Kapje Rood

Het zal je schaap maar wezen. Gevonden in een weiland en doodgebeten of half opgegeten door de wolf!!!

Biodiversiteit.

Maar daarmee heeft de boer geen centen. Anderzijds is de wolf écht wel een best mooi dier en iedere natuur spotter zou dit dier maar al te graag in de kijker krijgen.

Andere “natuur conservators” zoals de jagers (sinister bedoeld) willen ze ook in hun vizier krijgen… om ze te doden weliswaar.

Twee kijkers naar wolven, twee meningen!

Ik ben blij dat ik én geen schapen heb én geen geweer! Ik zou zelfs niet kunnen beslissen of het “Ban De Wolf” of “Welkom Wolf” wordt.

Voor- en tegenstanders. Jammer genoeg.

Het gaf me weer eens te denken. En zoals gewoonlijk komen er vaak meerdere hersenspinsels tegelijk op me af.

Ik las namelijk over een museum in mijn geliefde Olen: het “Stropersmuseum”.

Niemand in Olen weet hiervan maar wat ik er over google-de is zeer de moeite. De man/eigenaar verzamelde alle mogelijke vallen en klemmen, zelfs voor mensen. 

Ook wolvenklemmen dus. En zo werden deze prachtige dieren één, twee, drie generaties geleden al naar uitsterven gedreven. 

Maar wat maakt hen dan zo gehaat? Omdat ze schapen doden? Hoort dat niet bij de natuur? Roofdieren/prooien?

Niet iedereen is liefhebber van schapenvlees. Misschien was het nuttig om deze “afkeer-van-schapenvlees-gen” over te plaatsen en was alles ineens opgelost. En plant dan ineens de “ik-prefereer-everzwijnen-gen” in en dan is dat probleem ook meteen opgelost!

Welkom wolf, als het onze beurzen geen pijn doet. Ban de wolf, in het tegenovergestelde geval.

Raar want ook ik was nog nooit in dit museum maar het staat wel op mijn to-do-list!

Weldra! 

Nog was mijn nieuwsgierigheid niet voldaan en bleven mijn karige hersenen spinnen tot… ik van mijn broer een écht ouderwets sprookjesboek te lezen kreeg. Met dit boek heeft hij, als onderwijzer, generaties kinderen gelukkig gemaakt.

En mij ook want ik hou van sprookjes tot … deze wolven materie er een einde aan maakte. Want in deze sprookjes wordt het zaad gelegd van de wolven haat!

Heus, ik ga er maar ééntje citeren maar er zijn meerdere voorbeelden te vinden:

Roodkapje en de Boze Wolf!

Totaal onverantwoord sprookje, zou verboden moeten worden!

Het begin: het meisje gaat naar haar zieke grootmoeder in het bos koekjes brengen! Volgens de illustratie schat ik Kapje Rood zo’n tien jaar. Dat stuur je toch niet alleen het bos in, zeker niet als er een “boze wolf” gespot werd. Een andere illustratie over de grootmoeder: ik schat 100 jaar oud. Minstens!

En dat woont alleen in een huisje in een groot bos. Een taaie tante, denk ik, anders was ze al eerder opgevreten door een wolf. Ze hoort in een rusthuis. Punt.

Geen wolven, geen huppelende kinderen met koekjes.

Trouwens… koekjes! Nooit gehoord van ouderdoms diabetes zeker. Koekjes…

Pure koolhydraten en dus onverantwoord op het menu van een eeuwelinge.

Maar goed, shit happens, de wolf vreet ze allebei op. Niet zoals de schapen nu met wat gepeuzel en geknabbel, neenee in één slok. Slik, hap, weg!

En met een grote indigestie valt de pummel in slaap, in oma’s bed bovendien.

En dan komen de grote natuurliefhebbers, de jagers, in actie!

Maar in plaats van dat beest door de kop te schieten en Oma Rood en Kapje Rood uit de smurrie te halen, neen, gaan ze de sukkel levend opensnijden! 

En dat beestje slaapt daar rustig doorheen! En dan Kapje eruit en Oma. Dat zal wat geduurd hebben met haar reuma in die vochtige maag!

En dan moet het summum van sadisme nog komen! Niks afmaken, niks uit zijn lijden verlossen. Ze vullen dat arme dier met stenen en naaien hem dicht.

En ik vermoed dat ze nog een klets zout in zijn bek hebben gestrooid want bij zijn ontwaken heeft hij grote dorst waardoor hij in de waterput valt en … verdrinkt!

Toe maar! En deze pure dierenhorror vertellen wij aan de kindjes, van op de rand van de bedjes. Ongehoord! Hemeltergend!

Natuurlijk goed voor Oma Rood en Kapje Rood maar geef toe: het had anders gekund. 

Opvoeders aller landen: verenigt U! Weg met de dieren gruwel! Gaia, waar blijven jullie? 

Laat me niet alleen op de barricades staan. Ik zou zo graag eens een levende wolf in de vrije natuur spotten… maar dan moet hij wel van mijn schaapjes afblijven!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat fier is op deze prestatie van hoog opvoedkundige waarde en hoopt dat er zwaar over nagekaart gaat worden;

vanuit mijn hartje dat, onrustig als steeds, hoopvol naar de toekomst kijkt wat de biodiversiteit betreft want Dirk Draulans trekt zwaar aan de alarmbel en Dirk kan het als bioloog/schrijver weten

en vanuit mijn buikje dat te vaak werd opgesneden en weer dichtgenaaid, gelukkig zonder stenenlast.

Dus ga ik voor een lekkere portie schapen- of lamsvlees. Op de BBQ, met lookboter,  huzarensalade en een goed glas wijn. Van Pallhuber bitte!