Witte eieren

Ik beken: ik prefereer witte eieren.

Ja, ik weet dat er qua smaak en gewicht heus geen verschil is tussen bruin en wit maar toch. Ik kan het niet helpen, als ik de keuze heb ga ik voor wit.

Misschien omdat ik bruin associeer met andere uitwerpselen? Ik weet het niet maar mochten er gele, rode, blauwe, groene eieren zijn – en niet alleen met Pasen – dan zou ik nog voor wit kiezen.

Maar er is niet zo makkelijk aan te raken. Ik moet daarvoor naar Holland!

Niet erg, Nederland is dichterbij dan de Belgische buurgemeenten.

En kijk: daar gaat het over, over het woord « Holland ».

Zelfs mij kun je erop betrappen om de Nederlanders als Hollanders te betitelen!

Hoe komt dat toch?

En weten dat het bijna door iedereen in België negatief gebruikt wordt.

Ik weet dat Hollanders wonen in twee provincies van Nederland: Noord Holland en Zuid Holland. Twee provincies in het westen van het land, aan de kust en samen hebben ze een erg lange kustlijn. Dus: Hollanders (van Noord of Zuid Holland) zijn wel Nederlanders maar niet alle Nederlanders zijn Hollanders!

Duidelijk!

Er moet dus iets racistisch achter zitten en omdat racisme sinds de vorige president van de VS erg actueel is vond ik het de moeite om dit eens even uit te spitten! En inderdaad, de geschiedenis bracht uitkomst!

Er heeft tussen 1806 en 1810 een “Koninkrijk Holland” bestaan. Het was een vazalstaat van de eerste Franse Republiek van Napoleon Bonaparte. De keizer stelde zijn broer, Lodewijk Napoleon Bonaparte, aan als koning!

Qua grondgebied kwam dit “Holland” ongeveer overeen met het Nederland van nu maar dan zonder het huidige Nederlands Limburg en met de noordelijke stukken van Belgisch Limburg, Antwerpen en Oost Vlaanderen! Er waren elf departementen en daarvan was Brabant het grootste!

Maar koning Lodewijk bakte er niks van volgens zijn broer de keizer want in plaats van de Franse wil op te leggen verbroederde hij met de Hollanders en gaf privileges! Fijn voor het volk hoor want zij zuchtten onder het Franse juk: belastingen, dienstplicht, … Tenslotte werd Lodewijk in 1810 afgezet en het koninkrijk ontbonden. Vermoedelijk komt daar het (scheld-)woord Hollander vandaan!

Bekend is in ieder geval dat destijds de Zeelanders en de Brabanders niet als Hollanders wilden aangesproken worden: niet alleen om geografische redenen maar om de negatieve associatie met betweterij, arrogantie en bemoeizucht!

Raar dat zoiets eeuwen lang kan doorgaan, zonder enige reden. Ikzelf heb talrijke vrienden van aan de andere kant van de grens en zal nooit nog het woord “Hollander” bewust gebruiken, tenzij ze werkelijk uit Noord of Zuid Holland komen, zoals Willem en Dascha, erg aardige mensen!

Denk nu maar niet dat alleen de Belgen zich aan dit racisme bezondigen want wat opzoekwerk leverde volgende vertalingen van “Hollander, Nederlander” op:

In China strekt men van Hélàn, in het Arabisch is het Hulanda, Perzen zeggen Holland, in Hawaï zeggen ze dan dan weer Hõlani.

In Servië Hollandia, in Groenland Hollandi.

Zelfs in Papua Nieuw Guinea kenden ze de Nederlandse kooplieden: Hulanda!

Dus, denk in het vervolg beter na in plaats van klakkeloos iemand een naam te geven die niet klopt! “Nederlander” is altijd juist, zelfs voor een Hollander.

Ik las een opmerking van de Heer LeGrognard uit 2016:
Bij een peiling zeiden 11 van de 10 gevraagde Hollanders zich superieur te voelen aan de anderen!

Groetjes vanuit mijn zieltje dat erg opgetogen is met mijn Nederlandse vrienden en de verschillen tussen hun en mijn cultuur;
vanuit mijn hartje dat slecht racisme verdraagt ongeacht of het nu uit oogpunt van geloof, huidskleur, rang of stand, geslacht, zelfs vanuit het oogpunt van de geschiedenis ook al heeft alles met geschiedenis een streepje vóór bij mij ;
en vanuit mijn buikje dat graag gebruik maakt van de verschillen in smaak tussen onze twee landen en het aanbod van producten die wij aan onze grenskant niet kennen: pepernoten, gekookte lever, liquorice pof zouthoudende thee, rijstkoeken met kaassmaak, de beste kibbeling ter wereld, brokkelkaas, poffertjes, frietje “oorlog”, enz…

Witte eieren!

Zoals ik al zei: de Nederlandse supermarkten zijn dichterbij voor mij dan de « Albert Hein » of de « Jumbo » van Overpelt of Mol.
De “J” van Jumbo spreek je uit zoals in je of jij…

Gaat nu allen heen in vrede en neem witte eieren mee!!!

Recente Reakties