A-C Tion.

Het moet gezegd: het is goed winkelen in de “Action”.

Je moet wat zoeken soms en even door wat rommel heen graven maar ze hebben top producten! En bovendien spotgoedkoop!

Zeg mij waar je met een handvol geldstukken nog een winkelmandje vol krijgt!

Iedereen gebruikt wel wat artikelen uit de Action rekken: ontvetter voor de damp-kappen, sausjes, noedels, fleece dekentjes, potten en pannen, schoonmaakproducten, knutselmateriaal, schoolartikelen voor de kinderen en vul zo maar verder aan.

Iedereen. Over de kwaliteit wordt soms wel getwijfeld maar in deze barre tijden van recessie is een kleine rekening erg welkom.

Vandaar de populariteit?

Tenzij je natuurlijk niet door de crisis geraakt wordt, om welke reden dan ook.

Bijvoorbeeld als je bankdirecteur bent of Kamervoorzitter in Vlaanderen of eigenaar van een olieraffinaderij of energie verdeler/producent, of…

Dan is het makkelijk en stroomt het geld binnen. Dan kan je wel naar de “design” winkels lopen en voor vergelijkbare dingen het tienvoud betalen.

Maar als je aan een minimum loon of vergoeding zit… bittere tijden, Action tijden.

Maar “Action” heeft deze problematiek tijdig gezien en een winkelketen uit de grond gestampt speciaal voor die mensen die het niet zo breed hebben, die hun kinderen zonder boterhammetjes naar school moeten brengen, die zich geen warme woning meer kunnen permitteren en daarom met de kinderen in openbare verwarmde gebouwen moeten temperatuur scheppen tot ze buiten gezet worden.

Ondenkbaar toch.

2023. Shame on us!

Een Nobelprijs voor Action: voor de meest sociaal denkende keten.

Wat moet het voor velen pijn doen om de sommen te lezen waarmee de De Croo’s en de Brackes zich maandelijks verrijken. Ik begrijp het niet. Hoe kunnen die ‘s morgens nog in de spiegel kijken.

Maar wie ben ik? De spiegeldrager?

Nu heb ik al geruime tijd omgang met een fijne vriend die ondanks zijn hoge leeftijd (92 jaar) nog héél goed weet wat hij zegt en waarmee het nog uitermate fijn is om gespreksavonden mee door te brengen.

Hij leest, schrijft, commentarieert, wat vele jongeren hem niet zullen nadoen.

Zo stapte hij ook voorzichtig het digitale tijdperk binnen. Met wat hulp in het begin kan hij nu al aardig uit de voeten met e-mails, berichtjes, YouTube, google, …

Alleen het “thuisbankieren” is moeilijk. Tenslotte na een heel leven werken voor de kost en het gezin is het moeilijk om je centen aan de “clouds” toe te vertrouwen.

Begrijpelijk.

Daarbij komt nog dat de “noodlijdende” banken hun service aan mensen die reeds vele decennia klant zijn moeten terugschroeven tot… geen service at all!

Geen loket met bediende om raad of hulp aan te vragen (tenzij op afspraak en betalend), afbouwen van het aantal cash automaten en het groeperen ervan, astronomisch hoge werkingskosten aanrekenen voor het beheren van ons eigen geld, … Tsja, een bedrijf in nood mét steun van de regering.

Raar, want lezen kunnen bijna alle mensen, zelfs de 90 plussers.

Lees ik zo niet dat de banken, van alle Vlaamse ondernemingen, de hoogste winsten hebben gemaakt in 2022?

Zes miljard eurokes! Alsjeblief!

Hoeveel boterhamdoosjes kunnen daar niet van gevuld worden? Hoeveel warmte voor verkleumde kinderen?

Ik spreek over Vlaanderen hoor, één van de meest welvarende streken van de wereld!

Hoeveel De Croo’s en hoeveel Brackes lopen er hier rond? Van die twee weten we het al en ik wens hun slapeloze nachten toe voor de rest van hun leven. Nu de anderen nog! Er bestaat een album van “Suske en Wiske”: De Poenscheppers. Lezen!

Het verhaaltje van “De Poenscheppers” was zijn tijd ver vooruit.

Misschien tijd om wat guillotines boven te halen. Wat bijslijpen en in-oliën en hoppa!

België staat helemaal onderaan op de Europese lijst van landen wat betreft de uitgekeerde interestvoeten op spaarboekjes en dat in weerwil met de hoge winstmarges en de service die praktisch naar nul herleid is.

Daarom een warme oproep naar de banksector: richt een “Action”bank op!Alsjeblieft

Een A-C Tion bank.

Eénje waar de klant nog welkom is, ook al heb je geen pensioen van een Kamervoorzitter. Eéntje waar rekening wordt gehouden met mensen die, om welke reden dan ook, niet mee zijn met de verregaande digitalisering.

Eéntje met een loket. Eéntje met een aannemelijke rente voor zuurverdiende spaarcentjes.

Help! Vul dit gat in de markt.

Groetjes vanuit mijn hartje dat hoopvol klopt voor een betere wereld waar geld niet dient om grote hopen nog groter te maken maar voor onze kinderen, voor voldoende boterhammen en voor een warm huis, vanuit mijn zieltje dat treurt, oprecht, om het onrecht dat de Vlaamse kinderen dagelijks ondervinden en vanuit mijn buikje dat – onder druk – verklaart: “Geen commentaar”.

Ik lees dat in het Atheneum van Hoboken de leerlingen soep maken om uit te delen aan de kinderen die geen lunch hebben. Ik suggereer een nieuwe soep naam:

“Een Siegfried-Bracke-Soepje”, rijkelijk en overdadig gevuld met De Croo-balletjes!

En andermaal citeer ik mijn petit poëte Adamo:

On assassine l’ innocence”  (Men vermoordt de onschuld)
Parfois il n’est pas assez de tourner la page. Il fault changer de livre!
(Soms volstaat het niet een blad om te draaien. Je moet van boek wisselen.)

Recente Reakties