HONGARIJE MEDISCH

Juni 2019

Niet voor de chronologie van deze reis maar voor het beschouwelijke.

Het is een tweedelige reis geworden naar een godvergeten oord in de Hongaarse Poesta, voor medische redenen.

Als je de link even aanklikt krijg je het verslag van de trip in februari, vier maanden geleden. De reden wordt dan duidelijker.

Ik heb namelijk al een hele tijd last van slechte tanden. Het verergerde in zoverre dat mijn grootste hobby, eten, in gevaar kwam. En op aanraden van wat familieleden en vrienden die deze weg al voor mij bewandelden, had ik besloten om deze queeste naar nieuwe tanden te doen.

Vooral de timing was ideaal: twee maal één weekje Hongarije en klaar is kees: vier implantaten en 24 kronen !!!

In België zou dat minimaal twee jaar duren en het Belgische prijskaartje zou tot vier maal groter zijn … dus …

In februari werden de vier implantaten aangebracht, lees de link

Dan moest ik een tijdje genezen en nu heeft de dokter met 24 zirkonen kronen mijn smoeltje wat verfraaid.

Voor wie last had met mijn “looks” … het is erdoor verbeterd.

Mijn “looks” toch, mijn beurs niet …

Zondag 9 juni kwam ik in Tiszafüred aan, rond 13:00 u. Pinksteren. 

Een perfecte reis vanaf Eindhoven AirPort naar Boedapest en dan verder per taxi, twee uur rijden in oostelijke richting, door de Poesta.

En de zon was van de partij, overvloedig, warm: 30°C, echt niet gewoon. De zomer-outfit aan en wandelen, want de dokter verwachtte me pas maandag 10 juni om 8:00 u ‘s morgens.

En al het negatieve dat ik in februari over dit stadje schreef neem ik hierbij terug. De zon maakt het verschil. Alles vrolijk in het groen, bloemen overal, de onmiskenbare geur van duizenden rozen, klepperende ooievaars in hun nesten, het mooie Tisza meer, baders, plezierbootjes, wandelaars, kraampjes, noem maar op. Super.

Maandagmorgen was andere koek. De dokter.

Vriendelijke man trouwens, echt iemand die ik in mijn vriendenkring zou willen.

De behandeling echter …

Een dikke tien spuitjes, voor de verdoving. En dan één grote slechte tand trekken en de rest afvijlen tot puntjes. Ik vergeet die geluiden en de geur nooit meer !

Drie vierde van mijn gebit moest eraan geloven.

Ik zag eruit als een zombie, bloederig inclusief. Die selfie die ik daarvan maakte krijg je van mij alleen na lang zagen te zien en dan nog onder voorbehoud (niet voor hartpatiënten, zwangere vrouwen en kinderen onder de 16 zonder “parental guidance”).

Dan mocht ik tot 17:00 u proberen wat te eten te krijgen, maar de winkels bleven ook nu gesloten wegens Pinkstermaandag. Zo gauw ik de verdoving kwijt was ben ik terug naar het restaurant gegaan om wat bij te tanken, vloeibaar dan toch, maar als vloeibaar eten hadden ze alleen soep en die had ik de dag daarvoor niet erg gewaardeerd, slechte “cuisson” !!!

Toast “kannibaal” dan maar, toepasselijk met mijn “zombie tanden”. Erg lekker, met een halve liter bier en een koffie achteraf. Voor de prijs moet je hier niks laten. Je betaalt hooguit 12€.

17:00 u dan.

De dokter had versterking van een collega. Vier inspuitingen en veel geschuur en gedril later was mijn hele gebit omgetoverd naar het “zombie”gebit.

Dan werden er mallen gemaakt voor de zirkonen tanden. Pijnlijk.

Uiteindelijk werd er een tijdelijk laagje pasta over mijn gebit gelegd, om de Hongaren niet té erg de stuipen op het lijf te jagen bij mijn avondwandelingen.

Mooi en tot daar het pijnlijke.

Dinsdag pas om 9:00 u terug op afspraak bij de dokter. Ik hou hem aan zijn belofte: geen verdoving meer en geen pijn, alleen controle en praten over de kleur. Ik slaap er slecht van, ondanks de pijnstiller. Zal ik gaan voor hoogglans wit, of meer eierschaal kleur, maar dan van witte eieren? 

Of toch de Schotse ruitjes, als voorspeld in de teksten van februari?

Geen ruitjes hoor, wees maar niet bang, eerder het wit van eierschalen. 

Benieuwd? Selfie op simpel verzoek.

Ondertussen heb ik ook de thermale baden van Tiszafüred ontdekt!  Het kostte me wel een zwembroek (1500 fl = 5€) en een dagticket (900 fl = 3€).

In Hongarije is het makkelijk de “big spender” uit te hangen, met een Belgisch leefloon kan je er goddelijk “frankrijken”.

Woensdag, dus dag drie van de behandeling, was de eerste redelijk pijnloze dag; donderdag de dag van het aanbrengen van de 24 kronen. 

Mooi werk, de dokter zei dat hij trots is op het resultaat, terecht.

Ik heb wel veel napijnen

Via 2 uur rijkunst van Peter, mijn chauffeur, Boedapest AirPort, Eindhoven AirPort en de taxi van mijn geliefde zoon: terug thuis! 

LOMMEL.

Het weer haalt amper de helft van Hongarije, maar we klagen niet. Soms is 32°C té veel.

Ik hoop dat de napijnen van mijn wangen, kaken, gehemelte, tong en tanden vlug zal genezen. Eén week had de dokter voorspeld. Ik hoop het.

Nu nog opnieuw leren eten. Té lang heb ik verkeerd gekauwd en mijn tandvlees misbruikt. Maar ik ben nogal snel van in- en aanname, dus dat komt wel weer goed.

Groetjes vanuit een erg trots zieltje, als ik in de spiegel mijn nieuwe tanden bloot lach; vanuit een hartje dat graag alle info wil delen met mensen die dezelfde weg willen bewandelen en nu nog niet met een mond vol tanden staan en vanuit een buikje dat op één weekje 2kg 300 gr in Hongarije liet, want wat er vloeibaar ingaat komt er meestal ook … 

Overvloedig.

Recente Reakties