www.Coronalert.be

Ken je deze website die door de regering is opgericht om mensen die contact hadden met personen die besmet zijn te verwittigen en te isoleren?

Ik wel.

Mogelijk was ik bij één van de eersten die de app installeerden op hun smartphone … op het telefoontoestel dat slimmer is dan ikzelf.

Trots en vervuld van burgerzin bekijk ik elke morgen mijn schermpje om te zien:

Laag Risico.
Geen blootstelling tot nu toe.

Goed hé. Trots dat ik me weer eens een dagje goed aan de restricties gehouden heb. Tenslotte zijn we al een zwangerschap lang onderhevig aan de bedreigingen van deze virale vijand.

Laag Risico. Geen blootstelling tot nu toe.

Lezer, vanaf hier wordt de timing erg belangrijk.

Maandag 21 december 2020: Blitsbezoek aan mijn broer en zijn vrouw omdat ik ongerust ben. Al dagenlang neemt hij geen telefoons op. Maar alles is er goed al melden ze mij dat hun dochter en haar hele gezin besmet zijn. We houden afstand en geen contact.

Donderdag 24 december 2020: Telefoon van 02/2141919. Onbekend nummer …

Bleek het ene Peter te zijn van de corona opsporingsdienst, alweer een nieuw opgerichte dienst om te strijden tegen de verspreiding van het virus.

Volgens Peter had ik dus op 21 december een hoogrisico contact gehad en werd ik met aandrang, maar uitermate vriendelijk, verzocht om mezelf in quarantaine te zetten tot 31 december.

Kon ik het nieuwe jaar toch nog gezond starten? Spanning en onrust!

Een test kon ik reserveren bij het ziekenhuis in Pelt, maandag 28 december. Uur moest ik zelf regelen. Even mijn knuffel contacten informeren en waarschuwen voor mijn potentieel gevaar. Wat afspraakjes aflasten of verzetten en dan: het slot erop!

Het weer was écht rot, dus niet erg: mijn binnenshuishobby’s dan maar aanspreken!

Zaterdag 26 december 2020: Tweede kerstdag ga ik naar de mij opgegeven website om mijn test te reserveren. Eerst naar Mijngezondheid.be, doorklikken naar Covid 19 en dan de derde onderverdeling Afspraak maken mét Code.

Want een code had ik van Peter gekregen: 556919C8e6594119. En, ondanks de ingewikkelde codevorm lukte het me om een afspraak te maken en wel op …

Zondag 27 december, om 10:21 uur. Één dag gewonnen toch, tenminste bij een negatief testresultaat! En daar ging ik wel van uit want ik had geen enkele van de symptomen die door het virus veroorzaakt worden.

Dus die maandagmorgen naar het “Noorderhart” ziekenhuis van Pelt.

De test stelde niets voor, de administratie vraagt meer tijd dan de eigenlijke actie.

En nu … wachten op het resultaat!

Ik had van de administratie aan het Covidtestcentrum een paar drukwerken meegekregen om duidelijk te maken hoe je je testresultaat kunt opvragen. Titel: Covid Screening: Hoe weet ik mijn resultaat?

Vier mogelijke oorzaken voor de screening:
1. Doorverwezen door de huisarts;
2. Doorverwezen door een arts ivm onderzoeken, operatie of opname in het ziekenhuis;
3. Voor een vakantie reisadvies;
4. Reisadvies voor het werk.

Niks toepasselijk voor mij, ik was verwezen door Peter, de vriendelijke stem van de Corona opsporingsdienst!

Geen nood, ik had nog een A4tje, geplastificeerd nog wel: Bekijk de resultaten van Uw COVID screening!

Ondertussen is het al maandagavond en ben ik benieuwd naar mijn Coronalert schermpje:

Laag Risico. Geen blootstelling tot nu toe!

Hoe? Zou Peter zich vergist hebben? We zien morgen wel, het zal druk zijn bij Coronalert.

Dinsdag 29 december:

Omdat het niet-geplastificeerde papiertje vermelde dat het resultaat bekend is “binnen de 24 tot max 48 uren na afname van de test” dacht ik: laat ik het nu maar weten, ongerust als ik was want tenslotte is de ziekte als gevolg van de besmetting niet van de poes. Twee mogelijkheden : via www.mynexuzhealth.be of via de mynexuzhealth-app. Ik ga U, beste lezers, de détails besparen van de digitale wirwar die ik doorliep, maar het resultaat was dat ik een paar uur later nog steeds even ver stond (nergens) en teneinde raad opnieuw contact zocht met Peter op 02/2141919. Peter was er niet (Corona? Tenslotte staat Peter steeds in contact met mogelijk besmette mensen), nu was het ene Els, zo mogelijk nog vriendelijker en gedienstiger. Ze aanhoorde deemoedig mijn gejeremieer en stelde voor om het in mijn plaats te doen. Goed, ik bleef “on line”.

Een klein half uur heeft die lieve schat alle mogelijke digitale wegen bewandeld maar helaas, ook zij kwam tot dezelfde bevinding: Das Geht Nicht!

Wat nu? Ik werd alleen maar ongeruster.

Maar voordat zij de handdoek in de ring wierp gaf ze me de raad om mijn huisarts te contacteren. Die zou wel raad weten.

Onmiddellijk heb ik dat gedaan (12:05 uur) maar de goede man had het té druk en kon me niet te woord staan, hij zou zelf terug bellen, beloofde de receptioniste.

Ik telde vol onrust de uren tot het verlossende telefoontje van mijn huisarts kwam:

NEGATIEVE TEST ! GEEN BESMETTING!

Oef! Gelukkig! Een grote last viel van mijn schouders!

Mijn contacten herstellen en een lastig hoofdstuk afsluiten.

Sta me toe tot slot een moraal aan dit verhaal te knopen.

In feite is het zo dat je na het testen bericht krijgt van Brussel (Corona-opsporingsdienst) als je positief getest bent, dus besmet. Krijg je een bericht van je huisarts dan ben je niet besmet en was de test negatief.

Simpel!

Het zou veel onrust vermijden en rompslomp besparen als ze dit zo meteen van te voren aan je vertellen.

Tenslotte is dit virale zwaard van Damocles genoeg om wat koudzweet te veroorzaken.

Ik wens het niemand toe, ook al zeggen ze dat dat gefriemel in je neus met een uit de kluiten gewassen oorstokje niets voorstelt.

Ik zeg je: het is NIET leuk, het kriebelt onaangenaam en je bent wat oef-blij dat het afgelopen is.

Vermijd dus de verdachte en onnodige contacten, zelfs zonder de besmetting wacht je een lijdensweg … een administratieve!

 

Groetjes van mijn zieltje, mijn hartje én mijn buikje die nu allemaal samenspannen nu om mij te weerhouden bij mensen op bezoek te gaan, of ze nu wel of niet – zoals het geval was bij mijn broer – reageren op mijn telefoonoproepen!

Maar ik dartel weer, in blijde afwachting van het vaccin waarop ik, gelet op mijn leeftijd, weldra beroep mag doen!

Corona heeft me niet gekregen … nog niet!

Tot slot lees ik het schermpje van “Coronalert” even voor,

Donderdag 31 december: de officiële slotdag van mijn quarantaine:

Laag Risico. Geen blootstelling tot nu.

En ondanks het feit dat ik het negatieve resultaat van mijn test al ken sinds 29 december zegt de Coronalert – app op mijn verstandige telefoon op één januari:

“Je testresultaat is nog niet beschikbaar!” …

zelfs niet na het ingeven van een code van zeventien karakters!!!