Dom, dommer, domst !!!

Het moet me van het hart: alles wordt dommer rondom ons, en ik baal daarvan want mijn schrijven is als afluisteren van wat door niemand gezegd wordt.

Computers maken een boel dingen makkelijk om te doen, maar de meeste van die dingen hoeven eigenlijk niet gedaan te worden, dom.

Deze waarheid als een koe verandert wel compleet onze denkwereld.

Ik weet wel: met een mes kan je een appel schillen maar ook je polsen opensnijden. Feit is dat de grootste bron van ergernis voor mijn generatie is dat alles te vlug en te “virtueel” gaat. Te veel polsen opensnijden, te weinig appels schillen.

Bijvoorbeeld de GPS: verdomd gemakkelijk, maar als het ding het laat afweten, door bijvoorbeeld een platte batterij, hebben we nog een landkaart bij ons? Kunnen we daarmee onze weg nog vinden. Voor het GPS-tijdperk waren kaarten evident, maar nu ??? Hoeveel ongelukken zijn er al gebeurd door het klakkeloos volgen van de GPS bevelen, zonder zelf na te denken? 

Ik ken mensen die hun mobiele telefoon programmeren om zich te laten verwittigen dit toestel te laden …

Raar, hoe meer hulpmiddelen, hoe hulpelozer wij worden.

De beeldjes met de drie aapjes: horen, zien en zwijgen, worden vervangen door één aapje, mét een smartphone: hij hoort niets, ziet niets, zegt niets !!!

Dit aangeleerde asociale gedrag is enkel te delen met virtuele “vrienden” op de sociale media. Terwijl échte vrienden, denk ik, alleen te vinden zijn op de speelplaats, in de jeugd- of sportclub, aan de toog bij een goed gesprek, aan de kaarttafel …

We worden er met zijn allen alleen maar dommer van, steeds meer.

En alles werkt daaraan mee. Bijvoorbeeld de TV: belachelijke talentenjachten, sex van het laagste allooi, sensatie shows in reality style, en ga zo nog maar een tijdje door. Allemaal op prime-time en dus ook door onze kinderen te “bewonderen”. Verwonderlijk dat er niet meer “ongelukken” gebeuren, zoals de schietpartijen in Amerikaanse scholen, als je weet dat op sommige dagen nog voor het avondjournaal er al een tiental moorden te “bewonderen” zijn. En de spelletjes dan, waarmee onze kinderen hun duimen verslijten.

Het is makkelijker budgetten te vinden voor de ontwikkeling van gewelddadige videospelletjes dan voor medische research.

Iets van kwaliteit, waar wel wat “roll modeling” achter steekt, wordt geweerd van de populaire zenders en verwezen naar onmogelijke uren. 

Ik zag een programma waarin mensen op vakantie in het zuiden gevraagd werd te tonen op een kaart van Europa waar ze ergens waren. Verrassende antwoorden, dat wel, maar slechts een enkeling wist Spanje of Italië aan te wijzen. Zelfs Nederland of België was voor de meesten onvindbaar. Zou zoiets genetisch bepaald zijn, een nivellering naar beneden, of zit Tsjernobyl er voor iets tussen?

Volgens mij ligt het aan al die hulpmiddelen die we ter beschikking hebben. De GPS voor onze bestemmingen, de TV in plaats van onze eigen fantasie, smart phones, slimmer dan wijzelf waar nog slechts zelden mee getelefoneerd wordt, IPads en tablets mét spellingcorrector en vertaalfuncties, IPods die je muziek geven zoveel je wilt als ze eenmaal je smaak kennen, E-readers met tienduizend boeken erop, echter zonder de geur van inkt en papier, USB sticks die bergen informatie kunnen bewaren en ga zo maar door …

Ook middelen als desinfecterende zeep, antibiotica, centrale verwarming, airco, allemaal dingen die onze natuurlijke weerstand vernielen.

We stompen af, langzaam maar zeker. Zelfs collectief: een grote natie als de USA die Donald Trump als president kiest. De man is zo irreëel dat we op een kleine stap af staan van een virtuele president. Misschien net goed, ook in België, want het niveau van onze politici …, breek me de bek niet open !!!

Door domheid te zaaien en door het verwerpen van alle wetenschap, boeken godsdiensten grote terreinwinst.

Moeten we sleutelen aan IQ verhogende middelen, beter onderwijs? Zeer zeker, maar ik denk dat de “basics” terug moeten bekeken worden en geactiveerd worden. 

Ik voel ook wel dat er meer en meer stemmen opgaan om dit zo in te plannen.

Dus tijd voor wat goed nieuws: de open-venster-scholen waar de kinderen zich warm kleden en in de onverwarmde klaslokalen resistentie opbouwen. Vuile handen mag en moet, het overdrijven met de hygiëne veroorzaakt alleen allergieën. Ik zag zelfs een artikel over een school waar het best gevaarlijk was voor de kinderen, dus waar ze zelf leren voorzichtig te zijn. De kinderen aanleren om bang te zijn voor sommige verkeerssituaties is nuttiger dan stupide wetten uit te vaardigen voor overprotectionisme van onze spruiten. Max.30 aan de scholen is daar een voorbeeld van. Maak de kinderen bang voor auto’s niet andersom … kinderen zijn consequent, chauffeurs zelden.

Het zal wel aan mij liggen en ik denk dat ik weer een controverse heb aangesneden, pro’s en contra’s.

Maar laat één ding duidelijk zijn: ik word ontzettend boos van domme mensen … maar misschien is dat dom van mij …

Leonardo Da Vinci was, in mijn ogen, het summum van intelligentie, wereldwijd en over de eeuwen heen. Respect Leonardo, respect. 

Ik zou op bedevaart moeten naar Frankrijk, naar Amboise waar hij begraven ligt, in de Chapel Saint Hubert, bloemen neerleggen, treuren om de teloorgang van intellect als het zijne. Ooit … wie weet …

Groetjes vanuit mijn “ingentilent” zieltje (= :-), vanuit mijn hartje met een hogere EQ dan IQ en vanuit mijn buikje dat terdege profiteert van alle aangeboden hulpmiddelen. Sorry Leonardo, I love you !!!