Gezelle, Salvador Dali, Willem Elschot… en mijn vriend Ronnie Steps.

Koppig en eerlijk zo moet de humor voor de Stier zijn. Hij lacht graag om zijn eigen grappen maar voor goede humor ligt hij in een deuk.

Misschien voor deze:

Molokai. Sex tussen twee melaatsen. Na de daad zegt de vrouw: “Laat maar zitten!”

Te ruw?

Bij de fitness vraagt een man aan de instructeur met welk apparaat hij het meeste indruk kan maken op de vrouwtjes.

Antwoord van die instructeur: aan de pinautomaat!

Een sollicitant bij de huisvuilophaling is écht een uitzondering! Maar deze dacht dat hij alleen op woensdag moest werken!

Ook in deze tekening is Mucha aanwezig. Art Nouveau zal mij blijven achtervolgen.

Hoop ik!

De Stier heeft een verontrustend lege blik en stoere horens maar tegelijkertijd ook een aaibaarheid. 

Vooral voor vrouwen die vallen voor “the bad guys”.

Er zit nu al een duidelijk merkbare evolutie in mijn tekeningen: meer geprononceerd en meer zwarte speelsheid.

Voor mij: af!

Nog tien te gaan. Zou ik het nog halen voor de jaarwisseling?

Of zal ik meer uren werken per dag, intenser?

Tweelingen.

Gemini. Het kan zijn dat je een nieuwe bril nodig hebt… ofwel staat er een “Tweeling” voor je! Twee volledig tegenstrijdige kanten en een veranderlijke persoonlijkheid. Was dit liefde wat ik zag of was het haat?

Ze veranderen even snel van kleren, van job, van lief, van adres als ik van gedachten. Engel en duivel, onbreekbaar verbonden in één persoonlijkheid.

Snelle lezers zijn het omdat ze benieuwd zijn naar het einde. Vaak lezen ze daarom alleen de ‘plot’ op de laatste pagina’s.

In twee woorden: “Ik Denk!”

Situeer ze tussen 21 mei en 21 juni.

J.F Kennedy was een snellezende Tweeling. Dante ook en Françoise Sagan en Jean Paul Sartre. Richard Wagner. Koningin Fabiola, Josephine Baker, Anne Frank.

Paul Gauguin, Marylin Monroe, Charles Aznavour, …

Met sarcasme stelen ze vaak de show. Niet gelachen vandaag maakt een verloren dag. Positiviteit ten top.

Twee eieren liggen samen in een pan kokend water.
Zegt de ene stoere tegen de andere klager:
“Zeur niet zo, hier wordt je hard van!”

Of deze:

Wat doe je als je schoonmoeder op het raam tikt?
De oventemperatuur wat hoger zetten.

Mijn derde tekening verbeeldt één vrouw met twee kanten: de engel en de duivel. Beiden zijn mooi en intrigerend. Tweelingen.

Voor mij: lang zoekwerk en tekening redelijk snel klaar.

Sober en toch weer niet: Tweelingen.

Nog negen!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat een beetje trots is op de manier waarop nu mijn tekeningen en de vele uren werk eraan in de schijnwerpers komen (al doe ik het zelf);

vanuit mijn hartje dat, nog steeds op zoek naar vlinders, via deze detectiemethodes ? Hoop, misschien? …

en vanuit mijn buikje dat – jaloers op de humor – luid protesteert en zich afvraagt waarom niet de culinaire eigenschappen aan bod komen.

Wie weet?

Over twee weken: Kreeft, Leeuw en Maagd.

Recente Reakties