Het Jaar Twee

Ik hoor je al denken: wat kan hij daar nu over te schrijven hebben.

Het jaar twee?

Volgens onze jaartelling is dat het jaar waarin Jesusje, een beginnend lopertje met pamper, het eerste kaarsje op zijn verjaardagstaart mag uitblazen.

Op zich is dat al beeldrijk genoeg maar neen, het is niet dat jaar twee.

Ook niet het jaar 2021.

Want voor sommigen is onze tijdrekening tegenwoordig ingedeeld in jaren voor en jaren na de corona pandemie. Dus is 2021 het jaar twee na de uitbraak van corona. Neen ook dat is niet mijn onderwerp van vandaag.

Ook niet de jaartellingen van de Joden of de Chinezen, neen!

In de geschiedenis is er nog een periode geweest waarin men opnieuw is begonnen met jaartjes tellen vanaf nul namelijk na de Franse revolutie!

Vanaf de start van de eerste Franse Republiek in 1792 werd beslist om opnieuw bij nul te beginnen tellen. Het was een erg ingewikkeld decimaal systeem dat stand hield tot 1806.

Oké maar velen van jullie wisten dit toch uit de geschiedenislessen van weleer.

Of was je het al vergeten?

Ik alvast wel.

Maar een tijdje geleden werd ik plots weer geconfronteerd met dit geschiedkundig gegeven door de beste vriend van mijn zoon: door Jason St. Just.

En die kerel ga ik even voorstellen, onder de rubriek “Vroetjes”! (Vrienden van “Zjoetjes”)

Hij is in Canada geboren, woonde een tijdlang in Parijs, werd geschoold in Frankrijk, in Lommel en door het leven. Tenslotte belandde hij met zijn gezinnetje in Kleine Brogel, direct onder de vleugels van lawaaierige F-16s.

Jason was altijd een dromer en een kerel vol fantasie. En dat is nu juist zijn sterkte!

Hij ontwerpt de mooiste gezelschapsspellen en is daar erg goed in.
Google maar eens naar zijn realisaties:

Een greep daaruit:

Waterloo

http://speloordeel.be/stratego-waterloo-200-years/

Al van kindsbeen af had hij een drive om boeken te schrijven. Vele schriftjes heeft hij volgepend met een diversiteit aan verhalen. Ik heb er een paar van onder ogen gekregen en ik moet zeggen: chapeau.

Door zijn moeilijke schoolse opleiding in zowel Engels, Frans als Nederlands is zijn talenkennis voor geen enkele van deze drie talen perfect.

Maar hij kreeg hulp, onder andere van mijn zoon, zijn beste vriend.

Jason werd een self-made-historicus, specialisatie: de Franse Revolutie, Napoleon. Alles weet hij daarvan en ontelbaar zijn de boekwerken die hij erover verslond.

Goed zo.

Vroeg of laat moest dit tot iets leiden. Een beetje als een vulkaan die altijd al ondergronds rommelde en plots tot eruptie komt.

Jason’s creatieve eruptie kwam er op 4 oktober laatstleden toen zijn eerste boek – eindelijk – werd voorgesteld aan de wereld!

En de titel is: Het Jaar Twee. (ISBN 9781913980153)

Vandaar.

En dat boek stel ik met trots aan jullie voor.

Het jaar Twee

van Jason St. Just.

Het is een historische triller geworden over – wat anders – de Franse Revolutie.

Je leert er wat van bij hoor, ook al is dat niet per se de bedoeling.

Een fantastische verhaallijn loopt door de Franse gevangenis Saint-Lazare waar niet fortuinlijke Fransen gelaten de ontmoeting met de guillotine afwachten.

Maar niet allemaal zijn even gelaten, o neen, intriges, liefdes, complotten… met andere woorden lectuur om van te smullen en steeds historisch onderbouwd en gebaseerd op feiten!

Ik moet het Jason nageven: hij heeft een droom gerealiseerd.

Proficiat.

Als ik mij de woorden van Confusius nog goed herinner zei die ooit:

Het leven van een man is pas compleet als hij een boom heeft gepland, een zoon heeft verwekt en een boek heeft geschreven!

Met zijn twee zonen en zijn boek lijkt mij zijn leven compleet nu. Alleen weet ik niet of hij ooit een boom heeft gepland.

Ik ga het navragen.

Groetjes vanuit mijn licht jaloerse ziel omdat Jason tastbaar de droom die hij realiseerde op zijn boekenplank ziet staan;
vanuit mijn hart dat erg trots is op mijn vriendschap met deze erg getalenteerde man
en vanuit mijn buik die het bij het lezen van “Het Jaar Twee” vaak moeilijk had met het verteren van de wat lugubere beschrijvingen van de gevangenistoestanden in die tijd.

Het Jaar II is te verkrijgen bij de betere boekhandel en bij

Bol.com
bol.com/be/nl/p/het-jaar-ii/9300000050662204/

Standaard Boekhandel
standaardboekhandel.be/p/het-jaar-ii-9781913980153

Doorbraak.be
boeken.doorbraak.be/p/het-jaar-ii-jason-st-just/

Uitgeverij Storyland
Nijverheidsstraat 70
2160 Wommelgem
storyland.be